Home » Tehnologie & Știinta » Ce povestesc oamenii care au văzut moartea cu ochii la propriu. Mărturiile pacienților care au fost în stare critică

Ce povestesc oamenii care au văzut moartea cu ochii la propriu. Mărturiile pacienților care au fost în stare critică

Voicu Costin / 06.04.2022, 10:42
Ce povestesc oamenii care au văzut moartea cu ochii la propriu. Mărturiile pacienților care au fost în stare critică

Moartea poate înspăimântă multe persoane, iar gândul că mâine nu vom mai putea exista pe acest Pământ, ne face să reacționăm nebunește. Chiar dacă nimeni nu știe ce se întâmplă când murim, mulți oameni povestesc lucruri interesante despre ceea ce au experimentat aflându-se în moarte clinică sau întorcându-se de pe lumea cealaltă. Ce povestesc oamenii care au văzut moartea cu ochii la propriu?

Experiența vieții de dincolo

Experiențele trăite de oameni se manifestă și sunt percepute diferit, dar unele dintre ele au elemente comune: perceperea unei lumini puternice, o senzație de calm și trecerea printr-un tunel. În acest sens, un studiu a analizat cât de frecvent și în ce ordine au fost percepute aceste elemente de către oamenii care au experimentat moartea clinică sau drumul către o altă lume.

Rezultatele studiilor efectuate pe o nișă de câțiva pacienți arată că toate experiențele din preajma morții sunt unice, dar au elemente comune. Cercetătorii de la Universitatea din Liege, Belgia, au analizat aceste elemente ale oamenilor care erau în moarte clinică.

„Din câte știm, până acum nu s-a făcut nici un studiu riguros pentru a afla dacă experiențele de moarte clinică urmează un tipar clar. Scopul studiului nostru a fost să stabilească frecvența cu care aceste elemente sunt observate la nivel global (în toate cazurile analizate) și poziția cronologică pe care fiecare element o ocupă în relatările pacienților”, a afirmat Charlotte Martial, conducătoarea cercetărilor științifice.

Un număr de 154 de persoane au fost intervievate și au relatat exact cum își aduc aminte prin ce întâmplări au trecut. Fiind posibil ca visurile să fie concepute ca fiind reale, pacienții nu pot fi luaţi atât de în serios, în ceea ce privește călătoria lor spre o altă lume. Totuși, studiul a relevat că, în drumul spre viața de apoi, fiecare om trece prin patru fenomene.

Fenomene comune, experiențe diferite

Fenomenul constatat cel mai frecvent a fost senzația de pace (80% dintre participanți), percepția unei lumini puternice (69%) și întâlniri cu spirite sau oameni (64%). Pe de altă parte, fenomenele cele mai rar întâlnite au fost gândurile accelerate (la doar 5% dintre participanții la studiu) și clarviziuni (4%).

În ceea ce privește succesiunea evenimentelor (ordinea cronologică în care persoanele au perceput aceste fenomene), cele mai multe „călătorii” spre viața de apoi au început cu experiența extracorporală (părăsirea corpului fizic) și s-au sfârșit cu revenirea spiritului/sufletului în trup (36%). Experiențele de moarte clinică par a fi declanșate de un sentiment de detașare de corpul fizic și se încheie cu revenirea sufletului în corp.

Tot studiul a scos la iveală o ordine a întâmplărilor petrecute în același mod. Această ordine a fost raportată de 22% dintre participanți:

  • experiența extracorporală (părăsirea trupului fizic)
  • călătorie printr-un tunel
  • perceperea unei lumini puternice
  • instalarea unei senzații de pace.

Chiar dacă toți participanții la studiu au raportat elemente comune, cercetătorii sunt convinși că fiecare „revenire” din viața de apoi se desfășoară după un tipar unic.

„Rezultatele studiului nostru arată că experiențele de moarte clinică au un caracter universal, adică pot avea elemente comune dintr-un anumit fenomen. Dar, în același timp, am observat că ordinea în care pacienții au relatat că au experimentat anumite fenomene a variat”, a afirmat Charlotte Martial.

Chiar dacă studiul s-a desfășurat pe un eșantion de peste 100 de persoane, cercetătorii spun că vor fi făcute mai multe analize pe un număr mai mare de oameni, pentru a afla mai multe din experiențele lor fascinante.