Home » Tehnologie & Știinta » Ce e indicat să faci cu aparatele din casă, când e pană de curent. Prima măsură care se ia imediat

Ce e indicat să faci cu aparatele din casă, când e pană de curent. Prima măsură care se ia imediat

Voicu Costin / 01.03.2022, 11:33
Ce e indicat să faci cu aparatele din casă, când e pană de curent. Prima măsură care se ia imediat

Penele de curent sunt deseori enervante, mai ales atunci când avem nevoie de un anumit dispozitiv electronic. Din cauza penelor de curent putem pierde fișiere la care am lucrat pe calculator sau cel mai rău lucru care se poate întâmpla este arderea siguranţelor de la panoul electric sau a unor obiecte electronice din casă. Sunt mai des întâlnite în timpul verii, în urma consumului mai mare de curent electric care supraîncarcă rețeaua. Ce este indicat să facem imediat ce s-a luat curentul?

Penele de curent afectează electronicele

Tensiunea curentului ar trebui să fie în mod normal 220 V, însă în unele zone pot exista fluctuații cuprinse între 180 și 350 V. Penele de curent se formează atunci când sunt prea mulți consumatori pe o rețea. De obicei vara se întâmplă acest lucru cauzat de punerea în funcțiune a aparatelor de aer condiționat. Supraîncarcă rețeaua electrică până cedează, iar o pană de curent este iminentă.

Penele de curent pot distruge electrocasnicele din locuință. Aparatele electrice sau electrocasnicele mai noi au un sistem propriu de securitate pentru astfel de situații, dar cele mai vechi, cel mai probabil că nu sunt prevăzute cu un astfel de sistem. De aceea, este bine să știți cum vă puteți păstra în siguranță obiectele electronice.

Specialiștii ne îndrumă

Specialiștii electricieni ne dau următoarele sfaturi utile pentru astfel de situații. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți când se oprește curentul este să deconectați siguranțele din tabloul electric. Apoi, se scot aparatele electrice din priză, pe rând. Când s-a reluat furnizarea energiei electrice, se pot conecta din nou siguranțele electrice și, pentru a preîntâmpina o eventuală suprasarcină, puteți să conectați doar anumite electronice în prima etapă. În acest mod, nu veți risca să ardeți siguranțele aparatelor sau cele din tabloul electric.

Cum protejați calculatorul

Calculatoarele mai noi vin dotate cu un dispozitiv UPS (Uninterruptible Power Supply – sursă de curent neîntreruptă). Acesta stabilizează și uniformizează curentul care pătrunde în aparat din rețeaua electrică, protejând astfel sursa de curent a calculatorului. Atenție! Nu toate calculatoarele au acest sistem integrat. Sursele de curent mai performante și mai scumpe vin cu îmbunătățiri ale tehnologiei care să preîntâmpine arderea lor în astfel de cazuri.

Acest sistem asigură o rezervă de curent atunci când se întrerupe furnizarea energiei electrice, perioadă în care puteți salva documentele la care ați lucrat până în acel moment.

Cum protejăm centrala electrică

Foarte mulți români au ales să se conecteze la rețeaua de gaz în detrimentul folosirii utilităților de la CET. Diferența de preț este principalul motiv pentru care oamenii aleg să plătească mai puțin, mai ales în lunile de iarnă.

Ups-ul are o formă compactă, nu face zgomot, nu necesită combustibil și nici întreținere specială, iar meseriașii o mai numesc și bateria de rezervă a centralei termice. În funcționarea centralelor termice, pe gaz sau pe lemne, această sursă este foarte importantă pentru că ea îndeplinește mai multe funcții.

Prima dintre ele, și poate cea mai importantă, este aceea de a asigura alimentarea continuă cu energie electrică atunci când există întreruperi ale curentului electric. Căderile accidentale de curent, întreruperile cauzate de vremea rea, arderea siguranţelor nu vor mai reprezenta un pericol în supraîncălzirea centralei termice.

Alte caracteristici specifice acestor surse sunt după caz: stabilizarea tensiunii, reîncărcarea rapidă, protecția la inversarea polarității, protecția la scurtcircuit, protecția la suprasarcină, indicarea stărilor, autodiagnoză, avertizări sonore.

Se poate întâmpla în orice locuința să fie întreruperi repetate de curent sau defecțiuni minore la instalația de curent electric și astfel să vă distrugeți centrala termică. Și gândind că astfel de probleme nu fac nici măcar obiectul garanției produsului, care vă pot pune la plăti neprevăzute foarte mari.