Home » Tehnologie & Știinta » Studiu: Ce se întâmplă de fapt, dacă petreci zilnic 17 minute pe telefon timp de 10 ani. Specialiștii au tras un semnal de alarmă

Studiu: Ce se întâmplă de fapt, dacă petreci zilnic 17 minute pe telefon timp de 10 ani. Specialiștii au tras un semnal de alarmă

Cojocaru Cristian / 15.02.2022, 11:26
Studiu: Ce se întâmplă de fapt, dacă petreci zilnic 17 minute pe telefon timp de 10 ani. Specialiștii au tras un semnal de alarmă

Specialiștii au efectuat un studiu cu privire la utilizarea telefonului mobil pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, dacă petrecei zilnic 17 minute pe telefon timp de 10 ani, rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru niciunul dintre noi. Acesta este un semnal de alarmă cu privire la modul în care utilizăm dispozitivele în viața noastră.

Ar trebui să petreci mai puțin timp zilnic pe telefon

Folosirea unui telefon mobil timp de 17 minute pe zi timp de 10 ani crește riscul de a dezvolta tumori canceroase cu până la 60%, a constatat un studiu surprinzător. Cercetarea controversată a implicat analiza statistică a 46 de studii diferite privind utilizarea și sănătatea în ceea ce privește telefoanele mobile în întreaga lume, de către experți de la UC Berkeley.

Ei au descoperit că utilizarea unui telefon mobil timp de 1.000 de ore, sau aproximativ 17 minute pe zi, pe o perioadă de zece ani, a crescut riscul de a dezvolta tumori canceroase cu 60%. Cercetătorii spun că radiațiile de la semnalele mobile „interferează cu mecanismele celulare” și pot duce la crearea de proteine ​​de stres care provoacă leziuni ADN-ului, tumori și chiar moartea celulelor în cazuri extreme.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) neagă orice legătură, spunând că „nu există dovezi științifice consistente sau credibile ale problemelor de sănătate cauzate de expunerea la energia de radiofrecvență emisă de telefoanele mobile”. Experții din Berkeley au examinat studiile anterioare efectuate în SUA, Suedia, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă pentru a obține o imagine amplă a utilizării și a sănătății mobile.

Rata deținerii de telefoane mobile este în creștere, studiile arătând o creștere de la 87% dintre casele care au cel puțin un dispozitiv în 2011, la peste 95% în 2020. Autorul studiului, Joel Moskowitz, a spus că oamenii ar trebui să minimizeze timpul petrecut pe telefoanele mobile, să le țină departe de corpul lor și să folosească un telefon fix pentru apeluri acolo unde este posibil.

Studiile care examinează o legătură între utilizarea telefonului mobil și cancer sunt controversate, a spus Moskowitz, care a spus că este o „temă politică extrem de sensibil”. El a spus că există ramificații economice semnificative pentru puternica industrie a telefoanelor mobile, care finanțează și o serie de studii în acest subiect. Echipa din Berkeley a efectuat cercetarea cu Centrul Național al Cancerului din Coreea de Sud și Universitatea Națională din Seul.

„Utilizarea telefonului mobil evidențiază o serie de probleme de sănătate publică și, din păcate, a primit puțină atenție din partea comunității științifice”, a spus Moskowitz.

petreci zilnic telefon
Specialistii afirma ca ar trebui sa utilizam mai mult telefoanele fixe

Studiul a născut controverse la nivel mondial

Cu toate acestea, Food and Drug Administration din SUA spune pe site-ul său că „nu există nicio dovadă științifică consistentă sau credibilă a problemelor de sănătate cauzate de expunerea la energia de frecvență radio emisă de telefoanele mobile”. Michelle Mitchell, directorul executiv al Cancer Research UK, a declarat că revizuirea analizează rezultatele cercetărilor anterioare privind impactul telefoanelor mobile asupra sănătății. Ea a spus că rezultatele au fost mixte”, adăugând că „există câteva limitări importante cu unele dintre studiile utilizate”.

„De exemplu, unele au fost făcute la animale, în timp ce alții au comparat persoane care aveau deja cancer și le-au cerut să-și amintească de utilizarea anterioare a telefonului mobil, mai degrabă decât să urmărească oamenii de-a lungul timpului. Cercetarea efectelor pe termen lung este încă în curs, dar, în general, cele mai bune dovezi științifice arată că utilizarea telefoanelor mobile nu crește riscul de cancer”, a spus Michelle Mitchell.

Un purtător de cuvânt al Public Health England a reiterat acest sentiment. Acesta a afirmat că nu există dovezi convingătoare că expuenrea la câmpuri electromagnetice are efecte adverse asupra sănătății, cu condiția ca expunerile să fie sub nivelurile recomandate. Moskowitz spune că multe dintre studiile care arată că nu există nicio legătură au fost finanțate integral sau parțial de industria telefoanelor mobile, adăugând că există dovezi evidente ale unei legături dacă lucrurile sunt privite dintr-o perspectivă mai amplă și sunt comparate mai multe studii.

El a spus că mulți experți care susțin o legătură spun că modularea dispozitivelor fără fir face ca energia radiației să fie mai „activă din punct de vedere biologic”. Acest lucru interferează cu mecanismele celulare ale organismului, deschizând canalele de calciu de exemplu, și permițând calciului să inunde celula și mitocondriile din interiorul acesteia, interferând procesele noastre celulare naturale și conducând la crearea proteinelor de stres, a radicalilor liberi și, posibil, deteriorarea ADN-ului.