Home » Tehnologie & Știinta » Capacitatea de regenerarare a omului la fel ca salamandrele. Perspective promițătoare ale domeniului medical

Capacitatea de regenerarare a omului la fel ca salamandrele. Perspective promițătoare ale domeniului medical

Ileana Mladinoiu / 18.12.2020, 12:23
Capacitatea de regenerarare a omului la fel ca salamandrele. Perspective promițătoare ale domeniului medical

Informația despre macrofage, celulele imunitare care sunt capabile să regenereze aproape toate părțile corpului salamandrelor, ne-a parvenit încă din 2013, când pe site-ul futura-science o serie de articole vorbesc despre faptul că, deși la oameni nu s-ar produce o astfel de ispravă, există mai multe asemănări cu acest animal și în zona regenerării.

Capacitatea de regenerarare a omului la fel ca salamandrele

Corelația a făcut obiectul unui studiu publicat în revista Sciences Advances intitulat Analiza proteinelor “vechi”, ce dezvăluie înclinația dinamică a reînnoirii cartilajului la nivelul membrelor umane.

Concret, cercetătorii de la celebra Universitate Duke din SUA și de la Universitatea din Lund (Suedia) susțin că au descoperit la oameni o nouă abilitate care ne-ar permite să ne regenerăm ca salamandrele.

Primul pas al studiului realizat de echipa de cercetători menționată a fost determinarea vârstei proteinelor cartilajului. Astfel au descoperit că proteinele nou create în țesuturi conțin foarte puțin sau deloc conversia aminoacizilor, în timp ce proteinele mai vechi au niveluri ridicate de aminoacizi.

Mai mult, oamenii de știință au constatat că vârsta cartilajului depindea în mare măsură de locul în care se afla în corp. De aceea, cartilajul din glezne este tânăr, cel din genunchi de vârstă mijlocie și, în fine, cel din șolduri bătrân.

Același lucru se întâmplă la salamandre, adică această corelație între vârsta cartilajului și localizarea lui în corp. Cu cât este mai mult la capetele îndepărtate, cu atât este mai tânăr.

Constatarea la care facem referire explică de ce leziunile la genunchi și, mai important, la șolduri, necesită mult timp pentru a se recupera, transformându-se adesea în osteoartrita, în vreme ce leziunile la gleznă se vindecă mai repede și devin mai puțin frecvente.

Ce au în comun oamenii și salamandrele

Salamandră
Salamandră

La prima vedere, oamenii și salamandrele nu au prea multe în comun. Pielea salamandrei este strălucitoare, secretă mucus, iar uneori neurotoxina (o substanță otrăvitoare), pe când omul are o piele suplă, fără o protecție aparentă.

Dar, conform scientia.ro, macrofagele joacă un rol important la oameni pentru recuperarea muşchilor afectaţi. Și pentru a testa rolul lor în regenerarea membrelor la axolotl (unul din tipurile de amfibii care trăiesc în lacurile de munte din Mexic şi vestul SUA), cercetătorii Institutului de Medicină Regenerativă din Australia au extras macrofagele de la salamandrele care au suferit amputaţii şi au observat formarea unor cioturi şi cicatrici, mai degrabă decât formarea unor noi membre. Când cioturile au fost reamputate şi macrofagele reintroduse în organism, programul de regenerare a fost reluat, membrul pierdut crescând din nou.

În primele 24 de ore după amputare, macrofagele au fost implicate în semnalizarea citokinelor, cu rol de citokine inflamatorii şi anti-inflamatorii, sugerând un program mai complicat de reparare a ţesuturilor decât cel observat la om.

“Acest lucru într-adevăr ne indică unde anume ar trebui să căutăm pentru a descoperi ce anume este secretat la nivelul unei răni permiţând regenerarea”, a declarat autorul principal al acestui studiu James Godwin.

De reținut că nimic din toate acestea nu fusese observat înainte. Fără îndoială, descoperirea va îmbunătăți tratarea pacienților suferinzi de artrită sau osteoartrită. Și, de ce nu, într-o zi, ne vom regenera chiar și membrele.

Perspectivele de viitor pentru domeniul medical sunt bune. Până atunci, va trebui să ne mulțumim cu transplanturi ale membrelor pentru cele mai grave cazuri.

Ileana Mlădinoiu