Home » Tehnologie & Știinta » Când a fost trimis și ce conținea primul sms din lume

Când a fost trimis și ce conținea primul sms din lume

Voicu Costin / 29.12.2021, 20:03
Când a fost trimis și ce conținea primul sms din lume

Noile aplicații și internetul au facilitat conversațiile dintre oameni. Cu aplicațiile celor de la Facebook, dar și ale altor companii, oamenii conversează mai ușor și mai rapid prin intermediul acestor instrumente, însă sunt unele momente când semnalul nu este prea bun și singura posibilitatea de a comunica este prin intermediul mesajului text de tip SMS. Când a fost trimis și ce conținea primul SMS din lume aflăm în rândurile următoare!

Cine și când a trimis primul SMS din istorie?

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun obișnuim să trimitem mesaje celor cunoscuți. Urările de bine sunt scrise sub diferite forme, mai simple sau mai pompoase, însă toate transmit același lucru. Așa a fost trimis și primul SMS din istoria telefoniei.

Pe 3 decembrie 1992, un inginer britanic, Neil Papworth lucra pentru celebra de-acum companie de telecomunicaţii mobile Vodafone. La frageda vârstă de 22 de ani, Neil făcea parte din echipa de dezvoltare a unui serviciu de mesagerie pentru operatorul britanic. Sărbătorile de Crăciun se apropiau, iar inginerul a încercat să-i facă o surpriză plăcută unuia dintre directorii companiei, Richard Jarvis.

Ce s-a scris în primul SMS din istorie?

Tehnologia nu era atât de avansată în acea vreme, iar Papworth nu a putut folosi un telefon pentru a trimite un mesaj, deoarece acesta nu avea o tastatură. El a folosit un calculator pentru a trimite primul SMS din istorie.

Mesajul de testare a apărut pe ecranul telefonului mobil al lui Jarvis, un aparat marca Orbitel, care cântărea două kilograme. Richard se afla la petrecerea de Crăciun a companiei iar momentul când a primit mesajul l-a surprins. Respectivul text conținea tradiționala urare „Merry Christmas’ (n.n. – Crăciun Fericit”). Cu adevărat a fost un Crăciun Fericit pentru angajații firmei, pentru că tocmai descoperise o nouă invenție, SMS-ul.

Mesajul lui Papworth a rămas fără răspuns, deoarece, la momentul respectiv nu exista posibilitatea de a putea răspunde la mesaje. Primele telefoane mobile puteau doar să primească mesaje scrise. Primul SMS din istorie a fost vândut la licitație, de către Vodafone, sub forma unui NFT. Suma plătită a fost de 132.680 de euro, iar banii urmează să fie donați Agenției ONU pentru Refugiați.

Primul telefon mobil folosit pentru SMS-uri

În 1994, compania Nokia avea să lanseze primul telefon mobil cu tastatură, de pe care se puteau trimite SMS-uri cu ocazia zilelor de Crăciun. Modelul 2010 a fost primul telefon care a spart gheața privind tehnologia modernă. Ulterior, modelul a fost unul de succes, iar mesajele au devenit foarte populare prin anul 2000.

Acestea blocau uneori rețelele, în special în noaptea de Revelion, atunci când, peste 500 de milioane de mesaje de „La mulţi ani!” erau trimise în toată lumea, imediat după trecerea în noul an.

Apariția internetului pe telefoanele mobile a făcut trecerea la o nouă eră în tehnologie. Aplicații de tip Messenger au putut fi folosite de către utilizatori, iar clasicul mesaj a rămas în urmă, datorită faptului că viteza internetului este mai rapidă și are mai multe opțiuni decât un simplu text. Altă diferența dintre cele două servicii este că prin aplicațiile ce folosesc internet putem atașa documente, poze, filmulețe. Totuși, peste 20 de miliarde de mesaje text se transmit, în medie, în fiecare zi în lume.