Home » Utile » 3 funcții Waze mai mult sau mai puțin știute. Setările nebănuite pe care orice șofer poate să le facă

3 funcții Waze mai mult sau mai puțin știute. Setările nebănuite pe care orice șofer poate să le facă

Voicu Costin / 11.12.2021, 13:28
3 funcții Waze mai mult sau mai puțin știute. Setările nebănuite pe care orice șofer poate să le facă

Cu gândul la momentele când plecam în concedii cu părinții prin țară ori trebuia să vizităm o rudă mai îndepărtată, ce locuia într-un cătun uitat de lume, ne aducem aminte și de situațiile în care eram puși. Cred că vi s-a întâmplat și vouă ca tata, de obicei principalul șofer al familiei, să se piardă la un moment dat, sau să cotească pe un drum ce se înfundă. Hărțile de hârtie, atunci ghidul familiei în vacanțe, acum sunt înlocuite de sistemele GPS, care sunt introduse în computerul mașinilor sau a aplicațiilor de pe smartphone-uri. Waze este una din aplicațiile de tip GPS și pe care mulți oameni o folosesc. Vezi mai jos câteva secrete despre această aplicație!

Ce este Waze?

Waze este o aplicație de navigație GPS care se adresează utilizatorilor de smartphone-uri sau tablete. Spre deosebire de alte aplicații de navigație, avantajul aplicației Waze este acela că te va duce la destinație pe ruta cea mai potrivită și în timpul cel mai scurt. Waze este singura aplicație din România care îți va furniza date din trafic în timp real, iar rutele tale vor fi optimizate în permanență în funcție de actualizările în timp real din trafic.

Aplicația necesită o conexiune stabilă la internet doar pentru calcularea rutei alese, însă funcționează și în modul „offline” deoarece harta de navigație și restul datelor se salvează automat în telefon sau pe tabletă. Alertele curente din trafic nu le vei putea primi dacă nu ai conexiune la internet.

Caracteristicile Waze

  • navigator complet cu instrucțiuni de viraj cu voci feminine în română;
  • pronunția de nume ale străzilor;
  • situația din trafic în timp real, datorită contribuțiilor utilizatorilor;
  • posibilitatea de a evita drumurile plătite, drumurile dificile și drumurile neasfaltate;
  • actualizări periodice gratuite la harta care este descărcată automat;
  • căutarea destinației după adresa completă, categoria, locația, coordonatele, favoritele tale sau link-ul trimis de un prieten;
  • căutarea destinației prin baza de date Google;
  • capacitatea de a raporta camerele de viteză, șantierele de construcție, pericolele, radarele;
  • conexiune cu Facebook şi Twitter

Cele mai bune setări pe care poţi să le faci la Waze

Alegeți traseul ideal

Aplicația îți oferă ruta optimă în funcție de informațiile din trafic furnizate în timp real. Uneori însă aplicația îți recomandă un traseu mai lung ca distanță, dar necesită un timp de parcurgere mai scurt. De asemenea, Waze îți oferă și rute alternative, opțiune extrem de folositoare, mai ales în cazul unor cozi infernale. Pentru a accesa această opțiune, după ce introduci destinația, va trebui să apeși butonul Routes pentru a putea vedea rutele alternative.

Utilizați vitezometrul Waze

Mulți șoferi au luat amenzi pentru viteză. Ca să evitați să ajungeți în această situație, Waze vă ajută cu o opțiune foarte utilă. Puteți activa opțiunea de a fi avertizați atunci când depășiți limita de viteză legală pe un sector de drum. Pentru asta trebuie să setați alerte pentru depășirea vitezei cu 5 km/h, 10 km/h, respectiv, 15 km/h. Accesați meniul „Settings”- „Speedometer” – „When to show alert”.

Setați Waze să afișeze benzinăriile și prețurile la carburanți

Una dintre cele mai importante setări de care Waze dispune este afișarea tuturor stațiilor de benzină, dar și a prețurilor la carburanți în respectiva zonă. Pentru asta, trebuie să accesați „Settings”-„Petrol Stations“ – „Ask to update prices”. Astfel, puteți personaliza modul în care Waze vă arată benzinăriile situate pe ruta voastră. De asemenea, puteți configura tipul de combustibil utilizat, benzinăriile la care alimentați și modul în care sunt sortate informațiile (după preț și distanță).