Home » Știri » Tradiții și obiceiuri la nunțile rusești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Tradiții și obiceiuri la nunțile rusești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Pană Emanuela / 15.08.2021, 20:11
Tradiții și obiceiuri la nunțile rusești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Mereu vor exista cupluri care își doresc să aibă o nuntă în conformitate cu tradițiile și obiceiurile poporului din care fac parte, în timp ce alții preferă nunțile mai spectaculoase și mai puțin „ca la carte“. Unii se abat de reguli, de la cele mai renumite ritualuri, în timp ce alții sapă mai adânc și respectă regulile stabilite cu o înțelegere a fiecărui rit. Tradițiile rusești de nuntă sunt un amestec de ritualuri păgâne antice, tradiții creștine și noi obiceiuri împrumutate din Occident. Cum se desfășoară în Rusia un astfel de eveniment, afli în continuare.

Tradiții și obiceiuri la nunțile rusești

Nunta tradițională a poporului rus reprezintă un eveniment uimitor, sincer, interesant și drag. În Rusia, această zi atât de specială pentru cupluri este marcată de numeroase tradiții, obiceiuri și rituri, efectuate în conformitate cu o secvență strictă, după un anumit scenariu. Nunțile rusești pot avea diferite tradiții în părți diferite ale țării, diferind chiar și de la un sat la altul. Ele sunt un amestec de ritualuri păgâne antice, tradiții creștine și obiceiuri noi apărute în Rusia contemporană sau adoptate din Occident.

În ciuda diferențelor ce survin de la o zona la alta, există câteva ritualuri comune de care se ține cont la majoritatea nunților tradiționale rusești, cum ar fi plata simbolică a prețului miresei, diferite jocuri care se practică înainte și după ceremonie, precum și obișnuitul tur al principalelor locații istorice ale orașului unde se desfășoară marele eveniment.

Conform tradițiilor și obiceiurilor poporului rus, sărbătoarea nunții a simbolizat și continuă să simbolizeze aprobarea publică a căsătoriei, „combinarea“ fiind negocierea familiilor interesate de căsătorie (acesta este un ritual obligatoriu, de bază, care precedă nunta).

Așa cum încă se mai practică și la noi în anumite culturi, și în Rusia se obișnuia ca cei doi parteneri să se căsătorească timpuriu, părinții fiind angajați să găsească o mireasă pentru fiul lor. Înainte de a-i cupla pe cei doi, se forma un consiliu de familie la care erau prezente rudele cele mai apropiate.

Citește și: Nunta de hârtie, de argint și de aur. Când se sărbătoresc și de ce se numesc așa

Cum se desfășoară un astfel de eveniment

În mod tradițional, nunțile rusești începeau cu mult înainte de ceremonia în sine, când familia mirelui venea să ceară mâna petențialei mirese. Potrivit obiceiului, primele trei vizite se încheiau cu un refuz.

Tradiții și obiceiuri de nuntă ale poporului rus. Ceremonii specifice
Tradiții și obiceiuri de nuntă ale poporului rus. Ceremonii specifice

De precizat că detaliile nu se discutau niciodată la început, ele fiind înlocuite de conversații sub formă de ghicitori, ca de exemplu: „Ganderului nostru caută o gâscă, poate ați văzut una?“. Răspunsurile erau, după cum vă închipuiți, la fel de pline de metafore.

În Rusia modernă acest lucru nu se mai întâmplă, cu toate că în ultimii 20 de ani a existat o reînviere a serviciilor profesionale de confecționare a meciurilor. În prezent, majoritatea cuplurilor iau hotărârea de a se căsători singuri, în unele cazuri părinții aflând chiar după ceremonia propriu-zisă.

După ce îndrăgostiții au luat decizia de a se căsători are loc o logodnă, numită помолвка (paMOLFka), care durează între una și trei luni.

În ciuda faptului că cele mai multe obiceiuri tradiționale au fost abandonate, un obicei popular care s-a păstrat este „prețul“ pe care mirele îl plătește pentru mireasă. Astfel, mirele trebuie să îndeplinească o serie de sarcini sau să răspundă unor întrebări, fiind obligat să „plătească“ pentru mireasa lui în dulciuri, bomboane de ciocolată, flori și alte mici cadouri pentru domnișoarele de onoare.

Ceremonia tradițională de nuntă rusă se numește венчание (venCHAniye) și are loc într-o biserică ortodoxă rusă, după înregistrarea oficială a căsătoriei.

Vocabular de nuntă rusesc

  • невеста (neVESta) – mireasă;
  • жених (zheNEEH) – mire;
  • свадьба (SVAD’ba) – nuntă;
  • свадебное платье (SVAdebnaye PLAT’ye) – rochie de mireasă;
  • обручальное кольцо (abrooCHALnaye kalTSO) – o verigheta;
  • кольца (KOLtsa) – inele;
  • пожениться (pazheNEETsa) – pentru a se căsători;
  • венчание (venCHAniye) – nuntă în Biserica Ortodoxă Rusă;
  • фата (faTAH) – voal de mireasă;
  • брак (brak) – căsătorie.