Home » Tehnologie & Știinta » 6 elemente chimice descoperite de femei. Au îmbogățit tabelul periodic

6 elemente chimice descoperite de femei. Au îmbogățit tabelul periodic

Cojocaru Cristian / 14.02.2022, 09:01
6 elemente chimice descoperite de femei. Au îmbogățit tabelul periodic

La începutul secolului al XX-lea, subiecte precum chimia și fizica erau teritoriu masculin, iar femeile erau rareori recunoscute pentru munca lor. Li s-a interzis chiar să vorbească la întâlniri științifice sau să dețină funcții importante în cadrul universităților. Cu toate acestea, femeile au avut o importanță deosebită în chimie și nu numai. Află ce elemente chimice au fost descoperite de către femei.

Tabelul periodic este completat de elemente chimice descoperite de femei

Chiar dacă noi toți am auzit de Marie Curie și contribuțiile sale în știință și descoperirii a două elemente radioactive, există multe alte femei care au contribuit prin completarea tabelului periodic, descoperind elemente. Femeile au îmbogățit tabelul periodic în diferite moduri adăugându-i acestuia radiu, poloniu sau franciu. Iată elementele chimice descoperite de către acestea.

Reniu

Chimistul și fizicianul german Ida Noddack și soțul ei Walter au descoperit elementul reniu (Re) numit după râul Rin. Reniul este unul dintre cele mai rare elemente din lume și a fost ultimul element natural descoperit. În ciuda diferitelor confruntări legate de descoperire, un experiment virtual de la Institutul Național de Știință și Tehnologie din SUA a arătat că datele publicate în 1925 de Ida și Walter Noddack erau consecvente. Noddack a fost nominalizat de trei ori la Premiul Nobel pentru Chimie, dar nu l-a primit niciodată.

Astatin

Fizicianul austriac Berta Karlik și o contemporană a lui Marie Curie au descoperit astatinul (At), un element radioactiv folosit pentru terapia cancerului. Karlik a fost și prima femeie profesor la Universitatea din Viena. Numărul 85 din tabelul periodic este cel mai rar de pe Pământ. Pe planeta noastră sunt abia 25 de grame și timpul său de înjumătățire este foarte scurt: 7,2 ore.

Meitneriu

Elementul chimic 109, meitneriu (Mt), a fost numit după fizicianul teoretician austriac Lise Meitner, ale cărei descoperiri au lansat epoca atomică (căci ea a făcut parte din echipa care a descoperit fisiunea nucleară și pentru care colega ei, nu ea, a primit Premiul Nobel) . Ea a continuat să studieze radioactivitatea și a descoperit împreună protactiniul (Pa). Peter Armbruster, care a co-descoperit acest element, a declarat că botezul acestui element ca meitneriu urmărea „să facă dreptate unei victime a rasismului german și să acorde un credit echitabil vieții și lucrării științifice”.

elemente chimice descoperite femei
Marie Curie este una dintre cele mai cunoscute femei ca oameni de stiinta din toate timpurile

Radiu și poloniu

Am vorbit despre asta la început. Acest fizician polonez de renume mondial a descoperit radiul (Ra) și poloniul (Po) împreună cu soțul ei Pierre. Marie Curie a făcut istorie câștigând două premii Nobel pentru munca sa asupra radiațiilor și a devenit, de asemenea, parte integrantă a tabelului periodic cu omonimul curium (Cm), numărul atomic 96.

Franciu

Fizicianul francez Marguerite Perey a fost intervievată de însăși Marie Curie la Institutul Radium din Paris. A primit postul și a început să învețe cum să izoleze elementele radioactive. A descoperit franciu (Fr), elementul numărul 87, botezându-l după propria sa patrie. Franciul este un element atât de rar încât un kilometru cub de scoarță terestră conține aproximativ cincisprezece grame din acest element. Este un metal radioactiv foarte instabil. A devenit profesor de chimie nucleară la Universitatea din Strasbourg și a fost prima femeie aleasă la Academia Franceză de Științe. La fel ca și Curie și fiica ei, ea a murit în cele din urmă din cauza unei boli legate de radiații.