Home » Tehnologie & Știinta » Care este diferența dintre fructe și legume. Roșia este fruct sau legumă?

Care este diferența dintre fructe și legume. Roșia este fruct sau legumă?

Cojocaru Cristian / 27.01.2022, 15:30
Care este diferența dintre fructe și legume. Roșia este fruct sau legumă?

În general suntem obișnuiți cu fructele și legumele pe care consumăm în mod normal, dar alteori suntem puși în fața faptului în care nu știm să distingem dacă este un fruct sau o legumă. Un exemplu în acest sens este roșia despre care știm că este o legumă, dar oare așa să fie? Află care este diferența dintre fructe și legume pentru a nu mai fi confuz pe viitor.

Care sunt detaliile care fac diferența dintre fructe și legume

Diferența dintre fructe și legume poate fi uneori clară. O piersică este întotdeauna considerată un fruct, iar un morcov este cu siguranță o legumă. Dar în diagrama Venn care leagă aceste două categorii de produse, există o regiune considerabilă de suprapunere. Rezultă din faptul că „fructe” și „legume” sunt definite diferit în funcție de faptul că ești grădinar sau bucătar, conform Consiliului European pentru Informații Alimentare (EUFIC).

În centrul acelei regiuni suprapuse se află chiar roșia. Aceasta este clasificată uneori ca fruct, iar alteori ca o legumă. Din punct de vedere botanic, care este diferența dintre fructe și legume? Potrivit cărții Postharvest Physiology and Biochemistry of Fruits and Vegetables, fructele sunt structuri purtătoare de semințe care se dezvoltă dintr-o plantă cu flori.

Legumele, pe de altă parte, sunt toate celelalte părți ale plantelor, cum ar fi rădăcinile, frunzele și tulpinile. Conform acestor standarde, excrescențele nebunoase, cum ar fi merele, dovleceii și, da, roșiile sunt toate fructe, în timp ce rădăcinile precum sfecla, cartofii sau frunzele precum spanacul, varza verde și salata verde și tulpinile precum țelina și broccoli sunt toate legume.

Cu toate acestea, perspectiva este destul de diferită în termeni culinari. O mulțime de alimente care sunt fructe, botanic vorbind, dar care sunt folosite în mâncăruri sărate mai degrabă decât în ​​cele dulci, sunt de obicei considerate legume de către bucătari. Acestea includ fructe botanice precum vinetele, ardeii grasi si rosiile, conform EUFIC.

diferența fructe legume
Botanic, rosiile sunt fructe

Cultura și limba pot fi factori care ne induc în eroare

Un alt factor care poate afecta percepția cuiva despre ceea ce este un fruct sau o legumă este limba și cultura, potrivit unui sondaj din 2011, publicat în revista Public Health Nutrition. Orezul a fost considerat a fi o legumă de 20% dintre respondenți, care erau toți adulți în SUA. În comparație cu vorbitorii de engleză, vorbitorii de spaniolă erau mai predispuși să numească orezul o legumă, în timp ce vorbitorii de chineză erau mai puțin probabili. Fasolea, care este adesea grupată în categoria legumelor, a împărțit părerile. În comparație cu vorbitorii de spaniolă, vorbitorii de engleză erau mai predispuși să le eticheteze drept legume.

Dezbaterea cu privire la diferența dintre fructe și legume poate ajunge uneori la o astfel de febră, încât legea trebuie să intervină. În cazul Nix din 1893 al Curții Supreme a Statelor Unite. v. Hedden, instanța a decis în unanimitate că o roșie importată ar trebui să fie impozitată ca legumă, mai degrabă decât ca un fruct care era mai puțin impozitat, conform Mercer Law Review. Instanța a recunoscut că o roșie este un fruct botanic, dar a urmat ceea ce ei au numit definițiile „obișnuite” ale fructelor și legumelor, și anume cele folosite în bucătărie.