Home » Tehnologie & Știinta » Ce se întâmplă de fapt cu bucățile care dispar din scoarța Pământului. Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință

Ce se întâmplă de fapt cu bucățile care dispar din scoarța Pământului. Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință

Cojocaru Cristian / 23.11.2021, 15:12
Ce se întâmplă de fapt cu bucățile care dispar din scoarța Pământului. Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință

Învelișul exterior al Pământului este alcătuit din bucăți stâncoase care se ciocnesc în mod constant. Află ce se întâmplă, de fapt, cu bucățile care dispar din scoarța Pământului.

Fenomenul care are loc atunci când bucățile din scoarța Pământului dispar

Aceste bucăți se ciocnesc în mod constant și se scufundă una sub celaaltă într-un proces denumit tectonica plăcilor. Așadar, află ce se întâmplă cu acele bucăți de scoarță care dispar în timp ce se scufundă în interiorul fierbinte al Pământului. S-a dovedit că acestea slăbesc și devin maleabile, însă nu se dezintegrează complet, după cum au arătat modelele digitate.

De asemenea, aceste modele au arătat că tectonica plăcilor, cel puțin în forma sa modernă, probabil a funcționat doar în ultimele miliarde de ani. Tectonica plăcilor provoacă cutremure și creează vulcani, lanțuri muntoase și insule și este motivul pentru care continentele Pământului, cândva un supercontinent, sunt acum oceane separate.

Dar sunt încă multe necunoscute despre modul în care funcționează tectonica plăcilor, cum ar fi ce se întâmplă atunci când o placă alunecă sub alta într-o zonă numită zonă de subducție și dispare în manta, stratul mijlociu al planetei, care, este. compus din rocă solidă fierbinte.

Pentru a înțelege acest lucru, cercetătorii au folosit modele computerizate 2D ale zonelor de subducție și le-au programat folosind fizica cunoscută a modului în care se comportă materialele, cum ar fi modul în care rocile se deformează sub anumite forțe. Apoi, au observat modelul pentru a vedea ce s-a întâmplat în zona de subducție și și-au comparat constatările cu observațiile din viața reală.

bucățile scoarța pământului
Modelul in care este reprezentat cum are loc miscarea placilor tectonice

Întregul proces explicat de oamenii de știință

Modelele lor sugerau că, în timp ce o placă intră sub alta, piesa coborâtă, s-a îndoit brusc în jos și a crăpat. Presiunile au lăsat placa în mare parte intactă, dar cu multe puncte slabe. Asta înseamnă că plăcile nu se despart și, astfel, continuă să tragă de părțile din spatele lor, ”foarte mult timp”, a spus autorul principal Taras Gerya, profesor de geofizică la ETH Zurich din Elveția. Într-adevăr, placa poate continua să alunece sub cealaltă placă timp de sute de milioane de ani, a spus el.

Simulările lor s-au potrivit cu observațiile și imaginile seismice de mare adâncime care au arătat zone slăbite ale unei zone de subducție din Japonia, a spus Gerya pentru Live Science. Echipa a modelat, de asemenea, ce s-ar fi întâmplat dacă interiorul Pământului ar fi fost cu 150 de grade Celsius mai cald, similar cu temperaturile pe care le-ar fi atins acum aproximativ un miliard de ani.

Ei au descoperit că în aceste simulări, placa s-a spart la doar câteva mile în manta, deoarece nu a putut să-și susțină propria greutate într-o manta care era mai puțin vâscoasă din cauza condițiilor calde. Deci, spre deosebire de subducția modernă, care poate continua timp de sute de milioane de ani, subducția de atunci s-ar fi încheiat foarte repede, în decurs de câteva milioane de ani, a spus Gerya.

Această descoperire sugerează că tectonica modernă a plăcilor poate să nu fi început până cândva în ultimele miliarde de ani. În timp ce o formă primitivă a plăcilor tectonice ar fi existat între 3,5 miliarde și 2 miliarde de ani în urmă, în timpul erelor arheene sau proterozoice, probabil că a fost foarte diferită de ceea ce experimentează planeta astăzi, a spus Gerya. Și în urmă cu aproximativ 1,8 miliarde până la 1 miliard de ani, a existat o perioadă liniștită în care plăcile erau mult mai puțin active.

Dar acestea sunt doar speculații, a spus el, și în prezent există o mulțime de controverse cu privire la momentul în care a început tectonica plăcilor. Condie a fost de acord cu Gerya.

”Tectonica modernă a plăcilor, cu toți indicatorii geologici… probabil nu a început decât în ​​ultimul miliard de ani. Tectonica plăcilor într-o anumită formă a fost de acum cel puțin 2 miliarde de ani”, a spus Condie pentru Live Science.