Home » Life & Style » Învățăturile pe care Steve Jobs le-a lăsat în urma sa. “Acestea sunt adevăratele bogății”

Învățăturile pe care Steve Jobs le-a lăsat în urma sa. “Acestea sunt adevăratele bogății”

Manolică Anca / 17.02.2021, 17:12

Învățăturile pe care Steve Jobs le-a lăsat în urma sa. A fost adoptat imediat ce a fost născut, în studenţie dormea pe la prieteni şi mânca la o biserică. A fost dat afară chiar din compania pe care a înfiinţat-o, pentru ca, mai apoi, să revoluţioneze lumea gadgeturilor. Cunoscut pentru stilul său de viață modest, pentru rigurozitatea și perfecțiunea de care dădea dovadă pe plan profesional, ultimele învățături lăsate de Steve Jobs sunt simple, dar înduioșătoare. Acestea contrazic întreaga existență a acestuia, care a fost dedicată în foarte mare măsură carierei.

Viața lui Steve Jobs. Succesul, declinul și adevăratul succes

Steve Jobs s-a născut pe 24 februarie 1955, în San Francisco, fiind adoptat la scurt timp după, crescând lângă Cupertino, California. După ce a urmat cursurile facultății Reef doar de un semestru, Jobs a acceptat să lucreze la Atari, ca designer de plăci de bază. În anul 1976, alături de Steve Wozniak, a fondat Apple, lansând și primul produs pe piață, deja, Apple II.

Steve Jobs, în tinerețe
Steve Jobs, în tinerețe

De la o companie care a debutat cu câteva mii de dolari, Apple a reușit, în decursul următoarelor patru decenii, să schimbe profund tehnologia, industria PC-urilor, a telefoanelor mobile, precum și lumea muzicii și a cinematografiei. Însă, în anul 1985, el a fost forțat să se retragă din companie, din cauza unor neînțelegeri în legătură cu viziunea, stilul și atitudinea sa, total diferite. Astfel, acesta a încercat să fondeze o nouă companie, NeXT, dar fără vreun succes prea mare. În următorul an, Steve a cumpărat Pixar, care, la acea vreme, era un studio modest de animație.

Prima jumătate a anilor ’90 l-a aruncat pe Steve Jobs într-un con de umbră, Bill Gates urmând a fi considerat noua legendă a tehnologiei pentru acel deceniu. Însă, anul 1995, odată cu lansarea Toy Story de către Pixar, a venit și ascensiunea pe culmile succesului, averea lui Jobs începână să crească considerabil. După mai bine de zece ani de zile de la plecarea sa de la Apple, a revenit în companie, în 1997 devenind directorul Apple. Această poziție a ocupat-o până la moartea sa timpurie din 2011. În anul 2004 el a primit o veste șocantă, fiind dignosticat cu cancer pancreatic. Au urmat cure de tratament și un transplant de ficat, însă, pe 5 octombrie 2011, la o zi după ce Apple a prezentat-o pe Siri pentru noul iPhone 4S, Steve Jobs a intrat în stop respirator din cauza complicațiilor revenirii cancerului pancreatic și a decedat.

Steve Jobs a lăsat in urma sa o avere imensă
Steve Jobs a lăsat in urma sa o avere imensă

Învățăturile pe care Steve Jobs le-a lăsat în urma sa

După moartea sa, Steve Jobs a lăsat în urmă o companie în plină ascensiune. Mulți au fost cei care s-au întrebat dacă urmează declinul. N-a fost așa. Alții s-au întrebat dacă se va opri inovația. Nu s-a oprit. Însă, în ciuda averii incomesurabile pe care a strâns-o în timpul vieții, el a ajuns la concluzia că altele sunt, de fapt, valorile cele mai de preț în viață. Iată doar câteva dintre învățăturile pe care Steve Jobs le-a lăsat în urma sa:

  • „Am ajuns pe culmile succesului în lumea afacerilor.  În ochii altora, viața mea este un simbol al succesului. Cu toate acestea, în afară de munca mea, nu prea am alte motive de bucurie. În final, averea este doar o „felie” de viață cu care sunt acomodat, obișnuit.”
  • „În această clipă, zăcând pe patul de spital, filmul vieții mele mi se perindă prin fața ochilor. Realizez că toată recunoașterea, laudele, bogăția de care m-am bucurat au pălit, au devenit fără de sens în fața apropiatei morți.”
  • „Acum când am făcut bani cât pentru trei generații, ar trebui să ne concentrăm pe alte aspecte ale vieții care nu au legătură cu partea financiară. Trebuie să fie ceva mai important de atât!”
  • „Fuga non-stop după bani transformă o persoană, cât de normală ar fi ea, într-o ciudățenie asemenea mie.”
  • „Dumnezeu ne-a lăsat simțurile ca să recepționăm dragostea, sentimentele celor din jur. Și nu iluziile false aduse de averi.”
Învățăturile pe care Steve Jobs le-a lăsat în urma sa
Învățăturile pe care Steve Jobs le-a lăsat în urma sa
  • „Poți să angajezi pe cineva să conducă mașina în locul tău, să producă bani pentru tine. Dar nu poți plăti pe cineva să îndure boala în locul tău.”
  • „Toți banii, toate proprietățile și investițiile din viața mea.. nu le pot lua cu mine în mormânt. Tot ce pot lua sunt amintirile scăldate în iubirea dată și primită. Acestea sunt adevăratele bogății care te vor urma, însoți mereu, dându-ți puterea și lumina care sunt necesare să mergi mai departe. Dragostea nu cunoaște distanță. Viața nu are limite. Mergi unde vrei să mergi. Atinge vârfurile pe care vrei să le atingi. Totul se bazează pe 2 lucruri: inima și mâinile tale. Atât.”
  • „Lucrurile materiale pierdute mai pot fi recuperate. Dar e un lucru care nu poate fi recuperat odată pierdut: viața.”
  • Pune preț pe dragostea pentru familia ta, iubește-ți consortul, prietenii.”
  • „Poartă-te bine cu tine. Prețuiește-i pe ceilalți.”