Home » Tehnologie & Știinta » Ce este Starlink, sistemul lui Elon Musk de internet prin satelit, și cum se folosește

Ce este Starlink, sistemul lui Elon Musk de internet prin satelit, și cum se folosește

Cojocaru Cristian / 04.03.2022, 15:59
Ce este Starlink, sistemul lui Elon Musk de internet prin satelit, și cum se folosește

CEO-ul SpaceX, lansează numeroși sateliți pe orbită și promite că va furniza internet de bandă largă de mare viteză pentru foarte mulți la nivelul globului. Elon Musk a lansat și Starlink, sistemul care permite internetul prin satelit, iar recent, acesta l-a pus la dispoziția ucrainenilor pentru situația actuală a conflictului militar lansat de Rusia.

Sistemul Starlink al lui Elon Musk furnizează internet global

Când te gândești la antreprenorul miliardar Elon Musk, sunt șanse mari să te gândești la compania sa de mașini electrice Tesla, sau la compania sa de explorare a spațiului SpaceX. Poate că îl cunoști doar ca fiind unul dintre cei mai bogați oameni de pe Pământ.

Ceva cu care ai putea fi mai puțin familiarizat este o afacere numită Starlink, care își propune să vândă conexiuni la internet aproape oricui de pe planetă prin intermediul unei rețele în creștere de sateliți privați care orbitează deasupra Pământului și să furnizeze internet de mare viteză.

După ani de dezvoltare în cadrul SpaceX și după ce a asigurat aproape 885,5 milioane de dolari în fonduri de granturi de la Comisia Federală de Comunicații la sfârșitul anului 2020, Starlink și-a accelerat ritmul în 2021. În ianuarie, după trei ani de lansări de succes, proiectul a depășit 1.000 de sateliți livrați pe orbită. Un an și zeci de lansări de succes mai târziu, Starlink se mândrește cu peste 2.000 de sateliți funcționali care orbitează deasupraf capului tău.

Afacerile cu Starlink continuă să evolueze. În februarie anul trecut, compania lui Musk a dezvăluit că Starlink deservește peste 10.000 de clienți. Acum, după ce a extins precomenzile către și mai mulți clienți potențiali, a lansat o antenă satelit de a doua generație pentru internet și a explorat posibilitatea de a oferi Wi-Fi în timpul zborului pentru aeronavele de pasageri, Musk spune că Starlink a livrat clienților peste 100.000 de terminale de internet prin satelit în 14 țări.

starlink elon musk
Elonk Musk a pus la dispozitia Ucrainei satelitul Starlink

Ucraina primește ajutorul satelitului lui Elon Musk

Această listă include Ucraina, unde Musk spune că terminale suplimentare de internet prin satelit sunt acum funcționale pentru Ucraina. Atacurile Rusiei asupra Ucrainei continuă să ia vieți și să distrugă infrastructura pe măsură ce țara este invadată de către Rusia.

Această deteriorare a infrastructurii a perturbat accesul la internet în Ucraina, ceea ce a determinat un oficial guvernamental să solicite public accesul la internet prin satelit Starlink pentru țară de la CEO-ul SpaceX, Elon Musk. Musk a fost obligat, activând serviciul Starlink în Ucraina și trimițând hardware suplimentar. Dar cu atacurile continue asupra infrastructurii, cum va rămâne Ucraina conectată?

„@elonmusk @SpaceX @SpaceXStarlink, mulțumim! Starlink menține orașele noastre conectate și serviciile de urgență salvează vieți! Cu atacurile rusești asupra infrastructurii noastre, avem nevoie de generatoare pentru a menține Starlinks și serviciile de salvare online – idei?” Mykhailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei și ministrul transformării digitale al țării, care a făcut cererea inițială a lui Musk, a întrebat pe 2 martie prin intermediul Twitter.

Fedorov aduce în discuție un punct important: chiar dacă Starlink funcționează fără a fi nevoie de infrastructura tradițională de internet, hardware-ul legat de Pământ are încă nevoie de energie. Și, pe măsură ce atacurile rusești bombardează țara, accesul la internet al Ucrainei va continua să fie amenințat.

Declarația lui Fedorov a cerut în mod public ajutor pentru achiziționarea de generatoare pentru a menține Starlink online pentru ucraineni. Dar Musk a răspuns cu o sugestie alternativă.

„Panouri solare + acumulator sunt mai bune decât generatorul, deoarece nu există semnătură de căldură sau fum și nu rămâne fără combustibil”, a scris Musk ca răspuns pe Twitter.

Îngrijorarea lui Fedorov indică, de asemenea, importanța accesului la internet pentru țara atacată. Conexiunea la internet permite ceea ce Fedorov a descris drept comunicare „salvatoare de vieți”, fie că este vorba între membrii familiei strămutate și separați de un atac cu rachetă sau echipele de prim-ajutor care încearcă să localizeze o persoană rănită. Accesul la internet este o componentă critică pentru cei din Ucraina care luptă pentru a supraviețui invaziei.