Home » Tehnologie & Știinta » Ce este un NFT, de câte feluri este și cum poate fi util

Ce este un NFT, de câte feluri este și cum poate fi util

Voicu Costin / 23.03.2022, 12:38
Ce este un NFT, de câte feluri este și cum poate fi util

Despre NFT-uri s-a auzit prima dată în 2014, însă abia șapte ani mai târziu acest concept a ajuns să fie mai cunoscut. Termenul NFT sau non-fungible token a fost inventat de Anil Dash și Kevin McCoy cu scopul de a-i ajuta pe artiștii digitali să-și vândă mai ușor operele de artă. NFT-urile au un potențial mare de a revoluționa numeroase domenii, inclusiv viețile noastre digitale. Vom încerca să redăm în materialul următor principalele informații, care răspund la întrebarea ce este un NFT, de câte feluri este, dar și la ce poate fi folosit.

Ce este un NFT

NFT-urile sunt cea mai recentă direcție din lumea criptomonedelor și a tehnologiei blockchain reprezentând tokenuri non-fungibile (nu poate fi înlocuit cu altul de același fel, de aceeași calitate și aceeași cantitate) care certifică și garantează dreptul de proprietate și autenticitate asupra artei sau a bunurilor digitale.

De câte tipuri poate fi un NFT

Jetoanelor nefungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri, tablouri de artă etc. Token-ul este dovada care atestă că posesorul are acces la un bun digital. Caracterul non-fungibil presupune că token-urile au proprietăți unice, care nu pot fi replicate sau înlocuite cu ceva similar. Mai exact, nu e posibil ca în lume să existe o unitate identică și nu ar putea fi schimbată cu altă de același tip.

Deși fișierele în sine pot fi copiate, jetoanele nefungibile care le sunt asociate sunt consemnate și monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovadă dreptului de proprietate.

De exemplu, în luna decembrie 2021, un NFT a fost vândut de compania Vodafone. Acesta reprezenta un SMS transmis prin rețeaua Vodafone în urmă cu 30 de ani, când un angajat al companiei, Richard Jarvis, a primit, pe 3 decembrie 1992, la petrecerea de Crăciun, un mesaj de doar 15 caractere: „Merry Christmas”.

Riscul cumpărării unui NFT fals

Primele NFT-uri au apărut în 2015 în registrul blockchain Ethereum. Ulterior, pe măsură ce a crescut interesul pentru piața NFT-urilor, a crescut și numărul de tranzacții ilicite, întrucât investitorii care anterior vânduseră criptomonede la suprapreț, au început să tranzacționeze NFT-uri în număr din ce în ce mai mare.

NFT-urile pot fi tranzacționate precum criptomonedele și, fiindcă sunt ediții limitate care pe viitor pot valora mai mult decât în momentul achiziției, cererea pentru NFT-uri este în continuă creștere.

Deținerea unui NFT înseamnă că puteți dovedi că dețineți un bun digital care este autentic, o înregistrare a proprietății unice și imposibil de falsificat, adică un certificat de autenticitate, care dovedește digital dreptul de proprietate asupra unui anumit activ. Dacă dețineți acel NFT, nimeni altcineva nu îl poate deține, cu excepția cazului în care le vindeți.

Operele de artă, sub formă de NFT, vândute la prețuri exorbitante

În august 2020, Muzeul de Artă Criptografică (MOCA) a făcut istorie pentru ceea ce la acea vreme era cea mai mare achiziție făcută vreodată pe piața de artă NFT Nifty Gateway, achiziționând tabloul „Taurul lui Picasso”, pictat de artistul Trevor Jones, pentru echivalentul sumei de 55.555,55 $ în moneda virtuală Ether. Vânzarea a fost descrisă de Nifty Gateway drept o etapă importantă în lumea artei, care a dovedit în acel moment că jetoanele nefungibile sunt într-adevăr un nou mediu de artă.

În februarie 2021, artista Grimes a vândut jetoane în valoare de aproximativ 6 milioane de dolari americani reprezentând arta digitală pe Nifty Gateway. Mai târziu, în februarie 2021, un jeton nefungibil care reprezenta animația de meme Nyan Cat a fost vândut pe internet la aproape 600 de mii de dolari americani.

Lucrarea „Everydays: Primele 5000 de zile” a artistului digital american Beeple a fost primul jeton nefungibil asociat unei opere de artă care a fost licitat de casa de licitații Christie’s. A fost vândut cu 69,3 milioane de dolari americani pe 11 martie 2021.