Home » Tehnologie & Știinta » Peștele bizar care are 555 de dinți, dar pierde zilnic 20 din ei. Ce descoperire incredibilă au făcut specialiștii

Peștele bizar care are 555 de dinți, dar pierde zilnic 20 din ei. Ce descoperire incredibilă au făcut specialiștii

Cojocaru Cristian / 16.11.2021, 14:49
Peștele bizar care are 555 de dinți, dar pierde zilnic 20 din ei. Ce descoperire incredibilă au făcut specialiștii

Codul din Pacific este peștele bizar care dispune de 555 de dinți. Află ce au descoperit ooamenii de știință și cum ajunge ca peștelui să îi cadă zilnic 20 dintre dinții săi.

Peștele care are 555 de dinți

Un pește numit codul din Pacific are una dintre cele mai dentate guri ale naturii, cu aproximativ 555 de dinți căptuşind cele două seturi de fălci. Acum, un nou studiu sugerează că acești pești își pierd dinții la fel de repede pe măsură ce îi cresc la o rată uimitoare de 20 pe zi.

”Fiecare suprafață osoasă a gurii lor este acoperită de dinți”, a spus autorul principal Karly Cohen, doctorand în biologie la Universitatea din Washington.

Codul din Pacific (Ophiodon elongatus) este un pește răpitor găsit în Pacificul de Nord. Atinge o lungime de 50 de centimetri la maturitate, dar unii au atins lungimi și de 1,5 metri. Pentru a înțelege cum arată și funcționează gura codului din Pacific, mai întâi uită tot ce știi despre o gură normală.

În loc de incisivi, molari și canini, acești pești au sute de dinți ascuțiți, aproape microscopici, pe fălci. Bolta lor palatină este, de asemenea, acoperită de sute de stalactite dentare minuscule. În spatele unui set de fălci se află un alt set de fălci accesorii, numite fălci faringiene, pe care peștii le folosesc pentru a mesteca mâncarea, în același mod în care oamenii folosesc molarii.

Oricât de ciudată este această configurație orală în comparație cu gurile de mamifere, gura codului din Pacific este relativ banală pentru un pește osos, ceea ce, potrivit lui Cohen, îl face o specie grozavă de studiat. De exemplu, dinții unui organism pot dezvălui cum și ce mănâncă. Și pentru că dinții se fosilizează atât de bine, a spus Cohen pentru Live Science, ”sunt cel mai abundent artefact din rapoartele fosilelor” pentru multe specii. Pentru alții, dinții lor ar putea fi singura informație despre specia care a existat anterior.

peștele 555 dinți
Pestele dispune de 555 de dinti microscopici

Cum au determinat câți dinți le cad zilnic

Deoarece dinții lor au un număr impresionat era de așteptat că foarte mulți dintre aceștia cad la fel de repede. Problema a fost că nimeni nu știam cât de mult înseamnă ”mult”. Cohen și autoarea principală a studiului, Emily Carr, studentă la biologie la Universitatea din Florida de Sud, au ținut 20 de pești cod din Pacific în rezervoare la un laborator al Universității din Washington din Friday Harbor.

Deoarece dinții codului din Pacific sunt atât de mici, a-ți da seama cât de repede își pierd dinții acești pești nu a fost la fel de simplu ca să-i adune de pe fundul acvariului. În schimb, cercetătorii au plasat codul într-un rezervor plin cu un colorant roșu diluat, care a pătat dinții peștelui în roșu. Mai târziu, cercetătorii au mutat peștele într-un rezervor plin cu un colorant verde fluorescent, care a pătat din nou dinții.

Carr a plasat apoi dinții la microscop într-un laborator întunecat și a calculat raportul dintre dinții mici roșii și dinții minusculi verzi de pe toate oasele din gura codului din Pacific. În total, ea a numărat peste 10.000 de dinți la toți cei 20 de pești captivi.

”A trebuit să lucrez într-o cameră întunecată, uitându-mă la dinți la microscop”, a spus Carr.

Ei au descoperit că peștii pierd în medie aproximativ 20 de dinți pe zi.Maxilarele faringiene, de exemplu, par să-și piardă dinții mult mai repede decât în ​​alte părți ale gurii codului. Cohen este încântat să investigheze de ce se întâmplă acest lucru. Cercetătorii și-au descris descoperirile într-un studiu publicat pe 13 octombrie în jurnalul Proceedings of the Royal Society B.