Home » Tehnologie & Știinta » Ce este tatuajul nanotehnologic pentru monitorizarea sănătății și cum funcționează, de fapt. Țara care dezvoltă acest tatuaj

Ce este tatuajul nanotehnologic pentru monitorizarea sănătății și cum funcționează, de fapt. Țara care dezvoltă acest tatuaj

Alexandru Cazacu / 03.08.2022, 08:38
Ce este tatuajul nanotehnologic pentru monitorizarea sănătății și cum funcționează, de fapt. Țara care dezvoltă acest tatuaj

O țară asiatică dezvoltă un tatuaj nanotehnologic pentru monitorizarea sănătății. Acesta oferă unei persoane posibilitatea de a purta în corp un dispozitiv care va alerta automat în cazul unor potențiale probleme de sănătate, dacă proiectul oamenilor de știință va da roade, scriu jurnaliștii de la Reuters. Cum funcționează tatuajul nanotehnologic și ce țară îl dezvoltă, puteți afla în continuare.

Ce este tatuajul nanotehnologic pentru monitorizarea sănătății și cum funcționează

Mai exact, țara care dezvoltă tatuajul nanotehnologic este Coreea de Sud. Oamenii de știință de la Korea Advanced Institut of Science and Tehnology din Daejeon, oraș situat în partea de sud-vest a capitalei coreene, au dezvoltat o cerneală electronică. Aceasta va fi utilizată pentru tatuajele nanotehnologice și este făcută din metal lichid și nanotuburi de carbon, funcționând ca un electrod bio.

După ce este conectată la un dispozitiv ECG sau la un alt senzor, cerneala electronică va transmite o citire a ritmului cardiac și a altor semne vitale ale pacientului respectiv către un monitor. Într-un final, oamenii de știință își propun să poată renunța la senzorii bio, mai scrie sursa citată.

„În viitor, ceea ce sperăm să facem este să conectăm un cip wireless integrat cu această cerneală, astfel încât să putem comunica sau să putem trimite semnale între corpul nostru și un dispozitiv extern”, a spus Steve Park, liderul proiectului și profesor de știința materialelor și inginerie.

Monitoarele ar putea fi amplasate chiar în casele pacienților

În teorie, monitoarele care vor arăta semnele vitale ale pacienților ar putea fi amplasate oriunde, chiar și în locuințele acestora, spun cercetătorii. Cerneala electronică este neinvazivă și realizată din particule pe bază de galiu, metal utilizat în termometre și semiconductori.

În schimb, nanotuburile de carbon ajută la conducerea electricității, însă oferă și durabilitate. După cum explică Steve Park, atunci când este aplicat pe piele, tatuajul nu se va desprinde nici dacă este frecat. Ei bine acest lucru nu ar fi posibil doar cu metalul lichid, mai spune cercetătorul.

Ce este tatuajul nanotehnologic pentru monitorizarea sănătății și cum funcționează
Ce este tatuajul nanotehnologic pentru monitorizarea sănătății și cum funcționează

Tehnologia este încă în faza de dezvoltare

Cu toate acestea, tehnologia sud-coreenilor este încă în fazele sale incipiente. Totuși, oamenii de știință de la KAIST speră că într-o zi aceasta ar putea oferi o modalitate personalizată pentru pacienți și medici de a monitoriza semnele vitale.

Cerneala electronică funcționează eficient prin crearea unui circuit electric pe piele. Poate fi conectat la dispozitive de electrocardiogramă pentru a monitoriza activitatea inimii, senzori care analizează transpirația, dar poate acționa și ca un încălzitor în scopuri de fizioterapie.

„În comparație cu dispozitivele anterioare (tatuajele electronice), care sunt de tip plasture, îl putem aplica direct pe piele… este mult mai confortabil pentru utilizator”, a spus Steve Park.

Deocamdată, tehnologia este limitată de faptul că încă necesită cablare pentru a achiziționa date, conform echipei de cercetători. Cu toate acestea, oamenii de știință spera ca pe viitor să poată conecta un cip wireless integrat cu această cerneală, astfel încât să se poată realiza comunicarea între corpul uman și dispozitiv extern.