Home » Tehnologie & Știinta » Descoperire extraordinară! Planeta care nu are formă de sferă. Ce spun oamenii de știință despre această premieră în astronomie

Descoperire extraordinară! Planeta care nu are formă de sferă. Ce spun oamenii de știință despre această premieră în astronomie

Cojocaru Cristian / 13.01.2022, 10:14
Descoperire extraordinară! Planeta care nu are formă de sferă. Ce spun oamenii de știință despre această premieră în astronomie

Astronomii au făcut o descoperire extraordinară după ce au găsit planeta care nu are formă de sferă. Aceasta seamănă mai mult cu o minge ce fotbal american, după cum afirmă cercetătorii într-un nou studiu revoluționar. Află de ce această exoplanetă are o altă formă în comparație cu celelalte planete.

Cercetătorii au descoperit planeta care nu are formă de sferă

Forma ciudată a WASP-103b ultrafierbinte, care se află la mai mult de 1.000 de ani lumină de Pământ, se datorează faptului că planeta este întinsă de forțele gravitaționale ale stelei sale părinte, potrivit noii cercetări. WASP-103b a fost descoperit în 2014. Exoplaneta este considerată un „Jupiter fierbinte” deoarece orbitează în jurul stelei sale părinte doar într-o singură zi Pământului, punându-l extrem de aproape de radiația stelei și de gravitația puternică.  Forțele puternice de maree induse în planetă sunt similare cu mareele pe care Luna le induce în oceanele noastre de pe Pământ, dar într-un mod mult mai extrem, potrivit unui comunicat al Universității din Geneva.

„Din cauza apropierii mari de steaua sa, bănuisem deja că pe planetă sunt cauzate maree foarte mari, dar încă nu am putut să verificăm acest lucru”, a spus coautorul studiului Yann Alibert, profesor de astrofizică la Universitatea din Berna în Elveția.

Noile observații ale WASP-103b au venit datorită satelitului CHAracterizing ExOPlanets (CHEOPS), un telescop spațial european care a fost lansat în decembrie 2019. Cercetătorii au folosit, de asemenea, observațiile anterioare făcute de telescopul spațial Hubble de lungă durată al NASA și telescopul spațial Spitzer, care au adunat informații despre mai multe „tranzite” sau treceri ale planetei pe fața stelei sale din perspectiva Pământului.

„După ce am observat mai multe așa-numite „tranzite”, am putut măsura deformația. Este incredibil că am reușit să facem asta. Este prima dată când se face o astfel de analiză”, a spus coautorul22 studiului, Babatunde Akinsanmi, un cercetător la Universitatea din Geneva.

planeta formă sferă
Forta gravitationala a stelei sale ii determina forma de minge de fotbal american

Deformarea unei planete le permite cercetătorilor să determine materialul din care este alcătuită

Tranzitele le-au permis oamenilor de știință să studieze interiorul planetei, care sugerează că este similar cu cel al lui Jupiter în propriul nostru sistem solar. Ei au folosit un parametru numit „numărul Love”, numit după matematicianul britanic Augustus E. H. Love pentru a arăta cum este distribuită masa în WASP-103b, deși echipa a stabilit că sunt necesare mai multe observații pentru a stabili numărul.

„Rezistența unui material la deformare depinde de compoziția sa. Putem vedea mareele de pe Pământ doar în oceane. Partea stâncoasă nu se mișcă atât de mult. Prin urmare, măsurând cât de mult este deformată planeta, putem determina cât de mult este alcătuită din rocă, gaz sau apă.”, a spus Akinsanmi.

Echipa a adăugat că speră să facă mai multe observații cu ajutorul CHEOPS, alături de telescopul spațial James Webb care a fost recent lansat de NASA, pentru a strânge și mai mult numărul Love și deformarea mareelor asociate și structura internă a WASP-103b.

„Acest lucru ne-ar îmbunătăți înțelegerea acestor așa-numiți „Jupiteri fierbinți” și ar permite o comparație mai bună între ei și planetele gigantice din sistemul solar”, a spus coautorul studiului Monika Lendl, profesor de astronomie la Universitatea din Geneva, despre beneficiul oricăror observații viitoare pe care echipa le poate obține despre WASP-103b.

Noul studiu a fost publicat în ediția din ianuarie 2022 a revistei Astronomie și Astrofizică. Acesta a fost condus de Susana Barros, cercetător la Institutul de Astrofizică și Știință Spațială din Portugalia.