Home » Tehnologie & Știinta » Ce înseamnă modul avion pe telefon. Ce face de fapt când este activat

Ce înseamnă modul avion pe telefon. Ce face de fapt când este activat

Voicu Costin / 10.12.2021, 15:09
Ce înseamnă modul avion pe telefon. Ce face de fapt când este activat

În anul 2013, Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei a autorizat utilizarea dispozitivelor electronice la bordul avioanelor în timpul zborului. Din cauza sistemelor electronice ale avionului dar și a interferențelor undelor radio, condiția de a utiliza un telefon în timpul zborului este să fie setat pe modul „avion”. Ce înseamnă și ce rol are acesta, vom afla în articolul de mai jos!

Modul „avion”, o setare utilă

Conectați în permanentă la un telefon mobil, fie că utilizăm serviciul de mesagerie, fie că folosim serviciul de internet diverse căutări, acesta ne însoțește peste tot. Chiar dacă plecăm într-o vacanță sau călătorim în interes de serviciu, telefonul este nelipsit din viața noastră.

Companiile aeriene au încercat să interzică folosirea dispozitivele electronice pe durata zborului, fie ele telefoane, tablete, laptop-uri, baterii externe etc. În anul 2013 s-a autorizat folosirea electronicelor la bordul navelor. Facilitarea avionului cu o conexiune la internet pe întreg zborul a putut obliga participanții la cursele aeriene să seteze dispozitivele pe modul „avion”. Sistemul wi-fi disponibil în avioane ne oferă accesul în permanenţă la internet și astfel putem folosi liniștiți serviciul.

Orice dispozitiv electronic relativ nou este prevăzut cu modul „avion”. Mulți utilizatori nu știu însă cum și când să-l activeze.

Ce este modul „avion”?

Acest tip de setare face parte din meniul telefonului ca și multe alte funcții: Wi-Fi, Bluetooth, Lanternă, Mod economisire baterie, NFC etc. Aflat la îndemână ,ca să poată fi activat cu ușurință, este localizat în bara de stare situată în partea de sus a dispozitivului. Dacă ar fi să ne luăm după denumire, putem crede că este important să folosim modul acesta doar când zburăm cu avionul. Aflați că acest mod este util și în alte cazuri.

Când este activat, modul „avion” își va schimba culoarea din gri în albastru sau din alb în albastru, depinde de modelul telefonului și fundalul setat. În cazul laptopurilor, modul „avion” poate fi activat din setările de rețea.

Setarea a fost concepută pentru a limita conexiunea dispozitivelor electronice la semnalul operatorilor de rețea telefonică, conexiunea wireless sau accesul la internet furnizat de cartela SIM. Odată activată funcția, conexiunea la Wi-Fi poate fi restabilită chiar dacă telefonul sau laptopul se află în modul „avion”. De asemenea, vor fi dezactivate și toate funcțiile fără fir ale telefonului.

Cum se activează/dezactivează modul „avion”?

Pentru dispozitivele cu sistem Android este necesar să urmați pașii de mai jos:

Glisați cu un deget pe ecran de sus în jos de două ori, pentru a deschide panoul cu Setări rapide, sau puteți să glisați în jos o singură dată, utilizând două degete. Localizați modul „avion” în grila de setări și atingeți pictograma cu avion. În acel moment, telefonul dumneavoastră va intra în modul „avion”.

Pentru a dezactiva modul „avion” trebuie să urmați aceeași pași. Dezactivarea modului va face ca dispozitivul să primească date celulare din nou.

Pentru dispozitivele cu sistem iOS este necesar să urmați acești pași:

Utilizatorii ce folosesc un dispozitiv marca Apple, trebuie să gliseze cu degetul din partea de jos în sus pentru a accesa panoul de control și să găsească modul „avion” pentru al activa. La fel ca și în cazul sistemului de operare Android, activarea și dezactivarea modul va avea aceleași urmări.