Home » Tehnologie & Știinta » Ce valoare are pi. Cine l-a descoperit și ce reprezintă de fapt acest număr

Ce valoare are pi. Cine l-a descoperit și ce reprezintă de fapt acest număr

Cojocaru Cristian / 12.10.2021, 17:42
Ce valoare are pi. Cine l-a descoperit și ce reprezintă de fapt acest număr

Chiar dacă nu ești pasionat de matematică sunt șanse foarte mari să fi auzit de numărul pi. Află ce valoare are pi și cine l-a descoperit.

Ce valoare are numărul pi

Pe scurt, pi care este scris ca litera greacă pentru p, sau π  este raportul dintre circumferința oricărui cerc și diametrul cercului respectiv. Indiferent de mărimea cercului, acest raport va fi întotdeauna egal cu pi. În formă zecimală, valoarea lui pi este de aproximativ 3,14. Dar pi este un număr irațional, ceea ce înseamnă că forma sa zecimală nu se termină (ca 1/4 = 0,25) și nici nu devine repetitivă (ca 1/6 = 0,1666666 …), astfel că exprimat cu doar 18 zecimale, pi este 3,141592653589793238.

Prin urmare, este util să existe o scurtătură pentru acest raport de circumferință cu diametru. Conform Istoria lui Pi de Petr Beckmann, litera greacă π a fost folosită pentru prima dată în acest scop de William Jones în 1706, probabil ca o abreviere a periferiei și a devenit notație matematică standard aproximativ 30 de ani mai târziu.

Poți încerca un experiment simplu, astfel cu ajutorul unei busole, desenează un cerc. Ia apoi o bucată de ață și așeaz-o deasupra cercului, exact o dată în jur. Acum îndepărtează firul; lungimea sa se numește circumferința cercului. Măsoară circumferința cu o riglă, apoi, măsoară diametrul cercului, care este lungimea de la orice punct al cercului drept prin centrul său până la un alt punct de pe partea opusă.

valoare pi
Importanta pi este recunoscuta de cel putin 4.000 de ani

Indiferent de dimensiunea cercului, valoarea lui pi va fi aceeași

Diametrul este de două ori raza, lungimea de la orice punct al cercului la centrul său. Dacă împarți circumferința cercului la diametru, vei obține aproximativ 3,14 – indiferent de dimensiunea cercului pe care l-ai desenat! Un cerc mai mare va avea o circumferință mai mare și o rază mai mare, dar raportul va fi întotdeauna același. Dacă ai putea măsura și împărți perfect, ai obține 3.141592653589793238 …, sau pi.  Altfel spus, dacă tai mai multe bucăți de sfoară egale în lungime cu diametrul, vei avea nevoie de puțin mai mult de trei dintre ele pentru a acoperi circumferința cercului.

Pi este cel mai frecvent utilizat în anumite calcule referitoare la cercuri. Pi nu numai că raportează circumferința și diametrul. În mod uimitor, conectează și diametrul sau raza unui cerc cu aria cercului respectiv prin formula: aria este egală cu pi ori raza pătrată. În plus, pi apare adesea în mod neașteptat în multe situații matematice. De exemplu, suma seriei infinite: 1 + 1/4 + 1/9 + 1/16 + 1/25 + … + 1/n2 + … este π2/6.

Importanța pi este recunoscută de cel puțin 4.000 de ani. O istorie a lui Pi notează că, până în 2000 î.Hr., ”babilonienii și egiptenii, cel puțin erau conștienți de existența și semnificația constantei π”, recunoscând că fiecare cerc are același raport de circumferință cu diametrul. Atât babilonienii, cât și egiptenii au avut aproximări numerice apropiate de valoarea pi, iar mai târziu matematicienii din Grecia antică, în special Arhimede, au îmbunătățit aceste aproximări. La începutul secolului al XX-lea, erau cunoscute aproximativ 500 de cifre ale lui pi. Odată cu progresele de calcul, datorită computerelor, acum putem afla cel puțin primele șase miliarde de cifre ale lui pi.