Home » Tehnologie & Știinta » Cum ne apărăm de atacurile cibernetice. Sfaturi și idei utile de care e bine să ții cont

Cum ne apărăm de atacurile cibernetice. Sfaturi și idei utile de care e bine să ții cont

Voicu Costin / 12.05.2022, 13:05
Cum ne apărăm de atacurile cibernetice. Sfaturi și idei utile de care e bine să ții cont

În ultima perioadă, România a fost atacată de grupări de hackeri, iar diferite trusturi media și oameni au suferit probleme. Pe fondul războiului Ruso-Ucrainean, diferite grupări de hackeri au folosit atacurile cibernetice asupra instituțiilor publice, a diferitor trusturi media sau a oamenilor, pentru a crea probleme în mediul online și pagube serioase. Cum ne apărăm de atacurile cibernetice?

Ce spun specialiștii în securitate cibernetică?

Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unor potenţiale atacuri de tip ransomware la scară largă în ţara noastră, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.

„La nivelul Centrului Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii au fost obţinute date cu privire la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing, care vizează infectarea sistemelor informatice cu aplicaţii malware de tip ransomware. Atacatorii intenţionează să utilizeze adrese de mail aparţinând unor instituţii din România pentru a încerca să inducă în eroare potenţialele victime”, precizează un comunicat SRI.

Mesaje și mail-uri de evitat pentru a nu fi atacat cibernetic

Se recomandă să nu se utilizeze link-uri sau fişiere ataşate mesajelor de tip mail sau de tip mesaj text, WhatsApp, Signal, Telegram sau altele, care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute.

„De asemenea, este obligatorie realizarea de copii de siguranţă (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul online, precum şi stocarea acestor copii pe suporţi de memorie separaţi fizic pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic”, se mai menţionează în comunicat.

Masurile de securitate cibernetica sunt incluse in ghidul care poate fi accesat şi descărcat de aici https://dnsc.ro/. În cazul în care aţi fost victima unui atac de securitate cibernetică, este necesar să contactaţi DNSC la numărul de urgenţă 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro.

Killnet atacă România

autoritățile au anunțat că site-urile aeroporturilor din România au fost blocate de hackerii ruși de la Killnet. În decursul ultimelor zile, mai multe site-uri ale instituțiilor importante din România au fost atacate, printre care și site-urile Guvernului, Ministerului Apărării, Poliției de Frontieră, CFR Călători și OTP Bank. Hackerii au amenințat că nu se vor opri aici, fiind vizate alte 300 de entități din România.

Amintim că grupul Killnet a precizat într-un mesaj postat pe Telegram că atacurile au avut loc în urma declarațiilor președintelui Senatului, Marcel Ciolacu, care a promis “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.

„Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”, a transmis Killnet.

Aceștia fac însă o confuzie pe care a subliniat-o vineri însuşi Ciolacu. El nu este preşedintele Senatului, ci al Camerei Deputaţilor. De altfel, Florin Cîţu este cel care a declarat că trebuie să trimitem arme în Ucraina.

Specialiștii români în securitatea cibernetică au anticipat astfel de posibile atacuri, având în vedere ultimele incidente de acest gen de la începutul lunii mai. În urma acestor atacuri cibernetice, hackerii nu au acces la informații sensibile, clasificate, ci doar împiedică accesarea site-urilor vizate. După mai multe minute de acces restricționat, site-urile și-au revenit.