Home » Când, unde, cum » Povestea impresionantă a lui Steve Job. În tinerețe nu avea nici să mănânce. Totul despre ascensiunea fondatorului Apple

Povestea impresionantă a lui Steve Job. În tinerețe nu avea nici să mănânce. Totul despre ascensiunea fondatorului Apple

Manolică Anca / 11.07.2021, 09:14

Povestea impresionantă a lui Steve Job, geniul care a revoluționat lumea calculatoarelor și a tehnologiei. În tinerețe, nu avea casă și nici ce să mănânce, după care a ajuns acţionarul majoritar la Disney. Totul despre ascensiunea fulminantă a fondatorului Apple.

Povestea impresionantă a lui Steve Job

Viața lui Steve Jobs a fost, cu siguranță, un model pentru cei care visează la o carieră de succes. De-a lungul timpului, cel mai invidiat om din industria tehnologiei a trecut prin nenumărate încercări, inclusiv atunci când a fost dat afară din compania Apple. Povestea impresionantă a lui Steve Jobs începe încă de la nașterea lui, pe 24 februarie 1955, în San Francisco.

Copilu ilegitim al cuplului format din Joanne Schieble si Abdulfattah „John” Jandali (de origini siriene), studenți de 23 de ani la Universitatea din Wisconsin, la scurt timp de la naștere el a fost adoptat și crescut lângă Cupertino, California. După ce a urmat cursurile facultății Reef pentru numai un semestru, nefiind capabil să țină pasul cu standardele rigide ale școlii, Jobs a acceptat să lucreze la Atari, ca designer de plăci de bază.

De asemenea, s-a concentrat și pe activitatea unui club mic, format din doar câțiva omeni, care se numea Homebrew Computer Club, iar cu banii câștigați a călătorit în India. De acolo s-a întors complet schimbat: și-a ras barba și a trecut la budism.

În studenție, nu avea ce să mănânce și a stat la cămin

Într-una dintre prelegerile pe care le-a susținut în faţa absolvenţilor Universităţii Stanford, Jobs a povestit, cum au fost începuturile sale în viaţa de adult. Nu avea o casă și nici mâncare asigurată. Dormea la prieteni și mânca la o biserică. Dar, în ciuda tuturor lipsurilor cu care s-a confruntat, Steve a reuşit să ajungă pe culmile succesului în domeniul lui de activitate.

„N-aveam cameră de cămin, aşa că dormeam pe jos, în camerele prietenilor mei. Duceam la reciclat sticle de suc, pentru a primi bani şi-a fi în stare să-mi iau ceva de mâncare. În fiecare duminică mergeam pe jos mai bine de 11 km, traversam tot oraşul, pentru a avea parte măcar de o porţie de mâncare decentă pe săptămână, la templul Hare Krishna”, a dezvăluit acesta, în 2005.

În anul 1976, alături de Steve Wozniak și Ronald Wayne, a fondat Apple, lansând și primul produs pe piață, deja, Apple I. Acesta a fost unul dintre primele computere personale produse în masă, cu succes la vânzări. De la o companie care a debutat cu câteva mii de dolari, Apple a reușit, în decursul următoarelor patru decenii, să schimbe profund tehnologia, industria PC-urilor, a telefoanelor mobile.

În anul 1976, alături de Steve Wozniak și Ronald Wayne, a fondat Apple
În anul 1976, alături de Steve Wozniak și Ronald Wayne, a fondat Apple

Cum a ajuns acționar majoritar la Disney

Însă, în anul 1985, el a fost forțat să se retragă din companie, din cauza unor neînțelegeri în legătură cu viziunea, stilul și atitudinea sa, total diferite. Astfel, acesta a încercat să fondeze o nouă companie, NeXT, dar fără vreun succes prea mare. În următorul an, Steve a cumpărat Pixar, care, la acea vreme, era un studio modest de animație. În anul 2006, Disney a cumpărat Pixar în 2006, Steve devenind acţionarul majoritar al companiei.

Astfel, pe lângă faptul că s-a aflat la conducerea Apple şi a salvat de la faliment Pixar, Jobs era şi membru în consiliul de conducere al Disney. El a ajuns să fie considerat una dintre cele mai influente persoane atât din industria calculatoarelor, cât şi în industria divertismentului.

Prima jumătate a anilor ’90 l-a aruncat pe Steve Jobs într-un con de umbră, Bill Gates devenind acum noua legendă a tehnologiei. Însă, anul 1995, odată cu lansarea Toy Story de către Pixar, a venit și ascensiunea pe culmile succesului, averea lui Jobs începână să se mărească considerabil. După mai bine de zece ani de zile de la plecarea sa de la Apple, a revenit în companie, în 1997 devenind directorul Apple. Această poziție a ocupat-o până la moartea sa timpurie din 2011.