Home » Tehnologie & Știinta » Mulți utilizatori nu știu asta! De ce ar trebuie să ștergi Google Chrome de pe telefon. Ce se întâmplă în caz contrar

Mulți utilizatori nu știu asta! De ce ar trebuie să ștergi Google Chrome de pe telefon. Ce se întâmplă în caz contrar

Cojocaru Cristian / 08.11.2021, 16:47
Mulți utilizatori nu știu asta! De ce ar trebuie să ștergi Google Chrome de pe telefon. Ce se întâmplă în caz contrar

Un nou avertisment a fost adus la cunoștința utilizatorilor de Google Chrome, astfel că dacă utilizezi browserul pe telefon, va trebui să îl ștergi. Află cum poți fi expus vulnerabilităților.

Motivul pentru care va trebui să ștergi Google Chrome de pe telefon

Potrivit unui anunț, browserul Google Chrome trebuie șters pentru că acesta recoltează date foarte sensibile ale telefonului fără ca utilizatorii să realizeze acest lucru. Acest ”coșmar” al confidențialității datelor ar trebui să te determine să îți ștergi numaidecât navigatorul de pe smartphone-ul tău.

Luna trecută, aplicația Facebook a fost surprinsă urmărind mișcările utilizatorilor de iPhone, accesând accelerometrul dispozitivului în orice moment. Facebook este cunoscut ca fiind cel mai lacom din lume în ceea ce privește datele personael. Aceste informații sensibile pot fi ulterior utilizate pentru a monitoriza comportamentele în legătură cu cantatea extraordinară de date pe care o colectează.

Se pare că Facebook a fost detronat de Google, fiind cel mai mare colector de date din lume. Spre deosebire de Facebook, care a fost puternic lovit de cele mai recente măsuri de confidențialitate ale Apple, veniturile din reclamele digitale ale Google continuă să crească. Realitatea este că, în timp ce Facebook/Meta acționează ca un paratrăsnet, Google este amenințarea mult mai mare la adresa confidențialității tale.

În timp ce Facebook colecta aceste informații pentru el însuși, Chrome este bucuros să le colecteze pentru alții, permițând, în esență, o libertate pentru toți atunci când vine vorba de informații extrem de sensibile despre fiecare activitate, fiecare comportament.

Cercetătorul Tommy Mysk avertizează că ”senzorul de mișcare este accesibil tuturor site-urilor web din Android/Chrome în mod implicit, în timp ce Safari/iOS protejează accesul printr-o permisiune”. Ceea ce este mult mai rău, totuși, este că Google Chrome face acest lucru chiar și atunci când este setat pe navigare privată sau modul „incognito”.

”Modul în care Android manipulează accelerometrul este mult mai rău decât Facebook. Aplicațiile îl pot citi chiar și în fundal. Echipa mea a implementat o funcționalitate pedometru în aplicația noastră. Aplicația număra pașii chiar dacă aplicația nu rula deloc. Pentru că logica era un serviciu de fundal care rula tot timpul”, a spus Mysk.

ștergi google chrome telefon
Google Chrome retine toate datele confidentiale fara ca utilizatorii sa stie asta

Google continuă să te vadă ca pe un produs

Ca răspuns la cercetarea de securitate, Google a transmis că ”limităm în mod intenționat rezoluția senzorilor de mișcare în Chrome și, din 2019, avem controale care permit utilizatorilor să blocheze site-urile web să acceseze senzorii de mișcare ai unui dispozitiv, confidențialitatea și lucrăm mereu la noi modalități de a îmbunătăți securitatea și confidențialitatea în Chrome.”

Dar acestea sunt date pe care Chrome le pune la dispoziție oricărui site care le solicită, în mod implicit. Apple și-a îmbunătățit securitatea și confidențialitatea blocând acele date și impunând o permisiune specifică, stabilită în timp, oricând a fost solicitată. Astfel, Google funcționează de partea ambelor tabere atunci când vine vorba despre navigare: furnizarea infrastructurii de căutare și a reclamelor digitale în culise, controlând în același timp browserul front-end pe care îl utilizezi.

În esență, colectarea datelor tale la ambele capete. Această problemă este exacerbată de filozofia Google când vine vorba de confidențialitatea ta. Cu alte cuvinte ești un produs care trebuie monetizat pentru a crește nivelurile sale uriașe de profitabilitate. Comportamentele tale pot fi urmărite pe mai multe platforme și servicii, iar aceste informații pot fi folosite pentru a conduce cea mai valoroasă platformă din lume.

Recentul backtrack în care Google a recunoscut „în mod accidental” că a permis ca milioane de utilizatori să fie urmăriți în secret îți răspunde la toate întrebările. Totodată, există mesajele mixte în curs de desfășurare privind navigarea privată, precum și implicit, care permite raportarea inactivității utilizatorilor. Google Chrome este o veste proastă în ceea ce privește confidențialitatea.

”Google și-a declarat intenția de a afla cum să plaseze reclame într-un mod care să păstreze confidențialitatea, dar acele planuri continuă să fie amânate urmărind în continuare oamenii și permite noi cazuri de utilizare a anunțurilor”, au transmis recent cei de la Mozilla.