Home » Tehnologie & Știinta » Cine a inventat televizorul și cum arăta el, de fapt, la început

Cine a inventat televizorul și cum arăta el, de fapt, la început

Cojocaru Cristian / 17.09.2021, 11:41
Cine a inventat televizorul și cum arăta el, de fapt, la început

Televizorul este unul dintre dispozitivele nelipsite din casele noastre însă, cine a inventat acest aparat? Află cine a fost cel care a revoluționat lumea imaginilor cu ajutorul unor lupe.

Anul în care a fost inventat televizorul

În era tehnologiei, televizorul este un dispozitiv pe care îl întâlnim la orice pas, indiferent că este vorba despre vitrinele magazinelor, stațiile de metrou sau casele noastre. Acest aparat electronic este cel care ne ține la curent cu cele mai noi știri de foarte mulți ani, care ne arată filmele preferate, iar dacă ne raportăm la actuala tehnologie, cel care ne redă melodiile preferate de pe YouTube sau serialele preferate de pe Netflix.

Chiar dacă acum ni se pare imposibil, generațiile anterioare au putut trăi fără televizor și televiziune. Înaintea apariției televizorului a apărut radioul, iar ca în cazul mai multor invenții, este discutabilă ideea despre cel care a fost ”părintele” noii tehnologii. Astfel, nici televiziunea nu a luat ființă peste noapte și nu a fost creată de un singur om, la mijloc aflându-se eforturile a mai multor oameni de-a lungul anilor care și-a adus fiecare contribuția în ceea ce avem în prezent.

Dacă în trecut, televizorul era un dispozitiv care era folosit pentru a recepționa și reda emisiuni de radiodifuziune vizuală, astăzi, aria acestuia s-a lărgit, fiind utilizat pentru divertisment și educație. Datorită progresului tehnologic, televizorul s-a transformat într-un dispozitiv mult mai complex, cu un propriu sistem de operare care poate accesa internetul și poate reda imagini 3D. Anul în care primul televizor ar fi luat naștere este 1884.

Cine a fost inventatorul televizorului

Ca oricare altă invenție, acest aparat era destinat în primul rând persoanelor care dispuneau de un buget considerabil, iar ulterior, toate acestea ajung și la clasa de mijloc. Atunci când a fost inventat primul televizor, acesta arăta cu totul diferit față de cum îl știm astăzi dar și de cum ni-l imaginăm. Dispozitivul arăta mai mult cu un radio care a suferit modificări.

Primul televizor era, de fapt, o cutie din lemn, iar pe afișajul principal era amplasată o lupă prin care se putea vizualiza imaginea transmisă. Perioadele numărului de linii din imagine erau cuprinse între 30 – 120. Omul de știință german, Paul Nipkow a fost cel care a creat primul televizor mecanic în anul 1884.

Acesta a utilizat un disc cu un anumit număr de găuri cu lupă. Acestea au fost aranjate în așa fel încât, prin rotirea discului, era posibilă redarea imaginilor linie cu linie și transformarea lor în semnale care erau transmise receptorului. Astfel, invenția transmitea imaginea prin fire, Nipkow fiind cel care a descoperit primul televizor.

La peste un deceniu distanță, în anul 1897, omuț de știință german Karl Ferdinand Braun a fost cel care a dus tehnologia mai departe, fiind cel care a inventat tubul catodic. Acesta a fost părintele televizoarelor clasice, cele cu ”tub”. Americanul Philo Taylor Farnsworth a intrat la rândul său în istorie în anul 1927 datorită titlului de inventator a transmisiunii de imagini de televiziune care cuprindea 60 de linii orizontale. El este și cel care a inventat tubul de diescție, fiind la baza tuturor televizoarelor electronice din prezent.

inventat televizorul
Televizorul mecanic se folosea de un disc pe care erau amplasate niste lupe, redand astfel imaginea

Îmbunătățirile aduse de-a lungul istoriei

John Logie Baird se numără la rândul său printre cei care au adus un aport acestei tehnolofgii, în anii ’20. Acesta a brevetat ideea folosirii unor tablouri de tije transparente pentru ca o imagine să fie transmisă. Acestea au fost primele demonstrații în ceea ce însemna televziunea. Acesta și-a bazat invenția pe baza discului lui Nipkow.

Sistemul de televiziune mecanică denumit Radiovision a fost inventat de către Charles Francis Jenkins, fiind considerate cele mai vechi imagini de siluetă în mișcare, transmise în data de 14 iunie 1923. Aceasta a fost și compania care a lansat primul post de televiziune din America, fiind denumit W3XK.

În anul 1929, inventatorul rus Vladimir Kosma Zworykin este cel care pus bazele unui tub cu raze catodice, fiind denumit cinescop. 18 ani mai târziu, Louis W. Parker a fost cel care a inventat sistemul de transmisie sonoră Intercarrier, pentru a putea sincroniza sunetul televiziunii. Tehnologia este folosită în toate receptoarele de televiziune ale lumii.

Prima telecomandă TV numită ”Lazy Bones” a luat ființă în iunie 1950 de către Zenith Electronic Corp., fiind cunoscută ca Zenith Radio Corp. Aceasta a ajuns șase ani mai târziu în casele americanilor. În cazul televizoarelor cu plasmă, plăcile de afișaj folosesc gaze ionizate încărcate electric pentru a reda imagini de calitate. Un prim prototip al unui monitor cu plasmă a apărut în 1964 și a fost inventat de către Donald Bitze, Gene Slottow și Robert Willson.