Home » Tehnologie & Știinta » Cum funcționează pompele de căldură, alternativa pe care o au românii la centralele termice

Cum funcționează pompele de căldură, alternativa pe care o au românii la centralele termice

Cojocaru Cristian / 08.11.2021, 10:25
Cum funcționează pompele de căldură, alternativa pe care o au românii la centralele termice

Pompele de căldură reprezintă una dintre cele mai bune alternative la centralele termice. Află cum funcționează mai exact și avantajele pe care ți le aduce o astfel de metodă de încălzire.

Pompele de încălzire este alternativa centralei termice

O pompă de căldură extrage energia din exterior și cu ajutorul unui agent frigorific introduce acea energie în interior. Astfel, cu ajutorul unui schimbător de căldură, transferă căldura din agentul frigorific în apă, ajungând astfel în toată casa. Inginerul Ciprian Catarig dă un exemplu în acest sens, făcând referire la aparatul de aer condiționat care este tot o pompă de căldură de tipul aer-aer.

Acesta ia energia din exterior și o transmite la interior, în același timp putând furniza și aer rece. Este demonstrat faptul că o pompă de căldură este de aproximativ patru ori mai eficientă decât un calorifer electric. Acestea au o eficiență crescută, astfel că pentru 1 kilowatt electric consumat, dezvoltă 4kw termici de energie.

”Dacă ai avea un calorifer electric, cu care ai încălzi casa, la fiecare 1kw electric consumat, îţi oferă 1 kw termic în casă. Deci o pompă de energie este de patru ori mai eficientă ca un calorifer electric sau o centrala electrică”, explică Ciprian. Apoi, o pompă de căldură e complet ecologică. Nu se mai arde combustibil sau gaz, iar energia electrică se produce într-un mod regenerabil; în general, pompele de căldură reduc cu 70% emisiile de CO2. Diferenţa este vizibilă pe factură, iar amortizarea se poate face într-un singur an”, spune Ciprian.

Una dintre cele mai utilizate pompe de căldură sunt cele aer-apă, fiind și cel mai facil de montat. Aceasta ”are o componentă care se montează în afara locuinţei, ce arată la fel ca unitatea exterioară a unui aparat de aer condiţionat. Unitatea exterioară are un ventilator la fel ca un aparat de aer condiţionat şi, cu ajutorul unui schimbător de căldură, absoarbe energia din aer în agentul frigorific, ca apoi să o transfere în interiorul locuinţei”, după cum a mai explicat inginerul.

pompele de căldură
Pompele de caldura sunt de mai multe tipuri

Cum utilizează pompa energia

Acest tip de pompă de căldură utilizează energia unui râu sau puț subteran în scopul de a extrage căldură pe parcursul timpului. Montarea ei nu ”necesită un studiu mai complex deoarece este necesar un calcul exact pentru debite minime de apă și verificat câte grade va fi afectată sursa de apă pentru a nu dezechilibra fauna și flora din zonă”.

Pompa de căldură sol-apă este denumită și geotermală, iar sursa sa de energie este una dintre cele mai stabile pe parcurul anului. Datorită adâncimii sale, temperatura solului cunoaște variații foarte mici pe parcursul anului. Cei care își montează astfel de pompe trebuie să fie atenți la utilizarea unor serpentine prin care circulă agentul termin pentru a extrage energia din pământ.

Indiferent de mediul de extracție al energiei, la interior se pot afla mai multe variante ale pompelor de căldură, acestea fiind unitățile interioare cu prepararea apei în regim instant, unitățile interioare cu boiler încorporat și unitățile interioare cu boiler auxiliar. Oricare ar fi alegerea ta, cel mai bine este să consulți un specialist în domeniu înainte. Inginerul menționază fapul că aceste pompe pot fi instalate în mai multe feluri, astfel că nu există două soluții similare.