Home » Tehnologie & Știinta » Țările din lume în care este dificil să obții cetățenie. Ce trebuie să știi dacă vrei să te stabilești în aceste locuri

Țările din lume în care este dificil să obții cetățenie. Ce trebuie să știi dacă vrei să te stabilești în aceste locuri

Ileana Mladinoiu / 20.02.2023, 11:09
Țările din lume în care este dificil să obții cetățenie. Ce trebuie să știi dacă vrei să te stabilești în aceste locuri

Suntem siguri că cel puțin o dată te-ai gândit să încerci să trăiești într-o altă parte a lumii, pentru că ai vrea să începi o viață nouă și în deplină siguranță. S-ar părea că astăzi este deosebit de ușor să faci asta, deoarece trăim într-o lume a globalizării, cu locuri de muncă unde succesul tău depinde de tine, de dorințele și de planurile tale. Unii oameni ar dori să meargă, de exemplu,  în Europa, să lucreze puțin acolo, apoi să se întoarcă în țara lor. Dar există alții care vor să-și părăsească țara, să se mute definitiv într-o alta și care mai vor să obțină și cetățenie, ceea ce nu este atât de ușor. Sunt națiuni ce fac tranziția destul de dificil, dacă nu te căsătorești cu un cetățean al acelei țări sau, în unele cazuri, dacă nu ai strămoși foști cetățeni ai țării spre care vrei să te îndrepți.

Unde este dificil să obții cetățenie

Pe lângă căsătorie și ascendență, țările cu bariere mari în calea statutului de cetățenie pot avea căi speciale de rezidență sau cetățenie pentru persoanele care se încadrează în anumite categorii, cum ar fi profesioniștii cu înaltă calificare sau cei care investesc substanțial într-o întreprindere comercială. Însă, aceste situații nu sunt valabile pentru marea majoritate a potențialilor cetățeni.

Vatican

Ca să obții cetățenia în Vatican, ar trebui să îndeplinești două condiții: să fii cardinal care locuiește în Vatican ori Roma, diplomat reprezentând  Sfântul Scaun, sau dacă ești angajat oficial al Bisericii Catolice. Cetățenia Vaticanului este reglementată de articolul 4 din legea surselor Vaticanului din 2009 și de articolul 9 din Pactele laterane din 1929. De asemenea, reședința trebuie să fie prescrisă de lege și autorizată de autoritățile competente. Cu circa 800 de rezidenți și 450 de cetățeni, Vaticanul este cea mai mică țară din lume, însă cu una dintre cele mai dure politici de imigrare de pe planetă. Aproape toţi cetăţenii Vaticanului locuiesc înăuntrul zidurilor vaticane. Populaţia permanentă a Vaticanului este predominant masculină, deşi două ordine de călugăriţe trăiesc în Vatican. Bărbaţii şi, mai ales, femeile trebuie să respecte un cod strict al îmbrăcămintei. Până la urmă, Vaticanul este un subiect de drept internaţional cu trăsături proprii.

Liechtenstein

Liechtenstein este o țară mică situată între Austria și Elveția cu  aproximativ 39.000 de locuitori. Cei care doresc să obțină cetățenia acestui stat trebuie să trăiască aici cel puțin 30 de ani. De știut că fiecare an petrecut în Liechtenstein înainte de împlinirea vârstei de 20 de ani este luat în considerare ca doi ani.

Doar cei căsătoriți cu cetățeni din Liechtenstein au ceva mai mult noroc, deoarece perioada de așteptare este scurtată la cinci ani. Mai există o posibilitate de a depăși cerința celor 30 de ani de rezidență prin votul vecinilor. După ce a petrecut 10 ani în țară, candidatul la cetățenie poate cere comunității în care locuiește să voteze dacă îl agreează sau nu ca cetățean. În caz că votul este pozitiv, Parlamentul și Principele pot accepta cererea de acordare a cetățeniei. Dar, indiferent de metodă, aspiranții la cetățenia Liechtensteinului trebuie să renunțe la celelalte cetățenii pe care le dețin.

Bhutan

Bhutan este o țară situată în Asia de Sud, între China și India, având o suprafață totală de 38394 km pătrați și o populație de 782318. Thimphu, capitala sa, este una dintre principalele destinații de călătorie ale țării. Poți solicita cetățenia după ce ai locuit acolo timp de 20 de ani. Mai trebuie să îndeplinești o serie de condiții, inclusiv să nu fi vorbit sau acționat împotriva regelui sau a țării. Situat în Munții Himalaya, Bhutanul este unul dintre cele mai izolate state din lume. Statul primește turiști doar din 1974 și continuă să reglementeze și să monitorizeze strict călătoriile în țară. Primesc cetățenia bhutaneză doar copiii care au ambii părinți bhutanezi. Dacă doar un părinte este bhutanez, ei vor solicita naturalizarea după ce au petrecut 15 ani în țară.

De asemenea, orice străin care lucrează pentru guvernul Bhutanului și locuiește pe teritoriul țării de 15 ani poate solicita cetățenia acestei țări. Cu toate acestea, autoritățile pot să respingă cererea de cetățenie după bunul plac, chiar dacă solicitantul îndeplinește toate condițiile.

Qatar

Cei care vor să devină cetățeni ai Qatar pot solicita acest lucru doar dacă sunt rezidenți legali în Qatar de cel puțin 25 de ani, fără să fi părăsit țara mai mult de două luni consecutive. Qatarul naturalizează doar aproximativ 50 de străini pe an. Mai mult, cetățenii naturalizați nu sunt tratați precum cetățenii născuți în Qatar, poate pentru că țara oferă beneficii financiare consistente, care ar fi costisitoare dacă ar fi acordate tuturor cetățenilor.

Kuweit

După ce locuiești în Kuweit timp de 20 de ani sau 15 ani pentru cetățenii altor țări arabe, poți solicita cetățenia. Dar trebuie să fii musulman prin naștere sau convertit. Dacă ești convertit, trebuie să fi practicat timp de cinci ani și să vorbești fluent arabă.

Emiratele Arabe Unite

Pentru a obține cetățenia în Emirate, trebuie să fi locuit legal în țară timp de 30 de ani. Numai cetățenii arabi din Oman, Qatar și Bahrain pot solicita cetățenia după trei ani de reședință. În schimb, arabii din alte țări pot aplica pentru cetățenie după șapte ani de reședință. În prezent, femeile cu cetățenie a Emiratelor Arabe Unite căsătorite cu bărbați străini nu pot transmite cetățenia copiilor lor, potrivit unui raport ONU citat de Business Insider. Decretul din 2011 le dă dreptul urmașilor să solicite cetățenia, atunci când împlinesc 18 ani.

Alte țări unde se obține greu cetățenia sunt: Austria, Elveția, China.