Home » Tehnologie & Știinta » Descoperirea extraordinară care dezvăluie originea vieții pe Pământ. Ce au aflat oamenii de știință

Descoperirea extraordinară care dezvăluie originea vieții pe Pământ. Ce au aflat oamenii de știință

Manolică Anca / 14.06.2022, 17:01
Descoperirea extraordinară care dezvăluie originea vieții pe Pământ. Ce au aflat oamenii de știință

Din cauza complexității chimice necesare pentru apariția vieții, a fost și rămâne foarte dificil pentru oamenii de știință să explice cu certitudine originea vieții pe Pământ. Însă, o descoperire recentă pare să fie promițătoare. Ba mai mult, aceasta ar putea dezvălui și originea vieții pe Marte. Este vorba despre o cale prin care ar putea apărea viața prin formarea ARN-ului în sticla de lavă bazaltică.

Descoperire cu privire la originea vieții pe Pământ

O echipă de cercetători de la Fundația pentru Evoluție Moleculară Aplicată a anunțat o nouă descoperire care ar putea dezvălui originea vieții pe planeta Pământ și, poate, pe Marte. Lucrarea, sau seria de lucrări, arată că acidul ribonucleic (ARN) se poate forma spontan în sticla de lavă bazaltică.

ARN-ul este o moleculă, similară ADN-ului, care constituie o mare parte din materialul genetic al Pământului, iar sticla bazaltică era abundentă pe Pământ în urmă cu 4,35 miliarde de ani (planeta noastră s-a format acum 4,543 miliarde de ani, când materialele mai grele s-au scufundat în centru, în timp ce cele mai ușoare s-au ridicat și au format scoarța terestră).

„Sticla bazaltică era pretutindeni pe Pământ la acea vreme. Timp de câteva sute de milioane de ani după formarea Lunii, impacturile frecvente, împreună cu vulcanismul abundent de pe tânăra planetă, au format lavă bazaltică topită, sursa sticlei bazaltice.

De asemenea, impacturile au evaporat apa, dând naștere la teren uscat, oferind acvifere în care s-ar fi putut forma ARN”, a spus Stephen Mojzsis, un cercetător al Pământului care a participat la unul dintre studii.

O posibilă origine a vieții

Cercetările au arătat că moleculele de ARN de 100-200 de nucleotide (elementele constitutive ale ARN și ADN) se pot forma atunci când trifosfații nucleozidici (precursori ai nucleotidelor din ARN și ADN) se infiltrează în sticla bazaltică.

Bazele ARN, ale căror secvențe stochează informații genetice, se formează în astfel de atmosfere. Această lucrare completează o cale de creare a ARN-ului din molecule organice mici, care erau aproape sigur prezente pe Pământul timpuriu.

„Frumusețea acestui model constă în simplitatea sa. Elevii de liceu o pot încerca la ora de chimie”, a spus Jan Špaček, care nu a fost implicat în acest studiu, dar care dezvoltă un instrument pentru a detecta polimerii genetici extratereștri pe Marte. „Se amestecă ingredientele, se așteaptă câteva zile și se detectează ARN-ul.”

Și nu numai atât. În prezent, pe Marte se găsește și sticlă bazaltică, ceea ce indică faptul că materialul genetic, cum ar fi ARN-ul, s-ar fi putut forma pe planetă. Planeta roșie este relevantă pentru această descoperire, deoarece aceleași minerale, sticle și coliziuni au fost prezente și pe Marte în acel moment din istoria sistemului solar.

„Dacă viața a apărut pe Pământ prin această cale simplă, atunci probabil că a apărut și pe Marte. Acest lucru face și mai importantă căutarea vieții pe Marte cât mai curând posibil”, a completat Steven Benner, coautor al studiului.