Home » Tehnologie & Știinta » Există tinerețe fără bătrânețe? La ce concluzie au ajuns mai nou oamenii de știință

Există tinerețe fără bătrânețe? La ce concluzie au ajuns mai nou oamenii de știință

Voicu Costin / 22.05.2022, 15:26
Există tinerețe fără bătrânețe? La ce concluzie au ajuns mai nou oamenii de știință

Oamenii au încercat de-a lungul timpului să găsească diferite soluții pentru a împiedica procesul de îmbătrânire pe cât de mult posibil. Prin aceste studii, mai întâi pe animale, iar mai apoi au fost făcute pe oameni, ei au descoperit că unii hormoni pe care animalele supuse studiilor științifice le au, se regăsesc și la oameni. Cum se numește acest hormon și cum ne poate ajuta să rămânem tineri pentru o perioadă mai lungă de timp?

Hormonul care poate împiedica procesul de îmbătrânire

Un studiu pe șoareci a identificat un hormon care ar fi esențial pentru îmbătrânire. Hormonul se numește factor de creștere a fibroblastelor 21 (FGF21) și este produs de ficat.

În ultimii ani, studiile au arătat că FGF21 răspunde altfel la restricția de proteine, în ceea ce îi privește pe șoareci, îmbunătățind consumul de energie și toleranța la glucoză și reducând, în același timp, greutatea corporală.

„Într-adevăr, șoarecii care au deficiență de FGF21 nu sunt doar rezistenți la beneficiile restricției de proteine, dar prezintă și o scădere în greutate precoce, o fragilitate crescută și o durată de viață redusă atunci când sunt hrăniți cu o dietă săracă în proteine”, scriu oamenii de știință.

Descoperirile scot la iveală că efectele pro-longevitate ale restricției proteice sunt dependente de un singur hormon, unul care se întâlneşte și la oameni. În prezent, nu este clar dacă rolul FGF21 este la fel şi în cazul oamenilor, dar studiile pe oameni arată că dietele sărace în proteine ​​și bogate în carbohidrați ar putea avea beneficii similare pentru sănătatea metabolică. Acești macronutrienți influențează FGF21.

FGF21 are o mulțime de roluri, dar se ştie că reglează aportul de zahăr, iar modul în care acest hormon răspunde la anumiți macronutrienți are un impact asupra creierului. Alte cercetări au arătat că dietele pe termen lung, cu conținut scăzut de proteine, cresc activarea FGF21 în creierul șoarecilor, ceea ce îi determină pe indivizi să aleagă alimente cu conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați și mai bogate în proteine, ​​atunci când li se oferă mai multe opțiuni.

Obiceiuri pentru o viață lungă și sănătoasă

De-a lungul vremii, mulți oameni au încercat să afle care este secretul pentru o viață mai lungă. Se pare că unele obiceiuri banale sunt foarte importante pentru o viață lungă și sănătoasă. Caută câteva hobby-uri, înscrie-te la diferite cursuri sau oferă o parte din timpul tău comunității locale. Este foarte important ca trupul și sufletul tău să fie responsabile.

Relaxează-te și consumă un pahar cu vin

Toate persoanele care au participat la studiul echipei de cercetare condusă de Dan Buettner de la Blue Zones, SUA, consuma în mod regulat 1-2 pahare de alcool zilnic, de cele mai multe ori vin.

Mănâncă sănătos

Cei mai mulți dintre centenarii care au participat la studiu aveau mai multe alimente de bază în comun, printre care lintea și fasolea. De asemenea, aceștia consumă și carne, cea mai comună fiind carnea de porc, însă doar de 5 ori pe lună și numai câte o porție de aproximativ 100 de grame.

Reduceţi stresul cât de mult se poate

Fiecare dintre noi devenim stresați la un moment dat. Toată lumea are nevoie de timp pentru a se relaxa. Unele persoane se bucură o oră de liniște, iar altele aleg să doarmă sau să se roage ori să mediteze. De exemplu, niponii obișnuiesc să reducă stresul amintindu-și strămoșii.