Home » Tehnologie & Știinta » Ce secrete ascunde de fapt interiorul Pământului. Specialiștii au ajuns la o concluzie neașteptată

Ce secrete ascunde de fapt interiorul Pământului. Specialiștii au ajuns la o concluzie neașteptată

Manolică Anca / 12.10.2021, 15:43
Ce secrete ascunde de fapt interiorul Pământului. Specialiștii au ajuns la o concluzie neașteptată

Cercetările oamenilor de știință arată că interiorul Pământului ascunde numeroase secrete. Cele mai recente vorbesc despre faptul că nucleul intern nu este atât de solid pe cât credeam, conținând structuri lichide, moi și dure.

Noi dezvăluiri ale specialiștilor despre interiorul Pământului

Cu toții știm cât de „inaccesibil” este nucleul interior al Pământului, întrucât niciun om sau mașină nu a reușit să ajungă vreodată în această zonă. Călătoria către centrul Pământului nu este la fel de „simplă” ca în filmul SF „The Core”. Din acest motiv, oamenii de știință deduc mineralele, căldura și densitatea din straturile Pământului di felul în care se deplasează undele seismice.

Pe măsură ce aceste unde se deplasează prin diferite straturi ale Pământului, viteza lor se schimbă și pot fi reflectate sau refractate în funcție de mineralele, temperatura și densitatea acelui strat.

„Iluminată de cutremure în scoarță și mantaua superioară și observată de observatoarele seismice de pe suprafața Pământului, seismologia reprezintă singura modalitate directă de a investiga nucleul interior și procesele sale”, spune Rhett Butler, geofizicianîn cadrul Universității Hawaii din Manoa. Școala de Științe și Tehnologie a Oceanului și Pământului (SOEST).

Limitele nucleului Pământului

Până acum, cercetătorii erau de părere că miezul interior al planetei noastre, care are aproximativ trei sferturi din dimensiunea Lunii, este solid, spre deosebire de regiunea de metal lichid care o înconjoară, miezul exterior. Cu toate acestea, un nou studiu pune la îndoială această abordare, reliefând faptul că această masă responsabilă pentru câmpul magnetic al Pământului conține fier dur și moale.

Ce secrete ascunde interiorul Pământului
Ce secrete ascunde interiorul Pământului

Oamenii de știință au folosit supercomputerul japonez Earth Simulator pentru a evalua cinci împerecheri și pentru a acoperi în general regiunea nucleului interior. Astfel, studiu susține că nucleul interior „solid” al Pământului are, de fapt, o gamă de structuri lichide, moi și dure care variază pe parcursul celor 240 de kilometri superiori nucleului interior.

Găsirea structurii sale eterogene oferă informații importante în ceea ce privește dinamica la limita dintre miezul interior și miezul exterior, care afectează generarea câmpului magnetic al Pământului.

Ce planuri de viitor au specialiștii

Următorul pas al specialiștilor va fi modelarea structurii miezului interior mai detaliat folosind același supercomputer japonez pentru a-l putea compara cu anumite caracteristici ale câmpului geomagnetic al Pământului.

„Cunoașterea acestei condiții limită a seismologiei poate permite un model predictiv mai bun de geomagnetism care protejează viața planetei noastre (..)

În contrast puternic cu aliajele omogene de fier moale considerate în toate modelele terestre ale miezului interior încă din anii 1970, modelele noastre sugerează că există zone adiacente de aliaje de fier dur, moale și lichid sau moale în zona superioară a miezului nucleului”, mai spune Butler.

Descoperirile despre interiorul Pământului „impun noi limitări asupra compoziției, istoriei termice și evoluției Pământului”, susțin oamenii de știință.