Home » Tehnologie & Știinta » Cine a inventat radio și cum a apărut. Scurt istoric

Cine a inventat radio și cum a apărut. Scurt istoric

Voicu Costin / 30.04.2022, 11:52
Cine a inventat radio și cum a apărut. Scurt istoric

Radio a fost la origine o metodă de transmitere a sunetelor prin unde radio, care, prin natura lor, sunt unde electromagnetice. Tot „radio” se mai numește și aparatul receptor corespunzător. Azi se transmit prin radio (unde radio) o largă gamă de semnale diferite, inclusiv imagini mișcătoare (televiziune) și fluxuri enorme de date. Cine a inventat radio și cum a apărut?

Povestea primului radio

Undele radio călătoresc prin aer și pot trece prin cele mai multe corpuri nemetalice, inclusiv corpul omenesc. De foarte multă vreme, omul a fost nevoit să transmită informații la distanțe mari. În antichitate, semnalele cu ajutorul focului constituiau singura cale de comunicare la mari distanțe.

Revoluția informațională, deși mai puțin cunoscută și recunoscută, a fost foarte importantă. Consecința cea mai importantă a revoluției electronice, a constituit-o apariția radioului. În primii ani de dezvoltare, comunicațiile radio au fost numite telegrafie sau telefonie fără fir, expresii care nu au rezistat în timp, și care au fost înlocuite cu termenul generic radio.

Începuturile radioului s-au cristalizat in urma fenomenelor fizice, în special electrice, cercetate de pionierii acestei ramuri fascinante, cum ar fi Ampère, Gilbert, Volta, Faraday, Maxwell, Kelvin, sau Cavendish.

Este unanim admis că primul care a fost în măsură să realizeze o emisie și o recepție de unde radio a fost fizicianul german Heinrich Hertz în 1887, care s-a bazat pe propriile studii de fizică teoretică, la care s-au adăugat cele ale predecesorilor săi, în special Maxwell. Un alt pionier care a contribuit la dezvoltarea radioului, a fost fizicianul rus Aleksandr Stepanovici Popov, cu al său înregistrator de furtună, în 1895, care a realizat primele recepții sistematice, fiind și cel căruia i se atribuie inventarea antenei.

Guglielmo Marconi, sistematizând datele de atunci, a oferit lumii în 1896, primul sistem practic de emisie și recepţie bazat pe undele electromagnetice, fiind bazat pe aparatul lui Tesla. Ulterior, în 1943, a fost recunoscută prioritatea savantului Nicolae Tesla asupra acestei invenții (1893).

Americanii au inventat primul radio

În 1843 ia ființă primul serviciu telegrafic prin fir, între Washington și Baltimore, după ideea pictorului american Samuel Morse, iar din acel moment, nu a mai rămas de făcut, decât suprimarea cablului electric, ceea ce s-a și întâmplat câțiva ani mai târziu.

În anul 1870 J.C. Maxwell demonstrează matematic existența undelor electromagnetice și posibilitatea acestora de a se propaga cu viteza luminii (300.000 km/s), întărind astfel ipoteza, că și lumina este tot o oscilație electromagnetică. În sfârșit, Guglielmo Marconi reușește pentru prima dată să transmită o telegramă de 26 de cuvinte între Glacebay Canada și Poldhor Anglia (3122 km), punând astfel bazele unei realitați, radiocomunicațiile.

Radiotelegrafia presupune transmiterea de mesaje în codul morse, prin intermediul undelor electromagnetice. Dispozitivele folosite, în acea perioadă, pentru astfel de transmisiuni, erau cele dezvoltate pentru comunicarea de tip mare-uscat, mare-mare. Transmiterea de semnale wireless s-a dovedit eficientă pentru expedițiile de salvare, în urma naufragiilor sau a furtunilor devastatoare.

Implementarea primului serviciu de radiotelegrafie

În anul 1901 este implementat primul serviciu de radiotelegrafie între cinci insule din Hawaii. Până în 1903, o stație de tip Marconi, localizată în Wellfleet, Massachusetts, transmitea mesajul președintelui american Theodore Roosevelt, către regele Edward al VII-lea, al Regatului Unit.

În 1905, bătălia năvală de la Port Arthur, cea mai dramatică din războiul ruso-japonez, a fost raportată prin intermediul undelor radio, iar în anul 1906, biroul meteorologic din America folosește radiotelegrafierea pentru a putea transmite condițiile meteorologice din diverse zone. În anul 1909, exploratorul american Robert E. Peary, în expediția sa spre Polul Nord, reușește să transmită mesajul “am găsit Polul”, prin intermediul undelor electromagnetice.