Home » Tehnologie & Știinta » Uitarea este un alt mod de a învăța, arată un nou studiu. Ce au mai descoperit cercetătorii

Uitarea este un alt mod de a învăța, arată un nou studiu. Ce au mai descoperit cercetătorii

Cojocaru Cristian / 20.01.2022, 13:46
Uitarea este un alt mod de a învăța, arată un nou studiu. Ce au mai descoperit cercetătorii

Pe măsură ce viața noastră trece, nu numai că îmbătrânim, ci generăm și o cantitate enormă de amintiri, pe care cei mai mulți dintre noi le uităm. Cu toate acestea, oamenii de știință au venit cu o nouă descoperire cu privire la abilitățile creierului uman. Aceștia au descoperit că uitarea este un alt mod de a învăța.

Cercetătorii au descoperit că uitarea e un alt mod de a învăța

Convingerea generală este că amintirile se deteriorează în timp și de aceea ajungem să uităm detaliile evenimentelor trecute. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu, este demonstrat că uitarea nu ar putea reprezenta un lucru chiar atât de rău pentru că aceasta reprezintă doar un nou mod de a învăța.

Potrivit noilor cercetări efectuate de Trinity College Dublin, Irlanda și Universitatea din Toronto, Canada și publicate în Nature Reviews Neuroscience, uitarea este cauzată de remodelarea circuitelor, care modifică accesibilitatea celulelor engramei și capacitatea de a ne reaminti informații. Astfel, ei iau în considerare posibilitatea ca amintirile să fie păstrate în celulele engramei și că uitarea este cauzată de incapacitatea de a reactiva acele celule engramă.

„Amintirile sunt stocate în seturi de neuroni numite „celule engram”, iar rememorarea cu succes a acestor amintiri implică reactivarea acestor seturi. Extensia logică a acesteia este că uitarea are loc atunci când celulele engramei nu pot fi reactivate. Amintirile în sine sunt încă acolo, dar dacă seturile specifice nu pot fi activate, nu pot fi recuperate. Este ca și cum amintirile au fost stocate într-un seif, dar nu îți poți aminti codul pentru a le debloca”, explică Tomás Ryan, coautor al lucrării.

uitarea alt mod învăța
Mecanismele naturale de uitare sunt deturnate in cazul persoanelor de Alzheimer

Uitarea nu este un lucru negativ

Autorii susțin că uitarea nu trebuie considerată o slăbiciune a sistemului nostru cognitiv și, prin urmare, un aspect negativ, întrucât au descoperit că uitarea unor amintiri ar putea fi benefică, deoarece poate duce la un comportament mai flexibil și la o decizie mai bună. A uita ar însemna îmbunătățirea stării noastre de bine, făcându-ne să păstrăm amintiri importante pentru situația noastră actuală și să le uităm pe cele care nu sunt.

„Noua noastră teorie propune că uitarea se datorează remodelării circuitelor care schimbă celulele engramei dintr-o stare accesibilă într-o stare inaccesibilă. Deoarece rata uitării este afectată de condițiile de mediu, propunem că uitarea este de fapt o formă de învățare care modifică accesibilitatea memoriei în funcție de mediu și de cât de previzibilă este”, au mai spus cercetătorii.

Așa fiind, ținând cont de diferitele moduri în care creierul nostru este capabil să uite anumite lucruri, nu este un eveniment cerebral întâmplător, ci este orchestrat astfel încât întruchiparea fizică a unei amintiri să fie mai complicat de accesat deoarece nu este mai mult. Ne este cu adevărat util în acest moment al vieții.

„Important, credem că această „uitare naturală” este reversibilă în anumite circumstanțe și că în stările de boală, cum ar fi la persoanele care trăiesc cu boala Alzheimer, de exemplu, aceste mecanisme naturale de uitare sunt deturnate, ceea ce are ca rezultat o mare reducere a engramei. celule, în accesibilitate și pierderea patologică a memoriei”, concluzionează experții.

Așadar, uitarea anumitor informații, chiar dacă uneori ne dă mari bătăi de cap, de fapt, este un alt mod de a reconfigura circuitele nervoase care ne pot ajuta să dobândim și să stocăm noi informații.