Home » Tehnologie & Știinta » Cum a apărut de fapt Universul. Teoria surprinzătoare care schimbă tot

Cum a apărut de fapt Universul. Teoria surprinzătoare care schimbă tot

Manolică Anca / 08.11.2021, 16:29
Cum a apărut de fapt Universul. Teoria surprinzătoare care schimbă tot

Cum a apărut Universul. Oamenii de știință lansează o nouă teorie care vine să contrazică parcă toate credințele de până acum. Aceasta susține că Universul ar exista dintodeauna, distrugând bine împământenita teorie Big Bang.

Cum a apărut de fapt Universul

Este posibil ca Big Bang-ul să nu fi avut niciodată loc? Dacă nu a avut un început, nu va exista nici un sfârșit al universului? Tot ce există este doar o iluzie? Fizicianul Bruno Bento de la Universitatea din Liverpool și Stav Zalel, de la Imperial College din Londra, vin cu o teorie nouă și foarte interesantă.

Aceștia spus că Universul ar putea să nu aibă o origine, ceea ce înseamnă că nu a existat nici un fel de unicitate acum 13.700 milioane de ani, care a permis ca totul să se extindă rapid de la câțiva atomi la o măsură prea mare pentru ca creierul uman să poată înțelege. Ceea ce percepem ca trecut și viitor ar putea fi infinit.

„Realitatea, care studiază natura timpului de ani de zile, are multe lucruri pe care majoritatea oamenilor le-ar asocia cu science fiction sau chiar cu fantezia”, explică Bento.

Există o graniță pe care nu o putem depăși atunci când vine vorba de singularități sau părți din spațiu-timp în care tot ceea ce știm despre fizică își pierde brusc sensul. Se pare că relativitatea generală nu ține pasul cu singularități precum găurile negre și Big Bang-ul.

În studiul lor, publicat pe serverul arXiv, fizicienii au folosit teoria mulțimilor cauzale pentru a propune că spațiul și timpul ar putea să nu fie ceea ce credem noi că sunt.

Cum a apărut de fapt Universul
Cum a apărut de fapt Universul

Universul este un moment particular al unui întreg cauzal

Astfel, potrivit teoriei gravitației cuantice, există o unitate de bază de spațiu-timp la un anumit nivel. Aplicând această teorie la începutul universului, s-a descoperit descoperit că este posibil ca universul să nu aibă început. A existat întotdeauna în trecutul infinit și abia acum a devenit ceea ce numim Big Bang.

Adică, dacă de exemplu ne uităm la ecranul unui computer pentru a citi acest articol, totul pare fluid și continuu. Dar dacă ne-am uita la același ecran printr-o lupă, am putea vedea pixelii care împart spațiul și am constata că este imposibil să închidem două imagini pe ecran într-un singur pixel.

Această teorie a mulțimilor cauzale are implicații importante pentru natura timpului. „O parte importantă a filozofiei cauzale este că trecerea timpului este ceva fizic, care nu ar trebui să fie atribuită unui fel de iluzie emergentă sau ceva ce se întâmplă în creierul nostru, care ne face să credem că timpul trece; acest pas este, în sine, o manifestare fizică a teoriei. Prin urmare, în teoria mulțimilor cauzale, un set va crește cu câte un „atom”, devenind din ce în ce mai mare”, clarifică Bento.

Adio singularității

Această metodă elimină în mod clar dezavantajul singularității Big Bang ca urmare a ideii că singularitățile nu pot exista. Și fără singularitatea Big Bang-ului, cum a apărut începutul universului nostru?

Și să fi existat dintotdeauna și Big Bang-ul, nu ar fi niciodată un început adevărat, ci mai degrabă un moment special în evoluția acestui „tot cauzal”.