Home » Utile » Care este de fapt pluralul cuvântului telecomandă. Telecomande sau telecomenzi? Varianta corectă

Care este de fapt pluralul cuvântului telecomandă. Telecomande sau telecomenzi? Varianta corectă

Manolică Anca / 10.06.2021, 12:27
Care este de fapt pluralul cuvântului telecomandă. Telecomande sau telecomenzi? Varianta corectă

Care este de fapt pluralul cuvântului telecomandă. Telecomande sau telecomenzi? Este ușor de constatat că mulți vorbitori de limba română întâmpină o reală problemă atunci când trebuie să folosească pluralul acestui cuvânt. Dacă am întreba 100 de români care este forma corectă, cel mai probabil ar fi un echilibru între cele două variante. Însă, ce spun normele lingvistice? Află în acest articol.

Care este pluralul cuvântului telecomandă

Învățarea încă din școală a principiilor, ca bază și motivație generală a normelor, sunt considerate restricții impuse în scriere și vorbire. Acestea decid care sunt formele grafice corecte și resping, direct sau indirect, alte posibilități. Scopul este acela de a mări „interesul” pentru formele corecte ale cuvintelor, indiferent de categoria gramaticală din care fac parte, înțelegerea, acceptarea și conformarea cu ele.

În comunicarea prin limbaj, trebuie avem grijă să evităm sau să înlăturăm greșelile, pentru că prima condiție a unei exprimări îngrijite este corectitudinea. În conformitate cu regulile gramaticale. „Sănătatea” unei limbi este extrem de importantă pentru că ea arată, într-o oarecare măsură, gradul de cultură al unui popor, al fiecărui individ în parte, de care, indirect, depind multe altele.

Una dintre „problemele limbii române“, cu care ne confruntăm adesea, apare atunci când trebuie să folosim forma de plural a substantivului „telecomandă” Care este de fapt pluralul cuvântului telecomandă? Telecomande sau telecomenzi? Ei bine, iată răspunsul: forma corectă este telecomenzi.

Care este pluralul cuvântului limonadă

Toată lumea a consumat măcar o dată băutura răcoritoare făcută din zeamă de lămâie (sau un înlocuitor al acesteia), apă şi zahăr/băutură răcoritoare gazoasă preparată cu sirop de fructe (conform DEX). Unii pronunţă limonadă, dar mai sunt și unii care îi spun limonată. Singura formă corectă este prima – limonadă – un împrumut din limba franceză (fr. limonade).

Care este pluralul cuvântului limonadă
Care este pluralul cuvântului limonadă

Care este pluralul cuvântului limonadă? La fel ca în cazul pluralului cuvântului telecomandă și aici se mai întâlnesc unele greșeli. Ce ne facem dacă trebuie să comandăm mai multe băuturi de acest fel? Cum le spunem? Cu siguranță nu vom cere nici „limonezi”, nici „limonăzi”, ci „limonade”. Conform DOOM2 aceasta este singura variantă acceptată de plural pentru substantivul limonadă.

Care este pluralul cuvântului înghețată

Trăim în niște vremuri în care toate se fac pe viteză, din toate punctele de vedere. În ceea ce facem, în privința deciziilor luate, chiar și în privința felului în care vorbim. Până la urmă, ar putea spune unii, ce importanţă mai are dacă spun „Aş vrea să cumpăr două îngheţate/ îngheţăţi”. Până la urmă, rezultatul este același, voi cumpăra, probabil, două îngheţate/ îngheţăţi, care vor avea același gust, indiferent de forma de vorbire folosită.

Acum, revenind la pluralul cuvântului înghețată, evident, singura variantă corectă este îngheţate: „Prefer îngheţatele cu ciolocată”. Apariţia unei variante incorecte, îngheţăţi, se explică, cel mai probabil, prin confuzia cu forma de masculin, plural, a adjectivului „copaci îngheţaţi”