Home » Tehnologie & Știinta » Ce s-ar întâmplă cu viața pe Pământ, dacă Soarele ar dispărea. Ipoteza pe care o susțin oamenii de știință

Ce s-ar întâmplă cu viața pe Pământ, dacă Soarele ar dispărea. Ipoteza pe care o susțin oamenii de știință

Voicu Costin / 01.06.2022, 16:07
Ce s-ar întâmplă cu viața pe Pământ, dacă Soarele ar dispărea. Ipoteza pe care o susțin oamenii de știință

Soarele este cea mai apropiată stea de Pământ. Acesta este singurul astru care asigură existența vieții pe planeta noastră, iar fără el, tot ce este viu ar înceta să existe. Plantele s-au usca, animalele ar muri, iar la fel și noi, oamenii. Un singur lucru ne facem să stăm totuși liniștiți. Oamenii de știință ne asigura că soarele nu se va stinge prea curând, deci putem sta liniștiți. Ce s-ar întâmpla cu viața pe Pământ, dacă Soarele ar dispărea?

Dispariția Soarelui, subiect de panică?

Drumul luminii de la Soare la Pământ durează circa opt minute. Din acest motiv, dacă Soarele ar dispărea, l-am mai vedea pe cer pentru încă opt minute. La această concluzie au ajuns oamenii de știință!

Cercetările privind gravitaţia şi atracţia gravitaţională a stelei exercitată asupra planetelor, spun că aceasta ar dispărea de asemenea după opt minute, conform teoriei relativităţii a lui Einstein – gravitaţia călătoreşte cu viteza luminii. După acest fenomen, viaţa de pe Pământ nu ar fi complet distrusă. Electricitatea ar mai funcţiona şi ar mai fi nevoie de încă o oră ca lumina reflectată de pe alte planete să dispară.

Fără lumina solară, fotosinteză s-ar opri, dar acest lucru nu ar duce la dispariţia tuturor plantelor. Unele dintre ele nu au nevoie de lumină.

Elementul esenţial care va duce la dispariţia vieţii va fi scăderea temperaturii care va scădea considerabil în următoarea perioadă. După două luni, suprafaţa oceanului ar îngheţa şi ar fi nevoie de încă o mie de ani ca oceanele să îngheţe complet. Până atunci, atmosfera va fi distrusă şi radiaţiile cosmice se vor infiltra, iar Terra nu va mai fi proprice pentru locuit pentru prea mult timp.

Detalii despre Soare

Soarele este steaua din centrul Sistemului Solar. Este o sferă aproape perfectă din plasmă fierbinte, ținută de gravitație și modelată de un câmp magnetic. Este de departe cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ.

Diametrul său este de aproximativ 1,39 milioane de kilometri (sau este de 109 ori mai mare decât al Terrei), iar masa sa este de aproximativ 330.000 de ori mai mare decât a Terrei. Reprezintă aproximativ 99,86 % din masa totală a Sistemului Solar. Aproximativ trei sferturi din masa Soarelui este formată din hidrogen (~73 %); restul este în mare parte heliu (~25 %), cu cantități mult mai mici de elemente mai grele, inclusiv oxigen, carbon, neon și fier.

S-a format cu aproximativ 4,6 miliarde de ani în urmă din colapsul gravitațional al materiei într-o regiune a unui nor molecular mare. Cea mai mare parte a acestei materii s-a adunat în centru, în timp ce restul s-a aplatizat într-un disc orbitant care a devenit Sistemul Solar. Masa centrală a devenit atât de fierbinte și densă încât în cele din urmă s-a inițiat fuziunea nucleară în nucleul său. Se crede că aproape toate stelele se formează prin acest proces.

Potrivit oamenilor de știință, Soarele, așa cum îl știm, va dispărea peste aproximativ 5 miliarde de ani. Acesta își va epuiza rezerva de hidrogen și se va transforma într-o gigantă roșie, care va înghiți planetele Mercur și Venus. Bila solară va exploda și va rămâne doar o membrană enormă de gaze și praf interstelar. Pe măsură ce Soarele îmbătrânește, în maxim 2 miliarde de ani ar putea deveni suficient de fierbinte încât oceanele și mările vor ajunge să fiarbă.