Home » Tehnologie & Știinta » Top 8 telefoane care emit cele mai mari radiații. Când vei afla asta, vei sta mai mult timp departe de smartphone

Top 8 telefoane care emit cele mai mari radiații. Când vei afla asta, vei sta mai mult timp departe de smartphone

Cojocaru Cristian / 17.01.2022, 11:56
Top 8 telefoane care emit cele mai mari radiații. Când vei afla asta, vei sta mai mult timp departe de smartphone

Pentru majoritatea oamenilor din zilele noastre, smartphone-ul lor este la îndemână 24 de ore pe zi. Este în buzunarul lor în timp ce sunt la serviciu, este în mână în timpul călătoriei cu trenul spre casă și este pe noptieră când merg la culcare. Această expunere permanentă le poate afecta sănătatea pe termen lung din cauza radiațiilor. Află ce telefoane de pe piață emit cele mai mari radiații.

Telefoane care emit cele mai mari radiații

Expuși mereu la acest nivel de proximitate și utilizare, multe persoane se gândesc că pe termen lung, le poate dăuna. În timp ce cercetarea concludentă asupra efectelor radiațiilor telefonului mobil este încă greu de realizat, pentru cei care doresc să-și răspundă la anumite întrebări cu privire la radiații, acest top arată telefoanele care emit cele mai multe radiații atunci când sunt ținute la ureche în timp ce este efctuat un apel telefonic.

Oficiul Federal German pentru Protecția împotriva Radiațiilor (Bundesamt für Strahlenschutz) are o bază de date cuprinzătoare de smartphone-uri, noi și vechi, și nivelul de radiații pe care îl emit. Urmând criteriile stabilite pentru acest top, smartphone-ul actual care creează cel mai înalt nivel de radiație este Motorola Edge. În timp ce telefoanele premium, cum ar fi iPhone 7 și iPhone 8, au fost aproape de partea de sus a acestei liste în trecut, cele mai recente telefoane de la Apple au SAR mai scăzute

Deși nu există un ghid universal pentru un nivel „sigur” de radiație a telefonului, certificarea germană pentru respectarea mediului „Der Blaue Engel” (îngerul albastru) certifică doar telefoanele care au o rată specifică de absorbție mai mică de 0,60 wați pe kilogram. Toate telefoanele prezentate aici emit un nivel de două ori mai mare decât cel acceptat în Germania. Iată cum arată topul:

  1. Motorola Edge – 1,79 W/kg;
  2. ZTE Axon 11 5G – 1,59 W/kg;
  3. OnePlus 6T – 1,55 W/kg;
  4. Sony Xperia XA2 Plus – 1,41 W/kg;
  5. Google Pixel 3 XL/3a XL – 1,39 W/kg;
  6. Google Pixel 4a – 1,37 W/kg;
  7. Oppo Reno 5G – 1,37 W/kg;
  8. Sony Xperia XZ1 Compact – 1,36 W/kg.
telefoane mari radiații
Motorola Edge ocupa prima pozitie a topului telefoanelor care emit cele mai mari valori de radiatii

Ce este valoarea SAR

Rata de absorbție specifică (SAR) este o măsură a ratei cu care energia este absorbită pe unitatea de masă de către un organism uman atunci când este expus la un câmp electromagnetic de radiofrecvență (RF). Se poate referi și la absorbția altor forme de energie de către țesut, inclusiv ultrasunetele. Este definită ca puterea absorbită pe masă de țesut și are unități de wați pe kilogram (W/kg).

SAR este de obicei calculată fie pe întregul corp, fie pe un volum mic de probă (de obicei 1 g sau 10 g de țesut). Valoarea citată este atunci nivelul maxim măsurat în partea corpului studiată peste volumul sau masa declarată. Când se măsoară SAR în cazul unui telefon mobil, telefonul este plasat pe o reprezentare a unui cap uman într-o poziție de vorbire.

Valoarea SAR este apoi măsurată în locația care are cea mai mare rată de absorbție în întregul cap, care în cazul unui telefon mobil este adesea cât mai aproape de antena telefonului. Măsurătorile se fac pentru diferite poziții pe ambele părți ale capului și la frecvențe diferite reprezentând benzile de frecvență la care dispozitivul poate transmite.

În funcție de dimensiunea și capacitățile telefonului, pot fi necesare și teste suplimentare pentru a reprezenta utilizarea dispozitivului în timp ce este plasat aproape de corpul și/sau extremitățile utilizatorului. Diverse guverne au definit niveluri SAR maxime pentru energia RF emisă de dispozitivele mobile după cum urmează:

  • SUA: nivelul maxim admis este de 1,6 W/kg;
  • U.E:  nivelul maxim admis este de 2 W/kg;
  • India: în comparație cu SUA și UE, India nu se bazează doar pe măsurătorile SAR furnizate de către producători. Teste aleatorii sunt efectuate de un laborator SAR, iar toate telefoanele trebuie să fie prevăzute cu modul mâini libere, potrivit Wikipedia.