Home » Tehnologie & Știinta » Ce este funcţia Tap to Pay, lansată de Apple. Noutatea care apare pentru utilizatori

Ce este funcţia Tap to Pay, lansată de Apple. Noutatea care apare pentru utilizatori

Voicu Costin / 12.02.2022, 11:00
Ce este funcţia Tap to Pay, lansată de Apple. Noutatea care apare pentru utilizatori

Anul acesta, iOS va aduce o funcţie pe care Apple o numeşte Tap to Pay. Funcția a fost introdusă pentru business-urile care vor putea recepţiona plăţi contactless. Zvonul apărut săptămâna trecută, conform căruia Apple este aproape de lansarea unei funcţii de plăţi pentru firme a fost confirmat de compania americană, care a anunţat-o acum oficial.  În ce mod ajută utilizatorii această nouă funcție a smartphone-urilor de la Apple?

Ce înseamnă Tap to Pay?

Cu Tap to Pay, firmele pot folosi iPhone-ul pentru a recepţiona plăţi wireless realizate prin Apple Pay sau cu cardul. O plată se poate face prin apropierea unui iPhone, Apple Watch sau card contactless de iPhone-ul furnizorului de servicii fiind nevoie doar de o simplă confirmare a tranzacţiei. Apple o va pune la dispoziţia platformelor de plăţi, pentru a o integra în propriile aplicaţii.

Primul partener al gigantului din California va fi Stripe. Apple deschide suportul NFC pentru alte sisteme de plăţi, care pot integra funcţia Tap to Pay. Apple a fost criticat pentru că nu lăsa alte companii să facă plăţi prin NFC, acesta fiind rezervat pentru Apple Pay.  Tap to Pay va fi lansată anul acesta în Statele Unite. Aceasta transformă telefoanele cu iOS în POS-uri, permițându-le utilizatorilor să cumpere bunuri doar prin simpla atingere a terminalelor lor, scrie CNBC.

Cu „Tap to Pay”, firmele pot folosi telefonul Apple pentru a recepţiona plăţi contactless realizate prin Apple Pay sau cu cardul. Plata se va poate face prin apropierea unui dispozitiv Apple: iPhone sau Apple Watch ori folosind cardul contactless. După ce telefoanele au fost apropiate este nevoie doar de o confirmare a tranzacţiei.

Funcția va fi disponibilă pentru început doar în Statele Unite ale Americii, iar aceasta va fi integrată în sistemul de operare al iPhone, iOS, în viitorul apropiat. Nu este încă cert dacă va veni cu următorul iOS 15.4 sau mai târziu. Cele mai vechi modele de smartphone care vor putea folosi „Tap to Pay” pentru a înregistra plăți sunt cele din generația iPhone XS.

Apple a precizat că funcţia va fi accesată prin intermediul aplicaţiilor de la terţi, care vor fi lansate în cursul acestui an. Alte companii de plăţi şi dezvoltatori de aplicaţii vor putea dezvolta aplicaţii care să acceseze „Tap to Pay” într-o versiune viitoare a iOS.

Cine este Apple?

Apple Inc. este o companie din Silicon Valley cu sediul în Cupertino, California. Este o companie multinațională americană de tehnologie specializată în electronice de larg consum, software și servicii online. Este una dintre cele cinci mari companii americane de tehnologie a informației, alături de Alphabet (Google ), Amazon, Meta (Facebook) și Microsoft.

Apple a fost fondată ca Apple Computer Company la 1 aprilie 1976 de Steve Jobs , Steve Wozniak și Ronald Wayne pentru a dezvolta și vinde computerul personal Apple I al lui Wozniak. A fost încorporat de Jobs și Wozniak ca Apple Computer Inc. în 1977, iar următorul computer al companiei, Apple II, a devenit un best seller. Compania a continuat să dezvolte noi computere cu interfețe grafice inovatoare pentru utilizator. Steve Jobs a demisionat în 2011 din motive de sănătate și a murit două luni mai târziu. El a fost succedat ca CEO de Tim Cook.

Apple a devenit prima companie americană tranzacționată la bursă care a fost evaluată la peste 1 trilion de dolari în august 2018, apoi 2 trilioane de dolari în august 2020 și, cel mai recent, 3 trilioane de dolari în ianuarie 2022.