Home » Tehnologie & Știinta » Ce este mesajul Arecibo și ce semnal ciudat ar fi primit omenirea din spațiu

Ce este mesajul Arecibo și ce semnal ciudat ar fi primit omenirea din spațiu

Cojocaru Cristian / 01.11.2021, 17:43
Ce este mesajul Arecibo și ce semnal ciudat ar fi primit omenirea din spațiu

De-a lungul timpului, oamenii au încercat diferite metode de a lua legătura cu civilizațiile extraterestre. Printre metode se numără și mesajul Arecibo care, la un moment dat, a fost subiectul unei farse.

Ce reprezintă mesajul Arecibo

Indiferent că vorbim despre petroglife, imagini sau manuscrie indescifrabile. de-a lungul istoriei au fost găsite numeroase astfel de mesaje a căror provenineță rămâne în continuare necunoscută. Dintre mesajele care frapează oamenii de știință sunt cele ale semnalelor venite din spațiu.

Potrivit unei lucrări publicate în anul 1959, fizicienii Phillip Morisson și Giuseppe Cocconi considerau că o civilizație extrateresă ar încerca să ia legătura cu ajutorul semnalelor radio cu o frecvență de 1.420 MHz. Aceasta este frecvența emisă de cel mai comun  element chimic al universului, hidrogenul.

În anul 1968 tot mai multe relatări cu privire la semnale venite din spațiu apăreau în mediul public, fiind reperate cu ajutorul telescopului radio Arecibo. În publicațiile acelor vremuri, aceste mesaje apărea ca fiind ”dovezi probabile ale existenței vieții extraterestre inteligente”.  Unul dintre cei mai interesați oameni de acest subiect s-a dovedit a fi cel care a dezvoltat ”ecuația lui Drake”, Drank Drake.

După aproximaitv cinci ani, observartorul radio al Universității de Stat din Ohio a început căutarea intelgenței extraterestre, fiind cel mai lung program de acest gen din lume. Cu ajutorul astronomului Carl Sagan, Frank Drake ac creat un mesaj pentru a-l trimite în spațiu în scopul de a fi reperat de către civilizațiile extraterestre.

Acest mesaj a fost denumit ”mesajul Arecibo” fiind o transmisiune care deține informații de bază despre planeta Pământ dar și despre umanitate. Acest mesaj a fost transmis către roiul stelar globular M13, cu credința că el va fi reperat de către extraterești și descifrat ulterior în scopul de a lua legătura cu oamenii.

mesajul arecibo
Acest mesaj a fost transmis in spatiu o singura data, in data de 16 noiembrie 1974

Din ce este compus mesajul interstelar

Mesajul Arecibo este format din 7 părți, conținând mai multe informații precum:

  • numerele de la 1 la 10 (alb);
  • numerele atomice ale elementelor chimice hidrogen, carbon, azot, oxigen și fosfor, fiind elementele care compun ADN-ul uman (mov);
  • formula chimică a zaharurilor și bazele din nucleotidele ADN-ului uman (verde);
  • numărul de nucleotide din ADN și un grafic al structurii spiralate duble ale acestuia  (alb și albastru);
  • silueta unui om, din care reiese înălțimea unei persoane obișnuite precum și populația Pământului (roșu, albastru/alb și alb);
  • un grafic al Sistemului Solar prin care este indicat de pe care planetă vine semnalul (galben);
  • un grafic al telescopului Arecibo din care reiese dimensiunea antenei de transmisie (mov, alb și albastru).

Acest mesaj a fost transmis în spațiu o singură dată, în data de 16 noiembrie 1974, atunci când telescopului Arecibo i-au fost implementate noi tehnologii. Trei ani mai târziu, în data de 15 august 1977, telescopul primea un semnal puternic, semnal care a fost utilizat ulterior pentru a căuta în continuare visața extraterestră.

Acest semnal provenea din constelația Săgetătorului și ar fi purtat origini extraterestre, având o durată de 72 de secunde și care nu a mai fost vreodată reperat. Câteva zile mai târziu, astronomii aveau să descopere de unde provenea această anomalie. Jerry Ehman, cercetător al SETI a încercuit mesajul ”6EQUJ5”, mesajul intrând în istorie.

La 27 de ani distanță de la trimiterea mesajului Arecibo, în anul 2001, niște cercuri din lanurile de cereale au reuși tsă intre în centrul atenției fiind un format similar cu mesajul transmis de către oameni. Acest mesaj a fost descoperit chiar lângă cel mai mare telescop din Marea Britanie, Chilbolton.

Mesajul respectiv descrie un alt sistem solar, conține o imagine cu cei care l-au transmis, date despre un ADN care nu este uman și o antenă de microunde. Cu toate acestea, oamenii consideră că acest mesaj este o farsă, la fel ca multe alte cercuri din lanurile de cereale. Chiar și așa, unele dintre aceste cercuri au tipare atât de complexe încât cei care le privesc rămân uluiți.