Home » Tehnologie & Știinta » Secretul celor mai puternice parole. Ce trebuie să conțină pentru a nu fi sparte cu ușurință. Combinații pe care e bine să le eviți

Secretul celor mai puternice parole. Ce trebuie să conțină pentru a nu fi sparte cu ușurință. Combinații pe care e bine să le eviți

Voicu Costin / 20.04.2022, 14:15
Secretul celor mai puternice parole. Ce trebuie să conțină pentru a nu fi sparte cu ușurință. Combinații pe care e bine să le eviți

Parolele pe care le folosim la conturile online, la diferite aplicații, încercăm să le creăm cu destul de multă atenție, mai ales dacă sunt adunate în acel loc, lucruri personale valoroase. Însă ce să faci ca să-ți protejezi banii, fotografiile de familie, informațiile individuale precum CNP-ul tău și adresa de acasă, fără să stai cu grijă că oricine îți poate sparge conturile? Stați cu noi și aflați răspunsul imediat!

Alegerea unor parole potrivite pentru conturile tale

Fără parole puternice la conturile tale online, ești victimă. Oricând cineva îți poate fura bani, fotografii private sau chiar identitatea pe care o ai pe conturile sociale. Totuşi, există metode simple de a crea parole puternice, pe care să ți le amintești destul de ușor.

Hackerii folosesc un software cu care încearcă parole până reușesc să le spargă, însă cele lungi sunt mai dificil de spart. Pur și simplu, durează mai mult până să spargi o parolă mai lungă decât una scurtă și e posibil ca hackerul respectiv să nu mai aibă răbdare și să treacă la altă parolă.

Experții în acest domeniu recomandă alegerea unei parole cât mai complexe. Pentru asta, este indicat să folosești atât cifre și litere, dar și caractere speciale. Acestea sporesc nivelul de siguranță al parolei alese de tine și poate fi spartă mult mai greu.

O parolă sigură poate fi formată dintr-un cuvânt format din 8 până la 12 caractere sau mai multe. Poți să înlocuiești anumite cifre cu litere care seamănă, cum ar fi 4 în loc A, 1 în loc I, 3 în loc de E, 8 în loc de B etc. În procesul de alegere a unei parole sigure este foarte important să alternezi literele mari cu cele mici, dar și litere cu cifre.

Încearcă să nu pui data de naștere a ta sau a copiilor tăi, pentru că poate fi ușor de găsit pe conturile tale de Facebook, Instagram, etc. Este normal că un hacker va încerca diverse variante de litere și numere care să conțină data nașterii, data nunții sau o vârstă anume, la care s-a întâmplat ceva memorabil pentru tine sau pentru unul dintre membrii familiei tale.

Evită greșelile astea

Ferește-te să împărtășești parolele tale de pe rețelele sociale sau cele de la e-mail-uri pentru că acestea pot ajunge pe mâinile cui nu trebuie. Nu încerca să trimiți niciodată parola ta de e-mail pe rețele sociale, prin mesaje sau prin alte tipuri de mijloace. Și mesajele pot fi citite sau hack-uite, oricât se crede că textele sunt criptate. Evită să folosești calculatoare publice. Dacă este necesar, nu memora datele de logare (parolă și cont) și șterge istoricul de pe internet, după ce ai terminat de folosit serviciul de poștă electronică.

Cum ții minte parola?

Ca să ții minte o parolă puternică, gândește-te la o frază care poate însemna ceva pentru tine, nu la o înșiruire de mai multe litere, care nu înseamnă nimic. Poate un vers dintr-o poezie sau o melodie să fie alegerea potrivită. Nu trece numele persoanelor apropiate, a cunoştinţelor şi folosește mereu înlocuitori pentru literele: S în loc de dolar sau E pe post de cifra 3, de exemplu.