Home » Tehnologie & Știinta » Ce au găsit oamenii de știință într-unul din cele mai toxice locuri de pe planetă. Descoperire șocantă: Organismele care supraviețuiesc acolo

Ce au găsit oamenii de știință într-unul din cele mai toxice locuri de pe planetă. Descoperire șocantă: Organismele care supraviețuiesc acolo

Cojocaru Cristian / 01.02.2022, 14:43
Ce au găsit oamenii de știință într-unul din cele mai toxice locuri de pe planetă. Descoperire șocantă: Organismele care supraviețuiesc acolo

Căutarea vieții pe Marte nu este una ușoară. Nu numai că planeta roșie este dificil de accesat, dar este profund inospitalieră vieții așa cum o cunoaștem noi. Anumite locuri de pe Pământ ne-ar putea arăta cum ar fi putut exista viață pe Marte, dacă nu acum, atunci într-un moment al istoriei de 4,5 miliarde de ani a planetei. Află ce au putut descoperi oamaenii de știință într-unul dintre cele mai toxice locuri de pe Pământ.

Unul dintre cele mai toxice locuri de pe planetă adăpostește viață

Oamenii de știință au investigat microbi care supraviețuiesc cumva într-unul dintre cele mai inospitaliere locuri de pe Pământ: un lac fierbinte, toxic, acid dintr-un crater vulcanic din Costa Rica. Modul în care acești microbi extremofili se adaptează la mediul lor infernal ne-ar putea arăta cum microbii ar fi putut trăi cândva pe un Marte mai tânăr, mai umed și mai vulcanic.

„Una dintre descoperirile noastre cheie este că, în acest lac vulcanic extrem, am detectat doar câteva tipuri de microorganisme, dar o multitudine potențială de moduri de a supraviețui. Noi credem că fac acest lucru supraviețuind pe marginea lacului atunci când au loc erupții”, a spus astrobiologul Justin Wang de la Universitatea din Colorado Boulder.

Lacul este cunoscut sub numele de Laguna Caliente și se află în craterul vulcanului activ Poás din Costa Rica. Este unul dintre cele mai acide lacuri din lume, cu un strat de sulf lichid plutind de-a lungul fundului și generând adesea ploi și ceață acide locale. În plus, apa este acoperită cu metale toxice.

Cu toate acestea, nici nu este complet lipsit de viață. În 2013, o echipă de cercetare condusă de Universitatea din Colorado Boulder a descoperit că o singură specie de microbi supraviețuia în lac, din genul Acidiphilium, sau „iubitor de acid”, care trăiesc în medii acide și au o serie de gene care le permit să facă acest lucru.

Vulcanul Poás a continuat să erupă, iar în 2017 a avut loc o erupție masivă. O echipă de cercetători a decis să revină la Laguna Caliente pentru a vedea cum ar fi putut afecta activitatea vulcanică în desfășurare comunitatea microbiană pe care au identificat-o în 2013, mai ales că erupțiile vulcanice au avut potențialul de a steriliza lacul.

toxice locuri planetă
O anumita specie de microbi poate trai in mediul ostil al lacului

Microbul capabil să se adapteze mediului acid

Cercetătorii au prelevat mostre din lac, bulgări de sulf și sedimentul de pe fundul lacului și le-au supus secvențierii genelor și secvențierii metagenomice pentru a identifica orice organism care s-ar fi putut afla în el. În mod surprinzător, nu numai că Acidiphilium era încă prezent, la fel și un număr mic de alte specii microbiene.

Acidiphilium a fost specia dominantă găsită în lac, dar toate au avut adaptări semnificative de supraviețuire. Echipa a descoperit că bacteriile aveau gene care ar putea conferi rezistență la acid, precum și gene rezistente la căldură, de o importanță vitală într-un mediu care poate atinge temperaturi de fierbere.

În plus, organismele au un număr mare de gene care le permit să metabolizeze diferite substanțe care ar putea fi toxice pentru alții. Aceste substanțe includ sulful, fierul și arsenul. De asemenea, au gene pentru fixarea carbonului, ceea ce permite plantelor să transforme carbonul în compuși organici și par să poată procesa atât zaharuri simple, cât și complexe, precum și granule bioplastice, care pot fi folosite în vremuri de lipsă de energie și carbon.

Mediile hidrotermale prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru astrobiologi. Organismele care reușesc să prospere în aceste locuri extreme adesea nu se bazează pe lumina soarelui pentru a supraviețui, ci valorifică reacțiile chimice pentru a produce energie. Aceasta înseamnă că ar putea oferi un analog pentru ecosistemele care s-ar putea găsi în alte locații departe de Soare, cum ar fi lunile de gheață ascunse ale lui Saturn și Jupiter.

Dar oamenii de știință cred, de asemenea, că viața pe Pământ ar putea să fi început într-un mediu hidrotermal profund, deoarece ar fi ferită de radiațiile ultraviolete dure ale tânărului Soare, conținând în același timp toate ingredientele necesare pentru ca viața să declanșeze. Poate că atunci când Marte era mai tânăr, mai umed și mai activ din punct de vedere vulcanic, mediile hidrotermale de acolo ar fi putut declanșa și viață.