Home » Tehnologie & Știinta » 11 cele mai mari cratere de pe planetă. Unde se află și cum arată

11 cele mai mari cratere de pe planetă. Unde se află și cum arată

Cojocaru Cristian / 16.02.2022, 13:53

În existența sa de 4,5 miliarde de ani, Pământul a fost lovit de sute de asteroizi mari care s-au izbit de suprafața sa. Cel puțin 190 dintre aceste ciocniri au lăsat cicatrici colosale care sunt vizibile și astăzi. Aceste ciocniri au format cratere, unele dintre ele devenind obiective turistice pentru mii de persoane anual. Află care sunt cele mai mari cratere de pe Pământ.

Cele mai mari cratere de pe Pământ rămase în urma ciocnirilor din trecut

Majoritatea rocilor spațiale care ajung în atmosfera Pământului nu sunt deloc gigantice. Sunt foarte mici, în jur de 1 metru, conform NASA. Acest lucru este bun pentru pământeni, deoarece orice rocă spațială cu un diametru mai mic de 25 m, de obicei, nu va trece de atmosfera Pământului, a raportat NASA.

Vitezele super mari ale rocii spațiale încălzesc gazele din atmosferă, care ard roca spațial pe măsură ce trece prin ea. În cele mai multe cazuri, orice rămășiță de rocă spațială care trece prin atmosferă va provoca puține daune sau deloc dacă ajunge la sol. De exemplu, un meteorit de 17 m lățime a aterizat în Chelyabinsk, Rusia, în 2013, creând o undă de șoc care a spart geamurile și a provocat răni.

Cu toate acestea, nu a făcut un crater, deoarece meteorul nu a atins cu adevărat pământul. Majoritatea s-a dizolvat în praf și în meteoriți minusculi pe drum, a spus Gerhard Drolshagen, un fizician specializat în obiecte din apropierea Pământului la Universitatea din Oldenburg din Germania și fostul director al Grupului consultativ de planificare a misiunilor spațiale al Națiunilor Unite. Un meteorit de 1,5 m lățime pe fundul unui lac din apropiere, precum și câteva fragmente mai mici, a fost tot ceea ce a rămas, conform unui raport de la a 45-a Conferință de Știință Lunară și Planetară din 2014.

Cu toate acestea, cele 190 de cratere de impact cunoscute de pe suprafața Pământului demonstrează că unii asteroizi mai mari au trecut, deși au fost mult mai puțin obișnuiți. Dintre cei care au ajuns pe Pământ, cei mai mulți au aterizat în America de Nord (32%), urmate de Europa (22%) și Rusia și Asia (16%), potrivit Earth Impact Database. Dintre craterele de impact cunoscute, 44 măsoară 20 de kilometri sau mai mult. Iată care sunt cele mai mari cratere de pe planetă.

Craterul Vredefort

Cel mai mare crater de impact de pe Pământ, craterul Vredefort din Africa de Sud, are 160 km lățime și probabil a fost creat cu aproximativ 2 miliarde de ani în urmă, conform Observatorului Pământului al NASA. Craterul s-a erodat în mare măsură, dar pe baza a ceea ce a mai rămas din margine, oamenii de știință  care a lovit acolo avea un diametru de 10 până la 15 km.

Craterul Chicxulub

Craterul Chicxulub din Peninsula Yucatan din Mexic are dimensiuni similare, 180 km lățime, dar mult mai tânăr, potrivit Observatorului Pământului al NASA. A fost creat de un asteroid de 12 km lățime care a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani. Deși craterul se află acum parțial pe uscat, în momentul impactului, Yucatanul se afla sub o mare de mică adâncime. Ciocnirea a dus la dispariția a 75% dintre specii, inclusiv dinozaurii nonaviani.

cele mai mari cratere
Craterul Vredefort este cel mai mare crater din lume

Bazinul Sudbury

Bazinul Sudbury din Ontario, Canada, ocupă locul trei ca mărime și, la fel ca Vredefort, este unul dintre cele mai vechi cratere de impact cunoscute de pe Pământ. Un studiu din 2014 din jurnalul Terra Nova a sugerat că poate nu un asteroid a fost cel care a făcut bazinul, ci mai degrabă o cometă gigantică sau un amestec stâncos de bucăți de asteroizi și gheață. Undeva cu un diametru între 10 și 15 km, obiectul spațial a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 1,8 miliarde de ani. Acum, din cauza eroziunii, craterul este aproape de nerecunoscut. Dar acolo există o industrie înfloritoare de nichel și fier.

Craterul Kaali

Acest crater a fost creat de către un meteorit care a lovit Pământul în secolele IV și VIII î.Hr. Acesta s-a rupt în bucăți mai mici care au aterizat ulteiror pe sol. Cel mai mare crater format are o lățime de 110 metri și 22 de metri adâncime, iar majoritatea resturilor au ajusn pe o rază de 8 kilometri, pe insula Saaremaa din Estonia.

Craterul Tenoumer

Acest crater se regăsește în deșertul Sahara, iar forma sa este perfect rotundă. Cu un diametru de 1,9 kilometri, acesta se regăsește într-o zonă cu rochi foarte vechi care datează de acum câteva sute de milioane de ani. Anterior, cercetătorii credeau că este vorba despre un vulcan.

Craterul Roter Kamm

Localizat în Namibia, în deșertul Namib, craterul are o lățime de 2,5 km și 130 de metri adâncime. Meteoritul a ajuns pe Pământ în urmă cu 3,7 milioane de ani și a fost de aproximativ 4 metri diametru. Cu toate că încă este vizibil, o mare parte din acesta este acoperit cu nisip.

Craterul Tswaing

Acest crater se regăsește într-o zonă protejată, la aproximativ 40 de km de Pretoria. Acesta are un diametru de 30 – 50 de metri și o vechime de aproximativ 220.000 de ani. În interiorul acestuia se poate regăsi un mic lac format din apă de ploaie și izvor.

Craterul Pingualuit

În urmă cu 1,4 milioane de ani, în Canada, Quebec ajungea meteoritul cu o putere de 8.500 de ori mai mare decât bomba atomică de la Hiroshima. Craterul măsoară 3,44 km lățime și 160 de metri înălțime în comparație cu formele de relief din zonă. Acest crater conține una dintre cele mai curate ape din lume.

Craterul Amguid

Acest crater a luat naștere în urmă cu 100.000 de ani și se regăsește într-o zonă izolată a Algeriei. Craterul măsoară 450 de metri diametru și o adâncime de 30 de metri.

Craterul Wolfe Creek

În urmă cu 300.000 de ani, în Australia se forma craterul Wolfe Creek. Meteoritul care a căzut avea o masă de aproximativ 50.000 de tone, lăsând în urmă craterul cu un diametru de 875 de metri. În prezent, o foarte mare parte din acesta este plină cu nisip.

Craterul Barringer

Acest crater este unul dintre cele mai cunoscute din lume, fiind totodată unul dintre cele care s-au conservat cel mai bine. Acesta a primit numele după Daniel Barringer, cel care a dezvăluit originea sa. Acesta are 1,2 km diametru și o adâncime de 170 de metri, formându-se în urmă cu 40.000 de ani.

Dintre cele 44 de cratere cele mai mari de pe Pământ care s-au format în urma impactului cu roci spațiale, 39 dintre impacturi au avut loc cu mai bine de 10 milioane de ani în urmă, potrivit Earth Impact Database.