Home » Când, unde, cum » Când are loc echinocțiul de primăvară 2022 și cum arată calendarul evenimentelor astronomice în luna martie

Când are loc echinocțiul de primăvară 2022 și cum arată calendarul evenimentelor astronomice în luna martie

Cojocaru Cristian / 02.03.2022, 17:59
Când are loc echinocțiul de primăvară 2022 și cum arată calendarul evenimentelor astronomice în luna martie

Echinocțiul de primăvară urmează să aibă loc în această lună, fiind un eveniment astronomic, însă care nu se raportează la calendar. Acela este momentul când are loc primăvara astronomică. Află când va avea acesta loc, dar și ce alte fenomene astronomice vor avea loc pe parcursul lunii martie.

Când va fi echinocțiul de primăvară în 2022

Echinocțiul de primăvară are loc în momentul în care ziua este egală cu noaptea, în oricare alt loc de pe Pământ. Acela este momentul care dă startul primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică a planetei, are loc toamna astronomică. Cuvântul „echinocțiu” provine din franțuzescul „équinoxe”, care, la rândul său, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus”- „egal” şi „nox”, „noctis”- „noapte”.

La începutul lunii, până pe data de 11, Soarele se va afla deasupra constelației Vărsător, ajungând în Pești până în aprilie. Acest lucru probabil nu este prea satisfăcător pentru cei care validează pseudoștiința care este astrologia, pentru că nu sunt de acord cu ceea ce spune ea.

În plus nu o vom putea vedea, deoarece Soarele și dispersia luminii sale în atmosferă ne vor împiedica. Ceva pe care îl putem măsura și care ne afectează viața va fi trecerea Soarelui prin ecuatorul ceresc. Acest pas este ceea ce este cunoscut sub numele de echinocțiu.

Luna aceasta, mai exact, va avea loc echinocțiul de primăvară, care este momentul în care Soarele trece de la a fi sub ecuatorul ceresc la a fi deasupra lui, văzut din emisfera nordică. Ecuatorul ceresc nu este altceva decât proiecția cercului descris de ecuatorul terestru pe bolta cerească. Acest lucru se va întâmpla pe 20 martie, exact la 17:33. În acel moment putem spune că primăvara astronomică a început.

echinocțiul de primăvară
Mai multa fenomene astrologice vor avea loc in timpul lunii martie

Mai multe fenomene cerești vor avea loc pe parcursul lunii martie

Pe parcursul lunii martie constelațiile de iarnă vor face loc constelațiilor de primăvară. Pleiadele, Orionul și Taurul se vor așeza din ce în ce mai devreme, deși vor fi încă vizibile în primele ore ale serii. Orion și Taur găzduiesc două exemple fantastice de stele roșii: Betelgeuse și Aldebaran.

Ambele sunt destul de strălucitoare și în mod clar mai roșiatice sau portocalii decât alte stele precum Rigel, tot din constelația Orion. Constelația Canis Major, cu Sirius în frunte, va dispărea și ea. Sirius este cea mai vizibilă stea de pe cerul nopții. Această stea este de fapt un sistem dublu, format dintr-o gigantă albastră, responsabilă de luminozitatea pe care o observăm de pe Pământ, însoțită de o pitică albă, o stea cu masa Soarelui dar de dimensiunea Pământului.

Pe parcursul lunii martie, unele constelații precum Gemeni, Rac, Leu sau Fecioară vor căpăta proeminență. Aceste constelații, în ciuda faptului că sunt bine cunoscute pentru că fac parte din horoscop, sunt mai greu de identificat decât altele precum Orion. Castor și Pollux, ne permit să plasăm Gemeni. Dacă, odată localizați, mutăm vederea spre est, vom ajunge la Regulus, cea mai strălucitoare stea din Leu. Dublând distanta parcursa vom ajunge la Spica, cea mai strălucitoare stea din Fecioară.

În ceea ce privește Luna, vom începe luna cu o lună nouă, care își va atinge luminozitatea minimă miercuri, 2 martie. Aproximativ două săptămâni mai târziu, pe 18 martie, va avea loc luna plină, atingând luminozitatea maximă la scurt timp după răsăritul soarelui. Această lună plină cu doar 2 zile înainte de începutul primăverii este responsabilă pentru căderea Paștelui atât de târziu în acest an.

Planetele vor avea o petrecere destul de mare în martie, cu mai multe conjuncții care au loc între 2 dintre ele și chiar între 3 dintre ele, cu o Lună mică inclusă. Principala problemă în observarea tuturor acestor lucruri va fi că va avea loc foarte aproape de Soare și va fi vizibil doar în zori și pentru o perioadă scurtă de timp.

Începem luna cu Venus și Marte situate foarte aproape, dar cu Saturn și Mercur și mai aproape unul de celălalt, atât de mult încât pot fi văzute împreună prin binoclu sau telescoape cu mărire redusă. În dimineața zilei de 21 martie, Jupiter și Mercur vor fi, de asemenea, foarte apropiate, deși acest lucru va fi foarte greu de vizualizat, având loc cu câteva minute înainte de răsăritul soarelui.

Va fi mai ușor și mai spectaculos să vedem tripla conjuncție a lui Saturn, Venus și Marte cu puțin timp înainte de răsăritul soarelui de care vom începe deja să ne putem bucura în jurul datei de 24 martie, dar care va atinge splendoarea maximă în primele ore ale zilei de 28 martie, când aceste trei planete se vor alătura unei luni în scădere.

Pentru cei dintre voi cu mai multă experiență în observarea cerului nocturn, Uranus va fi vizibil pe tot parcursul lunii la primele ore ale nopții, până la miezul nopții. În plus, asteroidul Vesta va fi localizat între Venus și Marte la începutul lunii, fiind ușor de localizat, deși martie nu va fi un moment deosebit de bun pentru observație, fiind nevoit să aștepte până la jumătatea lunii august pentru a-și atinge luminozitate maximă anul acesta.