Home » Tehnologie & Știinta » Cum poți să cureți laptopul de praf. Metode și trucuri care îți pot fi de mare ajutor

Cum poți să cureți laptopul de praf. Metode și trucuri care îți pot fi de mare ajutor

Cojocaru Cristian / 11.02.2022, 16:43
Cum poți să cureți laptopul de praf. Metode și trucuri care îți pot fi de mare ajutor

Te așezi la birou și observi că laptopul tău este plin de praf, detectezi murdărie pe tastatură, dar și grăsime pe touch pad. Acest lucru îți poate dăuna confortului psihic atunci când lucrezi, fiind momentul oportun să ai grijă și de „prietenul” care te ajută în munca de zi cu zi. Așadar, află cum poți să îți cureți laptopul de praf prin cele mai ușoare metode.

Metode ușoare să îți cureți laptopul de praf

Utilizarea unui laptop pe care tocmai l-ați curățat este aproape la fel de satisfăcătoare ca și cumpărarea unuia nou. Tastele sunt curate, ecranul nu are pete și te îndrăgostești din nou de acel laptop de acum doi- trei ani. De asemenea, este o abilitate utilă în cazul în care te-ai hotărât să cumperi unul nou și să renunți la cel uzat, pentru că viitorul proprietar s-ar putea bucura de un laptop curat care îi poate ridica prețul.

Pentru a-ți curăța laptopul vei avea nevoie de alcool, cârpe din microfibră, tampoane din bumbac și aer comprimat. Alcoolul izopropilic de 90% sau mai mult este ideal, deoarece nu va deteriora componentele interne. Dacă există murdărie sau grăsime greu de îndepărtat, un burete melaminat poate face minuni, deși ar trebui să fie o ultimă soluție pentru că este abraziv.

Nu te grăbi să cumperi acele produse de specialitate pe care multe magazine de electronice le vând. Cu toate că funcționează bine, prețul este de cele mai multe ori exagerat față de ceea ce ai acasă și care îți poate oferi aceeași eficiență. Odată ce ai adunat tot ceea ce aveai nevoie, poți începe prin curățarea interiorului laptopului.

Așadar, în primul rând utilizează aerul comprimat pentru a scoate firimiturile, părul de pisică și orice altceva din tastatură. Nu te grăbi ca anterior să cureți carcasa și display-ul pentru că după ce vei fi făcut această operațiune, va trebui să le cureți din nou. Astfel, este recomandat să cureți acele două componente abia după ce ai suflat praful și abia apoi poți trece spre exeteriorul laptopului.

Dacă de-a lungul timpului ai avut grijă de laptopul tău, poți sări peste pasul de curățare exterioară. Ceea ce trebuie să faci este să îl oprești, să îl deconectezi de la curent electric și să utilizezi aerul comprimat. Aplică aer în toare fantele tastaturii, orificiile de ventilație și porturi USB. Utilizează aerul în descărcări scurte pentru că altfel umezeala se poate acumula în interiorul laptopului și îl poate defecta.

Scopul este de a preveni acumularea de praf în timp, ceea ce poate cauza supraîncălzirea computerului. Dacă există scame vizibile pe orificiul de ventilație, înseamnă că a trecut destul de mult timp liber fără să îl cureți. În acest caz, cel mai bine ar fi să-l desfaci sau să îl duci la un atelier de reparații pentru o curățare profundă. Fumătorii și proprietarii de animale de companie ar trebui să fie deosebit de vigilenți cu privire la curățarea desăvârșită a interiorului, deoarece praful, fumul, părul și alte particule sunt susceptibile să se acumuleze mult mai repede.

cureți laptopul
Aerul comprimat si alcoolul izopropilic iti vor fi de mare ajutor atunci cand iti vei curata laptopul

Curățarea dispozitivului la exterior

Urmează partea distractivă: a face computerul să strălucească din nou. Recomandat este ca atunci când îți cureți laptopul să aplici produsul de curățare pe instrumentul pe care îl utilizezi pentru a curăța și nu direct pe dispozitiv. Așa că poți utiliza o cârpă cu microfibre și să aplici câteva picături de alcool pe ea.

În unele spații este posibil să ai nevoie de tampoane de bumbac și alcool, având în vedere orificiile mai mici. Este posibil să fie nevoie de a repeta procesul pentru a îndepărta toată murdăria, însă vei observa cu siguranță o diferență. Ecranul este o chestiune puțin diferită și necesită o mai mare atenție.

Ar trebui să poți șterge amprentele de pe el cu o cârpă din microfibră uscată, însă dacă ai nevoie de o putere de curățare mai mare, aplică puțină apă distilată înainte de a o utiliza. Unii producători, inclusiv Dell și Lenovo, spun chiar că poți folosi un amestec 50:50 de alcool și apă, dacă este necesar. Evită însă curățarea ecranului cu produse de uz casnic cu substanțe chimice abrazive, alcaline sau care conțin amoniac.