Cu toții ne dorim să avem un zâmbet impecabil, de Hollywood, însă trebuie să ne informăm foarte bine și ce presupune acest lucru. Este o idee care ne încântă pe toți, dar este un procedeu care nu se face simplu de acasă, ci ar fi de preferat să fie realizat într-un cabinet specializat. Altfel, am putea avea de suferit toată viața. Află de ce nu e bine să îți albești dinții acasă. Sfaturile prețioase ale unui specialist.
Albirea dinților este procedeul care ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți, făcându-i mai albi și mai strălucitori. Și, cu siguranță, cu toții ne dorim să avem un zâmbet impecabil ca marile vedete de la Hollywood. Deși în ultimul timp acest procedeu devine din ce în ce mai accesibil și suntem bombardați din toate părțile de informații despre fel și fel de produse miraculoase, este bine să fim atenți la ce folosim.
Înainte de a folosi benzi, pastă de dinți pentru albire sau chair bicarbonat de sodiu, ar fi recomandat să consulți un medic stomatolog, deoarece el este cel mai în măsură să îți dea sfaturi în acest sens. Unele soluții pot extrem de dăunătoare pentru dantură și te-am putea alege cu probleme serioase, în locul unui zâmbet perfect.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție, explică de ce nu e bine să îți albești dinții acasă. Aceasta avertizează că albirea dinților poate avea multe efecte secundare, precum afectarea ireversibilă a smalțului dentar, sensibilitate crescută a dinților sau iritații gingivale, daca nu este realizată corect, sub supravegherea unui medic stomatolog. De asemenea, medicul a ținut să sublinieză că tratamentele de albire dentară care se efectuează acasă au riscuri majore pe termen lung.
„Pastele de dinți care promit albirea dentară conțin particule fine abrazive care exfoliază suprafața smalțului și îndepărtează petele. Procesul de albire are însă și un efect secundar, dacă utilizăm aceste paste abrazive pentru o perioadă prea mare de timp, îndepărtăm din stratul superficial al smalțului dentar afectându-l ireversibil”, spune dr. Denisa Zaharia.
Mai mult, odată ce se intervine asupra coloraturii dentiției, unii pacienți sunt tentați să repete des această procedură, chiar dacă indicația este să fie făcută la cel puțin un an distanță. Ei au tendința de a găsi în permanență motive pentru a-și albi dinții, lucru deloc benefic pentru smalțul dentar.
„Există un risc clar de abuzare a tratamentelor de albire, când se aplică excesiv produse de albire cum sunt benzile sau dispozitivele gutieră. Pacienții sunt tentați să își cumpere și să își aplice singuri nesupravegheați aceste produse care există pe piață, fără să cunoască sau să înțeleagă riscurile. Sunt multe kituri de albire dentară la domiciuliu pe piață. Eficiența lor depinde de concentrația substanței active din ele și de baza pe care intervin. Aceste kituri sunt la un preț avantajos, dar nu sunt sigure, ele pot produce afectarea smalțului sau a gingiei”, adaugă medicul stomatolog.
Ei bine, da, ca aproape orice tratament, și acesta are contraindicații. Albirea dentară nu se recomandă în cazul femeilor însărcinate, adolescenților sub vârsta de 15 ani sau pacienților care prezintă eroziuni la nivelul smalțului și hipersensibilitate dentinară. „Se recomandă prudență și evaluarea beneficiului punând în balanță riscurile”. Există unele cazuri la copii în care se poate lua îm calcul ca o ultimă soluție acest procedeu, dacă „există o discromie severă care îi poate crea anxietate copilului, iar medicul împreună cu părinții aleg varianta cea mai bună”, mai susține medicul stomatolog.
Și, nu în ultimul rând, dr. Denisa Zaharia a ținut să sublinieze că pe primul loc în păstrarea unui aspect frumos și sănătos al dinților se află respectarea regulilor de igienă orală. La asta se adaugă evitarea obiceiurilor nove precum consumul de băuturi carbogazoase, fumat, ceai sau cafea.