Home » Tehnologie & Știinta » 12 lucruri fascinante despre lupi. Cum se numește liderul și cine este “Bufonul” haitei

12 lucruri fascinante despre lupi. Cum se numește liderul și cine este “Bufonul” haitei

Cojocaru Cristian / 29.09.2021, 19:38
12 lucruri fascinante despre lupi. Cum se numește liderul și cine este “Bufonul” haitei

Lupul este unul dintre cele mai interesante mamifere din lume, fiind niște animale mistice și totodată foarte controversate. Află câteva lucruri interesante care îi transformă pe lupi niște animale fascinante.

12 lucruri fascinante despre lupi

Deși actuala tehnologie din știință oferă foarte multe instrumente de cercetare, în continuare, aceste mamifere ascund foarte multe secrete. În continuare, foarte multe aspecte despre biologia lupului dar și despre influența sa asupra omului, rămân necunsocute. Mai multe cercetări în ceea ce privește comportamentul social al acestor animale, au fost conduse, astfel că s-a demonstrat faptul că exemplarul care se află cel mai jos pe scara ierarhică al haitei este și cel care mănâncă ultimul și, totodată, cel care poate fi atacat de către ceilalți lupi.

În zilele în care haita nu a reușit să vâneze, acest lup are menirea de a se comporta ca un bufon în încercarea de a detensiona nivelul de stres al celorlalte exemplare, îmbunându-i pe aceștia. Oamenii de știință sunt de părere că acest comportament de care dă dovadă lupul inferior este unul menit de a-și întări relațiile cu ceilalți, astfel că în momentul în care vânatul lipsește cu desăvârșire, haita nu îl va ataca pe acesta și s-ar transforma într-o pradă.

Pe lângă acest aspect, lupii sunt animale sociale care, de regulă trăiesc în haite, în ciuda zicalei ”lupul singuratic”. Deși lupul este cel mai mare canid sălbatic, coada acestuia este dreaptă și nu se rotește ca în cazul câinilor. Greutatea medie a unui lup este de 40 de kilograme, însă anterior, au fost descoperiți lupi care cântăreau și 79 de kilograme.

Chiar și lupii de pe teritoriul României ajung la dimensiuni considerabile. Totodată, România este și cea care deține recordul mondial în ceea ce privește blana de lup. Uneori, lupii ajung să se împerecheze cu câinii, astfel că hibrizii ajung să fie foarte periculoși din cauza faptului că lipsa fricii de om a câinilor este ereditară.

Lupii trăiesc în general în cele mai dure ecosisteme de pe planetă, astfel că prada lipsește de multe ori, iar haita ajunge să fie flămândă. Pentru a se putea hrăni, lupii cei mai slabi sau cei bolnavi ai haitei sunt atacați și mâncați de către lupii mai puternici. Aceste animale se hrănesc de multe ori cu animale vii. Astfel, că în momentul în care atacă, aceștia încep să se hrănească înainte ca prada să moară.

lucruri fascinante lupi
Lupii sunt animale monogame, alegandu-si un partener pe viata

Curiozități despre lupi

Dintre lucrurile mai puțin știute despre aceste mamifere, putem aminti:

  • la naștere, ochii puilor de lupi sunt albasștri, iar începând cu vârsta de opt luni, aceștia devin galbeni;
  • tot în cazul puilor, aceștia se nasc orbi și surzi;
  • viteza maximă cu care un lup poate alerga este de 65 km/h;
  • potrivit unor studii, lupii sunt mai inteligenți decât câinii;
  • lupul reprezintă strămoșul tuturor raselo de câini domestici;
  • chiar dacă în filme apar scene în care lupii urlă la Lună, acest lucru e doar un mit;
  • agresivitatea și teama sunt transmise de către lupi cu ajutorul expresiilor faciale;
  • 20 de kilograme de carne este cantitatea maximă pe care un lup flămând o poate mânca deodată;
  • lupii vânează predominant în timpul nopții;
  • aceste mamifere sunt monogame, astfel că aceștia își aleg parteneri pe viață;
  • în ceea ce privește ierarhia într-o haită, liderul acesteia se numește alpha. Celelalte categorii de lupi sunt beta și omega;
  • auzul oamenilor este de 16 ori mai slab decât cel al lupilor.

În ceea ce privește miturile despre aceștia, oricine zărește un lup în diminețile de Crăciun sau Anul Nou, aceluia îi va merge bine tot anul care urmează. Tot la legende despre lupi, bărbatul care reușește să ia un fir de păr din coada unui lui, va putea câștiga dragostea oricărei femei. În folclorul românesc se consideră că lupii sunt singurele animale care sunt capabile să vadă demonii, alergându-i în ziua de Bobotează.