Home » Tehnologie & Știinta » Aplicații GPS pe care le poți folosi fără conexiune la internet. Ce e bine să știi

Aplicații GPS pe care le poți folosi fără conexiune la internet. Ce e bine să știi

Voicu Costin / 13.12.2021, 12:51
Aplicații GPS pe care le poți folosi fără conexiune la internet. Ce e bine să știi

Plecarea într-o vacanță, într-un loc necunoscut, cu mașina poate fi mai dificilă, dacă nu știm traseul pe care trebuie să-l urmăm. Alegând să fim încrezători că ne ghidăm doar după semnele rutiere, nu este exclus să ajungem pe un drum greșit. Aplicațiile de navigație GPS-ul au venit în ajutorul șoferilor pentru a ghida mai ușor persoanele ce nu cunosc întregul traseu de parcurs. Majoritatea funcționează online dar sunt câteva care pot fi utilizate și fără o conexiune la internet.

Cum functioneaza GPS-ul?

Global Positioning System (Sistem de Poziționare Globală) sau GPS este un sistem global de navigație prin satelit și unde radio. Sistemul GPS este o rețea de sateliți care orbitează în jurul Pământului în puncte fixe deasupra planetei, transmițând semnale tuturor receptorilor aflați la sol. Aceste semnale conțin un cod de timp și un punct de date geografice care permit utilizatorului să primească poziția exactă în care se află, viteza și ora din orice regiune de pe planetă. GPS funcționează în orice condiții meteorologice, oriunde în lume și oricând.

În prezent, sistemul GPS este utilizat în numeroase domenii precum: aviație, marină, găsirea rutelor pentru șoferi, crearea hărților etc. Obiectul poate fi și o persoană, care poate astfel să se orienteze pe pământ, pe apă sau în aer.

De câțiva ani, receptorul GPS este utilizat și de smartphone-uri care vin însoțite de funcţia A-GPS (Assisted GPS). Localizarea telefonului cu ajutorul receptorului GPS ne va localiza, dar locația va fi mai puțin exactă dacă și conexiunea la internet nu este foarte buna.

Dar dacă conexiunea la internet dispare într-o anumită zonă sau rămânem fără serviciul de internet? Vom mai putea folosi aplicațiile de navigație GPS? Iată câteva aplicații care pot fi folosite și în modul offline!

Aplicații GPS „offline”

Folosite pe sistemele de navigație ale autoturismelor sau pe aplicațiile de pe smartphone-urile noastre, hărțile online sunt de obicei gratuite.

Cu o multitudine de funcții (informații de trafic, alerte de limitare a vitezei, obstacole etc), aplicațiile de navigație folosite pe telefoanele inteligente ne poate ghida spre o locație necunoscută mult mai repede. Google Maps și Waze sunt două dintre cele mai folosite aplicații de acest tip, în Romania.

Având avantajul că sunt actualizate frecvent iar informațiile oferite sunt în timp real (o lucrare de șantier, un accident, radar etc) pot oferi alternative alegerii unui drum fără ambuteiaj, cele 2 aplicații sunt gratuite pentru utilizatori. Ele pot fi folosite atât în mod online dar și offline.

Hărți Google

Dacă ai în buzunar un telefon cu sistem de operare Android înseamnă că te vei bucura de această aplicație pentru că vine deja preinstalată. Cum am spus și mai sus, ea poate fi folosită atât în modul online, având o conexiune permanentă la internet sau în modul offline. Descărcând harta zonei destinației finale, dar și a tot itinerariului stabilit tot de aplicație, vei putea ajunge să parcurgi drumul fără nici o problemă.

Pentru a descărca harta necesară, trebuie să atingi butonul de acces din colțul dreapta sus, apoi selectează opțiunea Hărți Offline. Aplicația îți va sugera câteva hărți de care ai avea nevoie pentru a parcurge drumul dorit.

De asemenea, poți folosi Selectați harta personală pentru a descărca o altă hartă, în caz că vrei să străbați un drum mai lung, nu doar prin oraș. Atât poziția în timp real iți va fi afișată pe hărțile offline, însă trebuie să știi că alertele din trafic nu iți vor apărea fără o conexiune la internet.

Waze

O aplicație GPS administrată de Google, Waze folosește hărțile Google pentru a ajuta toți participanții la trafic, fie că folosesc mașina, motocicleta sau chiar bicicleta. La fel ca și Google Maps, aceasta poate funcționa și în modul offline.

Totuși conexiunea la internet va fi necesară la început pentru a calcula ruta aleasă. Aplicația administrată de Google foloseşte hărţile Google şi poate funcţiona şi în modul „offline”. Waze necesită conexiune la internet doar pentru calcularea iniţială a rutei alese. Tot ceea ce trebuie să faci este să folosești funcţia Search pentru a găsi destinația dorită, apoi aştepţi până când aplicaţia calculează ruta optimă iar la final, apeși butonul Go pentru a începe călătoria.

Atât poziția în timp real iți va fi afișată pe hărțile offline, însă trebuie să știi că alertele din trafic nu iți vor apărea fără o conexiune la internet.