Home » Tehnologie & Știinta » Cât cântărește de fapt Pământul. Masa calculată de oamenii de știință

Cât cântărește de fapt Pământul. Masa calculată de oamenii de știință

Cojocaru Cristian / 10.03.2022, 12:49
Cât cântărește de fapt Pământul. Masa calculată de oamenii de știință

Pământul nu este cea mai mare planetă din sistemul solar. De fapt, planeta noastră este cea mai densă lume din sistemul solar în ciuda faptului că este a cincea ca mărime. Explicația se datorează faptului că este una dintre puținele planete stâncoase din sistemul nostru solar alcătuită în principal din roci silicate sau metale și au o suprafață solidă. Află cât cântărește Pământul, potrivit oamenilor de știință.

Pământul cântărește cel mai mult în raport cu celelalte planete ale Sistemului Solar

Pământul este planeta care cântărește cel mai mult din Sistemul Solar, având o masă de 5.975 trilioane de tone. Cu toate că nu este cea mai mare, datorită densității sale o face cea mai grea. Cele mai mari planete, precum Jupiter sau Saturn, au o densitate gazoasă sunt compuse în principal din hidrogen, heliu și apă în diferite stări fizice.

Densitatea Pământului este: 5,514 g/cm³ , în comparație cu cea a lui Marte este de 3,93 g/cm³, cea a lui Venus 5,24 g/cm³, cea a stelei noastre, Soarele, 1,41 g/cm³ și cea a Saturn, doar 0,69 g/cm³. În mod logic, nu putem plasa planeta pe o scară. Eforturile de a determina greutatea planetei Pământ au început încă din secolul al XVIII-lea. Experții au studiat atracția gravitațională pe care o are planeta asupra altor obiecte și au folosit matematica pentru a-i calcula dimensiunea.

Adică, măsura greutății planetei este derivată din atracția gravitațională pe care o are Pământul pentru obiectele din apropiere. Dar, inițial, fizicianul englez Henry Cavendish, pentru a face calculul inițial al Pământului în 1978, s-a bazat pe legea gravitației universale formulată de fizicianul englez Isaac Newton. Newton a arătat că, pentru obiectele sferice, se poate face presupunerea simplificată că întreaga masă a obiectului este concentrată în centrul sferei.

cântărește pământul
Pamantul cantareste cel mai mult din intregul Sistem Solar

Cum a fost estimată anterior masa Pământului

Cavendish a folosit acest punct de plecare prin conceperea unui aparat oarecum rudimentar cu sfere de plumb, dar care l-a ajutat să determine forța gravitațională a sferelor mari și mici. De fapt, ceea ce a făcut a fost să aducă niște îmbunătățiri minore invenției seismologului John Michell pentru a măsura atracția dintre două bile de plumb de 0,73 kg și 158 kg.

El a măsurat forța dintre atragerea sferelor metalice cu ajutorul unei balanțe de torsiune. Știa deja masa ambelor sfere și distanța dintre ele. Măsurând cu atenție forța dintre aceste sfere, el a calculat atracția lor gravitațională. Deoarece forța gravitațională a Pământului asupra mingii mai mici putea fi măsurată cântărind-o, raportul dintre cele două forțe a permis densitatea Pământului să fie calculată, folosind legea gravitației universale a lui Newton.

Cavendish a concluzionat că Pământul cântărea 6.600.000.000.000.000.000.000.000 de kilograme sau 6.660 de trilioane de tone. Este amuzant cum rezultatele studiului lui au fost destul de precise în comparație cu rezultatele altor descoperiri recente. În ciuda modului elementar în care Cavendish a calculat cât cântărea Pământul, nu s-a înșelat prea mult în cifra sa deoarece, de-a lungul secolelor, acest număr a fost corectat doar cu 10%. În prezent, se știe că planeta noastră cântărește, așa cum am menționat anterior, 5.975 trilioane de tone.

Oamenii de știință estimează că aproximativ 95.000 de tone de hidrogen gazos se pierd din atmosfera Pământului în spațiul cosmic în fiecare an. Deși sunt implicate și alte procese, precum pierderea de masă din cauza dezintegrarii radioactive în nucleul Pământului, aproximativ 160 de tone pe an și pierderea de heliu din atmosferă, aproximativ 1.600 de tone pe an, este vorba despre un efect destul de mic.

Totuși, câștigă aproximativ 40.000 de tone de praf din furtunile de meteoriți, de exemplu, așa că o estimare conservatoare sugerează că Pământul pierde aproximativ 50.000 de tone de masă în fiecare an. Cu toate acestea, având în vedere că masa Pământului este de aproximativ 5.975 trilioane de tone, ar fi nevoie de aproximativ 120.000 de trilioane de ani pentru a dispărea complet cu această rată de epuizare. Este de multe milioane de ori mai mare decât vârsta Universului, așa că nu trebuie să ne facem griji.