Home » Tehnologie & Știinta » Ce e bine să faci imediat, dacă verși apa sau cafeaua pe laptop. 5 pași esențiali

Ce e bine să faci imediat, dacă verși apa sau cafeaua pe laptop. 5 pași esențiali

Voicu Costin / 14.03.2022, 16:20
Ce e bine să faci imediat, dacă verși apa sau cafeaua pe laptop. 5 pași esențiali

Laptopul sau calculatorul este folosit adesea de către oameni. Marea majoritate a job-urilor implică munca de pe un astfel de dispozitiv electronic. Mail-uri, documente sau alte activități le desfășurăm zilnic pe laptop, iar mesele și consumul de băuturi nu este exclus atunci când muncim. Se poate întâmpla ca din greșeală să vărsăm anumite lichide pe laptop. Ce pași trebuie să urmăm ca să nu afecteze aceste dispozitive?

Trucuri care te ajută să îți salvezi laptopul, în cazul în care ai scăpat lichid pe el

Tipul de lichid pe care îl verși pe laptop contează foarte mult. Apa nu reprezintă o problemă majoră, atâta timp cât este înlăturată la timp. Dar marea problemă cu apa o reprezintă coroziunea. Dacă verși cafea, băuturi alcoolice sau sucuri care conțin zahăr, situația este mai complicată.

Dacă urmezi sfaturile noastre, îți poți salva laptopul la timp, însă, o vizită la un specialist, tot este necesar să faci.

Oprește laptopul și deconectează-l de la priză

Pentru asta este necesar să ții apăsat câteva secunde butonul de On/Off. Dacă stuația îți permite, poţi închide laptopul în modul convenţional. Chiar dacă este posibil să se fi produs deja un scurtcircuit la nivelul plăcii de bază. Cum am menţionat și mai sus, o vizită la un specialist vă poate ajuta să recuperați laptopul.

Întoarce laptopul cu tastatura în jos

Pentru a reuși să salvezi laptopul la timp, este indicat să îl întorci cu fața în jos pentru a împiedica lichidul să pătrundă la placa de bază și ca acesta să se scurgă în afara lui.

Șterge suprafaţa afectată

Asigură-te că ai îndepărtat tot lichidul, mai ales de pe tastatură, care nu trebuie să stea prea mult în contact cu lichidul. Ideal ar fi să foloseşti o cârpă absorbantă.

Scoate bateria din laptop

Dacă ai un model de laptop la care bateria este detașabilă, scoate-o imediat. Înainte de asta, asigură-te că ai șters lichidul de pe dispozitiv. Acest lucru nu este posibil la unele laptopuri, inclusiv la Macbook-uri, decât după ce desfaci capacul de pe partea inferioară a laptopului.

Lasă laptopul să se usuce

După ce ai terminat de șters tot lichidul de pe pe suprafața laptopului, lasă-l să se usuce foarte bine. Așează laptopul pe un prosop uscat care poate absorbi apă. Pune-l într-o zonă uscată și caldă.

Atenție! Nu puneți dispozitivul pe un calorifer sau în dreptul unui obiect electronic care degajă căldură (aer condiționat, aerotermă, feon etc.). Așează laptopul deschis cu fața în jos, similar cu o carte deschisă. Îți recomandăm să-l lași între 24 și 48 de ore pentru a fi sigur că s-a uscat complet.

Nu încerca să-l pornești înainte să se usuce foarte bine. Dacă laptopul nu pornește după cele două zile în care l-ai lăsat la uscat sau observi că are probleme de funcționare, mergi la un specialist. Acesta îți poate salva laptopul la timp.