Home » Tehnologie & Știinta » Soarele, așa cum nu l-ai văzut niciodată! Imagini captivante

Soarele, așa cum nu l-ai văzut niciodată! Imagini captivante

Manolică Anca / 24.05.2022, 12:18
Soarele, așa cum nu l-ai văzut niciodată! Imagini captivante

Soarele se află la o distanță de aproximativ 150 de milioane de kilometri de planeta noastră. Însă, misiunea europeană Solar Orbiter, aflată acum la o treime din distanța dintre Pământ și Soare, ne arată primele imagini din cea mai apropiată abordare a stelei noastre, cunoscută sub numele de periheliu. Ce se poate vedea la suprafața Soarelui.

Imagini impresionante cu Soarele

Solar Orbiter al Agenției Spațiale Europene (ESA) a surprins imagini uluitoare cu Soarele. Acesta a intrat în periheliu pe 26 martie, ajungând la o distanță de aproximativ 48 de milioane de kilometri în interiorul orbitei lui Mercur. La o astfel de proximitate, temperaturile ating aproximativ 500 de grade Celsius, iar viitoarele apropieri sunt așteptate să și mai fierbinți.

Aflată la numai o treime din distanța dintre Pământ și Soare, misiunea europeană Solar Orbiter a transmis imagini impresionante cu steaua noastră. În acestea se pot vedea polii solari și câteva erupții solare. Una dintre acestea a fost poreclită „ariciul”, din cauza multitudinii de țepi de gaz cald și rece care se întindeau în toate direcțiile.

Aceste noi observații, realizate cu ajutorul celor 10 instrumente științifice ale Solar Orbiter, care lucrează împreună pentru prima dată, ar trebui să furnizeze o multitudine de date pentru a descoperi comportamentul Soarelui.

Scopul principal al Solar Orbiter

Solar Orbiter este o misiune de colaborare între ESA și NASA pentru studierea Soarelui nostru. Lansat la 10 februarie 2020, acesta transportă zece instrumente științifice (nouă sunt conduse de statele membre ale ESA și unul de NASA).

Principalul său obiectiv științific este de a explora legătura dintre Soare și heliosferă, acea „bulă” mare din spațiu care se extinde dincolo de planetele sistemului nostru solar și de a ajuta oamenii de știință să înțeleagă efectul pe care Soarele îl are asupra întregii heliosfere.

Acest spațiu este plin de particule încărcate electric, dintre care majoritatea au fost ejectate de Soare pentru a forma vântul solar.

Activitatea solară, cum ar fi erupțiile gigantice cunoscute sub numele de ejecții de masă coronală, este determinată de activitatea magnetică a Soarelui.

Vremea spațială în timp real

Având în vedere pericolul pe care vremea spațială îl reprezintă pentru tehnologie și astronauți, cunoașterea prognozei meteo spațiale este extrem de importantă.

Prin combinarea datelor provenite de la toate instrumentele, oamenii de știință vor putea spune povestea activității solare de la suprafața Soarelui până la Solar Orbiter și dincolo de aceasta. Iar aceste informații sunt exact ceea ce va deschide calea pentru un viitor sistem conceput pentru a prognoza în timp real condițiile meteo spațiale de pe Pământ.

Soarele este în prezent destul de activ, ceea ce înseamnă că nava spațială va trimite o mulțime de date valoroase despre activitatea solară. Mai sunt programate cel puțin 14 perihelii până în 2030, când se va apropia la 40 de milioane de kilometri de Soare.

Urmărește imaginile surprinse de Solar Orbiter al Agenției Spațiale Europene în video de mai jos: