Home » Tehnologie & Știinta » Ce conține diamantul scos din adâncul Pământului. Cercetătorii nu au mai văzut așa ceva până acum

Ce conține diamantul scos din adâncul Pământului. Cercetătorii nu au mai văzut așa ceva până acum

Cojocaru Cristian / 12.11.2021, 14:35
Ce conține diamantul scos din adâncul Pământului. Cercetătorii nu au mai văzut așa ceva până acum

Cercetătorii au efectuat săpături care au scos la suprafață o piatră prețioasă. Diamantul scos din fața Pământului conține un mineral nemaiîntâlnit până acum.

Diamantul scos din adâncul Pământului prezintă noi informații neștiute

Diamantul extras din adâncul Pământului este denumit davemaoit după proeminentul geofizician Ho-kwang (Dave) Mao. Mineralul este primul exemplu de perovskit de silicat de calciu de înaltă presiune (CaSiO3) găsit pe Pământ. O altă formă de CaSiO3, cunoscută sub numele de wollastonit, se găsește în mod obișnuit pe tot globul, dar davemaoitul are o structură cristalină care se formează numai sub presiune ridicată și temperaturi ridicate în mantaua Pământului, stratul solid al Pământului prins între nucleul exterior și crustă.

Se aștepta ca davemaoitul să fie un mineral important din punct de vedere geochimic care se regăsea în mantaua Pământului. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au găsit niciodată vreo dovadă directă a existenței sale, deoarece se descompune în alte minerale atunci când se mișcă spre suprafață și presiunea scade.

Totuși, analiza unui diamant din Botswana, care s-a format în manta la aproximativ 660 de kilometri sub suprafața Pământului, a dezvăluit o mostră de davemaoit intactă prinsă în interior. Drept urmare, Asociația Mineralogică Internațională a confirmat acum davemaoitul ca un mineral nou.

”Descoperirea davemaoitei a fost o surpriză”, a declarat autorul principal Oliver Tschauner, mineralog la Universitatea din Nevada, Las Vegas, pentru Live Science.

diamantul adâncul pământului
Interiorul diamantului a fost analizat cu ajutorul razelor X

Cum au analizat probele găsite

Tschauner și colegii săi au descoperit proba de davemaoit cu o tehnică cunoscută sub numele de difracție de raze X sincrotron, care concentrează un fascicul de raze X de înaltă energie pe anumite puncte din diamant cu precizie microscopică. Măsurând unghiul și intensitatea luminii care se întoarce, cercetătorii pot descifra ceea ce se află în interior, a spus Tschauner.

Eșantionul de davemaoit din diamant avea o dimensiune de doar câțiva micrometri, așa că tehnicile de eșantionare mai puțin puternice ar fi ratat-o. Se crede că davemaoitul joacă un rol geochimic important în mantaua Pământului. Oamenii de știință susțin că mineralul poate conține și alte oligoelemente, inclusiv uraniu și toriu, care eliberează căldură prin descompunere radioactivă. Prin urmare, davemaoitul poate ajuta la generarea unei cantități substanțiale de căldură în manta, a spus Tschauner.

Într-un studiu din 2014 publicat în revista Science, cercetătorii au descris un alt mineral teoretic de înaltă presiune din manta, cunoscut sub numele de bridgmanit. Cu toate acestea, eșantionul de bridgmanit nu a provenit din manta, ci mai degrabă din interiorul unui meteorit. Descoperirea davemaoitei arată că diamantele se pot forma mai în jos în manta decât se credea anterior și sugerează că ar putea fi cel mai bun loc pentru a căuta mai multe minerale noi, după cum a mai spus omul de știință.

”Lucrarea lui Tschauner și a colaboratorilor săi inspiră speranță în descoperirea altor elemente de înaltă presiune din natură. O astfel de eșantionare directă a mantalei inferioare inaccesibile ar umple golul nostru de cunoștințe în compoziția chimică a întregii mantale a planetei noastre”, a spus Yingwei Fe, geofizician la Instituția Carnegie pentru Știință din Washington, DC, care nu a fost implicat în studiu, într-un articol legat de acest subiect.