Home » Tehnologie & Știinta » Ce este LinkedIn și cum poți utiliza această platformă. Îți poate fi de un real ajutor în carieră

Ce este LinkedIn și cum poți utiliza această platformă. Îți poate fi de un real ajutor în carieră

Voicu Costin / 18.04.2022, 16:30
Ce este LinkedIn și cum poți utiliza această platformă. Îți poate fi de un real ajutor în carieră

La fel ca Facebook, Instagram, Twitter și alte o duzină de altele, LinkedIn este o rețea socială. Și, ca și alte rețele sociale, este deținută de o mare companie de tehnologie: Microsoft. Dar, spre deosebire de majoritatea rețelelor sociale, LinkedIn este folosit cu alt scop. Așadar, pentru ce folosesc oamenii din toată lumea, LinkedIn?

Ce este LinkedIn?

Este un serviciu online american de afaceri și angajare, care operează prin intermediul site-urilor web și al aplicațiilor mobile. Lansată pe 5 mai 2003, platforma este folosită în principal pentru crearea de rețele profesionale și dezvoltarea carierei și permite solicitanților de locuri de muncă să își posteze CV -urile și angajatorilor să posteze locuri de muncă.

Din 2015, cea mai mare parte a veniturilor companiei a provenit din vânzarea accesului la informații despre membrii săi către recrutori și profesioniști în vânzări. Din decembrie 2016 este o filială deținută în totalitate de Microsoft. Din septembrie 2021, LinkedIn are peste 774 de milioane de membri înregistrați din peste 200 de țări și teritorii.

LinkedIn poate fi folosit și pentru a organiza evenimente offline, a se alătura unor grupuri, a scrie articole, a publica postări de locuri de muncă, a posta fotografii și videoclipuri și multe altele. Site-ul este disponibil în 24 de limbi începând cu anul 2013.

În prezent 57 de milioane de companii din întreaga lume au cont pe această platformă. În România există în jur de 2,6 milioane de oameni care utilizează acest instrument online.

Ce poți face pe LinkedIn?

Persoanele care își deschid cont pe LinkedIn își pot face public CV-ul. Acesta poate fi completat online sau poate fi importat de pe laptop/PC ori de pe smartphone. De asemenea, utilizatorii își pot căuta locuri de muncă sau pot să împărtășească opinii și chiar propriile povești profesionale prin experiență, abilități și educație. Aceste lucruri se pot publica în feed ca pe Facebook.

Funcţiile pe care le oferă LinkedIn

Pe LinkedIn adăugați conexiuni la fel cum ați face o solicitare de prietenie pe Facebook, puteți conversa prin intermediul unui mesaj privat (sau informații de contact disponibile) și aveți toate experiențele și realizările profesionale stabilite într-un mod bine organizat pe profil.

Iată câteva dintre caracteristicile de bază pe care le oferă această rețea.

Acasă. Odată ce v-ați conectat la LinkedIn, feed-ul de acasă este fluxul vostru de știri afișând postări recente ale prietenilor și paginile companiei pe care le urmăriți.

Profil. Profilul de pe LinkedIn vă arată numele, fotografia, locația , ocupația și mai multe chiar în partea de sus. Mai jos, aveți posibilitatea de a personaliza diverse secțiuni, cum ar fi un scurt rezumat, o experiență de lucru, o educație și alte secțiuni similare cu modul în care puteți crea un CV.

Rețeaua mea. Aici veți găsi o listă cu toți profesioniștii la care sunteți în prezent conectat la LinkedIn. Dacă plasați mouse-ul peste această opțiune în meniul de sus, veți putea vedea și alte opțiuni care vă vor permite să adăugați persoane de contact, să găsiți persoane pe care le cunoașteți.

Locuri de munca. Toate tipurile de joburi sunt postate pe LinkedIn zi de zi de către angajatori, iar LinkedIn vă va recomanda anumite joburi pe baza informaţiilor curente, inclusiv locaţia şi preferinţele opţionale.

Interese. Pe lângă conexiunile cu profesioniștii, puteți urmări anumite interese și pe LinkedIn. Acestea includ pagini ale unor companii, grupuri în funcție de locație sau de interes.