Home » Tehnologie & Știinta » Cât consumă de fapt fiecare aparat din casă chiar și atunci când nu e folosit. Greșeala care îți încarcă factura la energie electrică

Cât consumă de fapt fiecare aparat din casă chiar și atunci când nu e folosit. Greșeala care îți încarcă factura la energie electrică

Voicu Costin / 11.02.2022, 16:02
Cât consumă de fapt fiecare aparat din casă chiar și atunci când nu e folosit. Greșeala care îți încarcă factura la energie electrică

Aparatele din casă consumă curent electric chiar și atunci când se află în stand-by. Drept urmare, acest aspect poate încărca lejer factura la energie electrică. O banală situație ar fi scoaterea din priză a acestora pe timp de noapte sau în momentele când nu sunt folosite. Este important de știut faptul că ele pot consuma curent electric, chiar și atunci când se află în stand by, și astfel vă pot pune să scoateți sume mai mari de bani din buzunar. Haideți să vedem cât consumă de fapt fiecare aparat din casă!

Cât consumă aparatele electronice și electrocasnice

În condițiile în care un aparat electronic este lăsat în stand-by, el ajunge să consume între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona, arată E.ON, unul dintre distribuitorii de energie electrică din România.

Ca să evităm facturile mari la curent, în condițiile în care prețul kilowatului a crescut, sfaturile de la specialişti sunt bine venite. Astfel, putem economisi bani și îi putem redirecționa în altă parte. Haideți să vedem care sunt cei mai mari consumatori din casă, chiar dacă sunt în stand-by!

Un congelator poate consuma cu până la 30% mai multă energie, dacă în el se adună gheaţă, iar utilizarea o singură dată a unui uscător de rufe poate necesita de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare. De aceea este important să verificați clasele de energie în care sunt încadrate obiectele electronice pe care vreți să le achiziționați. Mașina de spălat o puteți scoate din priză spre deosebire de congelator, de exemplu.

Specialiștii recomandă scoaterea din priză a electrocasnicelor şi electronicelor pe timp de noapte, adică în intervalele în care nu sunt folosite. Televizorul, consola de joc, calculatorul consumă energie, dar în acelaşi timp produc şi căldură.

De ce este bine să amplasezi frigiderul într-o zonă mai răcoroasă

Un lucru bine de știut este că electrocasnice precum frigiderul și congelatorul pot fi așezate în zone mai răcoroase. De ce să faceți acest lucru? Specialiștii spun că se reduce energia consumată şi, implicit, scade cantitatea de căldură degajată prin funcţionarea lor. Un congelator poate utiliza cu până la 30% mai multă energie, dacă în el se adună gheaţă sau se află lângă o sursă de căldură.

Folosirea aparatelor de aer condiționat în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, a devenit o obișnuință. În ultimii ani, cererile pentru aceste aparate au crescut, pentru că în unele zone ale țării, verile sunt insuportabil de calde. Pentru un consum optim de energie, în zilele când temperatura de afară este de peste 30˚C, temperatura optimă ambientală este de 23 – 24 ˚C, nu mai puțin.

Înlocuirea aparatelor electrocasnice mai vechi duce la un consum de energie mai mic decât cele noi. Încercați să schimbați treptat aceste produse, pentru a economisi bani. Astfel, se va reduce consumul de curent cu până la 30-40%.

Un boiler electric poate consuma cât un frigider într-un un an de zile. Montarea unui panou solar pentru încălzirea apei menajere sau folosirea unui boiler electric din clasa energetică A va duce la un consum de energie electrică mai scăzut.

Maşina de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime, dacă se foloseşte un program de spălare cu mai puține grade Celsius. Mai exact, spălarea hainelor la 30°C poate aduce economii de până la 60 de lei pe an.