Home » Tehnologie & Știinta » Ce se întâmplă de fapt atunci când lași telefonul la încărcat toată noaptea. Mesajul clar al specialiștilor

Ce se întâmplă de fapt atunci când lași telefonul la încărcat toată noaptea. Mesajul clar al specialiștilor

Bucur Ioana / 09.10.2020, 15:19

Ani întregi, oamenii au fost convinși că își stricau telefoanele dacă le lăsau la încărcat peste noapte. Cât adevăr este, de fapt, aici sau vorbim doar despre un mit urban? Specialiștii din domeniu au venit cu o nouă serie de lămuriri. Ce se întâmplă atunci când lași telefonul la încărcat?

Specialiștii au dat verdictul. Ce se întâmplă, de fapt, atunci când lași telefonul la încărcat toată noaptea

O bună perioadă de timp, proprietarii de telefoane mobile aveau o nouă grijă înainte de a merge la culcare: să nu își lase telefonul la încărcat toată noaptea. Oamenii erau convinși că acest gest banal strica bateria aparatului. Totul a pornit de la bateriile modelelor vechi de telefoane și laptopuri. Ținute în priză, indicatoarele nivelului de încărcare a acumulatorului oscila mereu între valorile de 100% și 99%. Acum, specialiștii sunt convinși că acest lucru era cauzat de o eroare de măsurare. Odată cu evoluța tehnologiei și apariția pe piață a noilor modele, problema a dispărut.

„Dacă ai telefonul la încărcat toată noaptea, nu o să scazi capacitatea bateriei. Totul se leagă de ciclul bateriei – cum utilizezi bateria, cât efort o pui să depună”, a explicat Kyle Wiens, director iFixit, o companie din Statele Unite ale Americii ce și-a câștigat popularitatea în rândul oamenilor pentru recenziile pe care le face gadget-urilor.

Ce este ciclul bateriei și cum afectează durata de viață a bateriei telefonului mobil

 „Totul se leagă de ciclul bateriei”, dar ce este acesta? Ei bine, ciclul bateriei reprezintă numărul de reîncărcări complete ce se pot efectua înainte ca bateria să înceapă să se degradeze simțitor. Spre exemplu, dacă bateria telefonului indică o încărcare de 50% și tu o pui la încărcat pânăla 100%, ar însemna o jumătate de ciclu.

Kyle Wiens, director iFixit, a dezvăluit că bateria unui smartphone ar trebui să reziste, în mod normal, la 400 de cicluri totale de încărcare. Asta ar însemna că durata de viață medie a unui astfel de dispozitiv este de un an și jumătate. Cu toate astea, oamenii își schimbă mai rar telefoanele mobile și laptopurile.

Ce se întâmplă de fapt atunci când lași telefonul la încărcat toată noaptea. Mesajul clar al specialiștilor
Ce se întâmplă de fapt atunci când lași telefonul la încărcat toată noaptea. Mesajul clar al specialiștilor

Dacă telefonul mobil este lăsat la încărcat toată noaptea, chiar dacă bateria este plină, ritmul prin care acumulatorul trece prin ciclurile sale, de care depinde durata de viață a telefonului, nu va fi afectat.

„Dacă vorbim de eroziunea bateriei, ce trebuie să înțelegem este că bateriile telefoanelor sunt într-o stare constantă de descompunere. Telefonul ținut la încărcat noaptea nu va face o diferență notabilă în acest proces. Smartphone-urile, asa cum sugerează și numele, sunt inteligente. Fiecare unitate e dotată cu un cip ce previne încărcarea după ce a fost atinsă capacitatea de 100%. Astfel, cât timp telefonul e achiziționat de la un vânzător legitim, nu ar trebui să existe niciun pericol în lăsarea telefonului la încărcat peste noapte”, a precizat un reprezentat al companiei Anker, ce produce baterii și accesorii pentru încărcătoare.

Există totuși un pericol dacă lăsăm telefonul la încărcat toată noaptea

Specialiștii trag, însă, un semnal de alarmă cu privire la lăsatul telefonului la încărcat toată noaptea. Avertismentul a fost afișat de reprezentanții Apple, pe site-ul companiei. Aceștia spun că bateriile telefoanelor moderne  se pot degrada din cauza căldurii, indifferent dacă este cazuată de încărcarea prelungită sau de alți factori.